Bu yıl Mardin'de Artuklu Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 6.sı düzenlenen Mezopotamya Tıp Kongresi'nin açılış resepsiyonu Büyük Mardin Otel'de verildi. Mezopotamya Tıp Kongresi Düzenleme Kurulu Soma'daki facia nedeniyle programdaki eğlence müziğini iptal etti ve açılış resepsiyonunda ise bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Açılış resepsiyonunda bir konuşma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı yaptığı konuşmada öncelikle Soma'da meydana gelen katliamda yaşamını yitirenleri andı. Soma'nın "işçi ve iş güvenliği" konusunda bir milat olmasını dileyen Anlı Soma vesilesiyle "iş güvenliği ve arama kurtarma" başlığının da tartışılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
"İş güvenliği, afetler, acil yardım, arama kurtarma" çalışmalarının dağınık bir mevzuatı, dağınık bir idari örgütlenmesi bulunduğunu belirten Anlı illerin, bölgelerin risk haritalarının çıkarılması, riskleri azaltacak tedbirler ve acil müdahale konularında bütüncül bir perspektif ve bakış açısına ihtiyaç olduğunu söyledi. Acil yardım ve müdahale eylem planları, teşkilatlanma konusunda deneyimlerin ortaklaştırılması gerektiğinin altını çizen Anlı, acil servisler, arama kurtarma, itfaiye gibi birimlerin eşgüdümünün önemine dikkat çekti.
'ÇIKARILACAK REÇETEYE UYACAĞIZ'
Fırat Anlı Mezopotamya Tıp Kongresi'nin yerel yöneticilere çıkaracağı reçeteyi harfi harfine uygulayacaklarını da ifade ederek Mezopotamya Tıp Günleri ile başlayan ve Mezopotamya Tıp Kongresi ile süren bu çalışmaların kurumsallaşması temennisinde bulundu. 6. Mezopotamya Tıp Kongresi'nde aynı zamanda Diş Hekimleri Sempozyumu da yapılmasının sevindirici olduğunu belirten Anlı, buluşmaların tıpçıların akademik ve mesleki dayanışmasını pekiştirdiği gibi aynı zamanda sanatın, kültürün, kentlerin buluşmasına da vesile olduğunu belirtti.
OMAY: KÜRTLERİN TARİHİ İYİYE GİDİYOR
Açış konuşmasını yapan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Omay, bir hakkın teslimi anlamında Mezopotamya Tıp Kongresi'nin önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Omay, "Dört ülkenin, yani Suriye, Irak, İran ve Türkiye'nin kesiştiği bir coğrafyada yoğunlukla bulunan Kürtler sıkıntılı ve acılı bir süreçten sonra nihayet 15-20 yıldan bu yana daha rahat bir zamana eriştiler" dedi.
Kürtlerin insan fıtratının bir gereği olan kültür ve dillerini bir asra yakın zamandır mahrum bırakıldığına dikkat çeken Prof. Omay "Şükürler olsun ki bu milletin tarihin tekrar iyiye döndüğü bir zamanı yaşıyoruz" dedi. Omay bunun çok büyük çabalar sonucu olduğunu ifade ederek bunun sonuçlarından birisinin Kürtçe eğitim veren Artuklu Üniversitesi, daha özel bir örneğinin ise Mezopotamya Tıp Kongresi olduğunu söyledi. Prof. Omay Kongre'ye Artuklu Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek tüm düzenleme kurulu ile destekleyenlere teşekkür etti.
TÜRK: DİLİ OLMAYANIN HÜKMÜ DE YOK
Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk de çok dilli, çok renkli Mardin'de böylesi bir organizasyonun yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti. Bugünün aynı zamanda Kürt Dil Bayramı olduğunun da altını çizen Türk, Celadet Ali Bedirhan'ı anarak anadil meselesinin önemli bir sorun olduğunu söyledi. Dili olmayanın hükmü de olmadığını vurgulayan Türk, bütün ulusların dilleri ile var olduğunu bildirdi.
AÇILIŞI BEŞİKÇİ YAPACAK
Kongrenin onursal başkanlığını Prof. Serdar Bedii Omay üstlenirken, açılışını sosyolog Dr. İsmail Beşikçi yapacak. Kürtçe ve lehçelerinde, Türkçe ve Arapça dillerinde bildirilerin sunulacağı Tıp Kongresi'nin Mardin'de yapılıyor olmasından dolayı Arami/Asuri ve İngilizce dillerinde de bildiriler sunulacak. Üç gün sürecek olan Kongre'de "enfeksiyon hastalıkları" ana konu olarak tartışılacak. Kongre bünyesinde Diş Hekimleri Sempozyumu da gerçekleştirilecek.
Son Dakika › Güncel › 6. Mezopotamya Tıp Kongresi Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?