Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Türkiye'nin 100'üncü yaşında, 2053 ve 2071'de çok daha büyük hedeflere doğru ilerleyeceğini aktararak, "Tabii ki yollar, kamu hastaneleri, duble yollar, otobanlar çok önemli ama Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi kültür alanındaki açığımızı kapatmamız lazım. İnşallah bunu Bakanlık olarak birlikte yapacağız." dedi.
Bakan Yardımcısı Yayman, Milli Kütüphane Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen "6. Halk Kültürü Araştırma Sonuçları Sempozyumu"nun açılış töreninde yaptığı konuşmada, sempozyuma katkısı olan tüm bürokratlara teşekkür etti. Yayman, "Kütüphaneciler, Türkiye'nin en cefakar, çilekeş kamu personeli olarak kütüphanelerin arasında ömürlerini feda eden insanlardır. Onları sizin huzurunuzda bir kez daha saygı ve sevgiyle anıyorum. İyi ki kütüphaneler, kütüphaneciler var." ifadelerini kullandı.
Kütüphanecilerin, toplumda halk kütüphanelerine farkındalık yaratmak amacıyla "Halk Kütüphanem İçin Söyle" korosunu hayata geçirdiğini aktaran Yayman, "Ben de inşallah bu türkülerin birisini gönüllü olarak söylemeye hazırım. Biz bunu inşallah Nabi Avcı Bakanımıza da arz edeceğiz ve onun da bu koroda olmasını rica edeceğiz." diye konuştu.
"Ömrümüzden uzun hayallerimiz var"
Yayman, akademisyenliği döneminde sevdiği işi yaparken para kazanabildiği için Allah'a şükrettiğini anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:
"Şimdi Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı olarak da hayatımın en mesut günlerini yaşıyorum. Allah'a ne kadar şükretsem azdır. Çünkü sanatla, sanatçıyla, kütüphanelerle, Devlet Opera ve Balesiyle, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüzle Türkiye'nin 'yumuşak gücü'nü, yabancı dilde söylüyorlar ya 'soft power', gerçekten Türkiye'nin yumuşak gücünü, 'soft power'ını oluşturan önemli bir Bakanlık..."
Türkiye'ye yönelik karalama kampanyalarına karşı yürüttükleri faaliyetlere yenilerini ekleyeceklerini ifade eden Yayman, "Bizim ömrümüzden uzun hayallerimiz var. Bu ülkenin ağacına, ırmağına, dağlarına, yollarına, sanatına, sanatçısına dair, insanımıza, bayrağımıza, 780 bin kilometrekare Türkiye'mize, yurdumuza dair hayallerimiz var. İnşallah o hayallerimizi birlikte gerçekleştireceğiz. Kütüphaneler açacağız, halk kültürünü, folklorunu inşallah çok daha ileri yerlere götürüceğiz." sözlerine yer verdi.
"Kültür alanındaki açığımızı kapatmamız lazım"
"Türküleri yazanlar, kanunları yazanlardan çok daha güçlüdür" ifadesini kullanan ve türkülere yönelik en güzel mesajları dünyaya duyuracaklarını dile getiren Yayman, şöyle dedi:
"Folklor sadece folklor, sanat sadece sanat, kültür sadece kültür değildir. Gerçekten bizim ruhumuzu okşayan, biz nasıl ki ekmek yediğimizde, su içtiğimizde karnımızı doyururuz, ruhumuzu da doyuran faaliyetlere ihtiyaç vardır. İşte kültür ve sanat bizi bir arada tutan, bir araya getiren en önemli faaliyetlerden bir tanesidir. Kültür, Anadolu insanının sevgisini, acısını, coşkusunu, sevincini, kırgınlıklarını, umutlarını, mutluluğunu nakış nakış, boncuk boncuk işlediği, duygu ve düşüncelerini renklerle şekillendirdiği bir bütündür."
Yayman, Türkiye'nin 100'üncü yaşında, 2053 ve 2071'de çok daha büyük hedeflere doğru ilerleyeceğini aktararak, "Tabii ki yollar, kamu hastaneleri, duble yollar, otobanlar çok önemli ama Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi kültür alanındaki açığımızı kapatmamız lazım. İnşallah bunu bakanlık olarak birlikte yapacağız." diye konuştu.
Yayman, kültürün, folklorun Türk milletini "millet" yapan değerlerden olduğunu vurguladı.
"Halkımızın da kullanımına açacağız"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş de yaptığı konuşmada, 3 gün sürecek sempozyumun çok değerli hocaların katılımıyla 9 oturumdan oluşacağını, burada 43 bildiri sunulacağını kaydetti.
İbiş, sempozyumdan değerli çalışmaların çıkacağına inandığını belirterek, "Toplam 113 folklor araştırmacı personelimiz tarafından yapılan alan araştırmaları ışığında geleneksel sanatlarımızı kayıt altına almakta ve Türkiye'nin bu konuda tek hafızası olan Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezimize kayıt etmekteyiz." dedi.
Merkezde ses bandı, CD, etnografik eşya, fotoğraf, video ve yazılı belgenin içerisinde yer aldığı 192 bin belge bulunduğuna işaret eden İbiş, geniş bir yelpazede yapılan araştırmaları bilim adamı, uzman ve öğrencilerin kullanımına sunarak bilimsel çalışmalara destek olduklarını ve toplumsal hafızanın güçlenmesine katkı sunduklarını ifade etti.
İbiş, Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi'ne yönelik de şu bilgileri verdi:
"Geleneksel kültürümüzün korunması ve gelecek kuşaklara taşınması açısından oldukça önemli bir veri bankası niteliğinde olan arşivimizin kamuoyunda daha çok bilinirliğinin sağlanması, sorgulanma ve yararlanma olanaklarının daha yaygın ve pratik hale getirilmesi amacıyla yeni bir donanım ve yazılım projesiyle inşallah bunu halkımızın da kullanımına açacağız."
Sempozyumun bir takvime bağlanarak iki yılda bir yapılmasını arzuladıklarını vurgulayan İbiş, sempozyumdan elde edilen çıktıların kamuoyunun bilgisine sunulabilmesi açısından kitaplaştırılmasının hedeflendiğini aktardı.
Halk kütüphaneleri için söylediler
Sempozyumun açılışında kütüphanelere yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla yaşama geçirilen "Halk Kütüphanem İçin Söyle" projesi kapsamında kütüphanecilerin oluşturduğu koro da küçük bir konser verdi.
Bakan Yardımcısı Yayman, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu ile Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü İbiş tarafından bu projede yer alanlara ödülleri takdim edildi. Sempozyumda gölge oyunu "Karagöz ve Hacivat" gösterisi de yapıldı.
Bakan Yardımcısı Yayman, sempozyum öncesinde Geleneksel El Sanatları ve Türk Süsleme Sanatları sergisinin açılışını gerçekleştirdi.
Son Dakika › Güncel › 6. Halk Kültürü Araştırma Sonuçları Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?