Haber-kamera: İhsan DÖRTKARDEŞ - İstanbul DHA)
İlk ve orta dereceli okullarda milyonlarca öğrenci yarın karne almayı beklerken Avrupa Birliği'ne üye 6 ülke nüfusundan fazla ilk ve orta dereceli okul öğrencisi bulunan İstanbul'da 23 bin öğretmen açığı bulunduğu açıklandı.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, tamamlanmasına kısa süre kala 2014-15 eğitim ve öğretim yılını DHA için değerlendirdi. Bu yıl İstanbul'daki ilk ve orta dereceli okullarda 2 milyon 681 bin öğrencinin eğitim gördüğünü, bunlar için 128 bin de öğretmen görevlendirildiğini hatırlatan Dr. Yıldız, bu rakamların Avrupa'daki birçok ülkenin nüfusundan fazla olduğuna dikkat çekti. Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat'ın 2 yıl önceki verilerine göre. AB üyesi ülkeden Slovenya (2 milyon 59 bin), Letonya (2 milyon 24 bin), Estonya (1 milyon 325 bin), Kıbrıs Rum kesimi (866 bin), Lüksemburg (537 bin), Malta (421 bin) nüfusundan fazla 2 milyon 972 bin nüfuslu Litvanya nüfusuna yakın sayıda öğrenciye eğitim verildiğini hatırlatan Milli Eğitim Müdürü Dr. Yıldız, şöyle dedi:
"İstanbul genelinde 23 bin öğretmen açığımız var. Her yıl fiili olarak 12 bin dolayında sözleşmeli öğretmen ile bu sorunu çözüyoruz. Böylece eğitim ve öğretimde hiçbir sorun ile karşılaşmıyoruz. Türkiye genelinde 130 bin dolayında bir açık var. İstanbul'daki açık da 23 bin dolayında."
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, eğitim yılı sonuna gelinirken il genelinde çok fazla bir sorunları bulunmadığını kaydederek şöyle devam etti:
"4+4+4 SÜRECİNİN SON YILI"
"Bakanlığımız birçok radikal değişim ve dönüşüm programı uyguluyor. Örneğin 4 yıl önce başlatılan '4+4+4' sürecinin son yılına geldik artık. Bu yıl sonu itibarıyla okullarımızın dönüştürülmüş olması gerekiyor. İlkokul veya ortaokul olarak dönüşecek 1260'a yakın okul, bu anlamda dönüştürüldü. Sahadaki en önemli sorun buydu. Arkadaşlarımızın üstün gayretleri sonucunda biz çözmüş bulunuyoruz. Bu anlamda da çok fazla sorun yaşamıyoruz. Birkaç bölgede birkaç okulda sorun yaşadık. Bölge itibariyle birisini ilkokul yaptığınız zaman ortaokul olarak örneği 1 kilometrelik bölgede okul yoksa bu okulda öğrenciler 'sabahçı' ve 'öğlenci' olarak hem ilkokul, hem ortaokul olarak ikili eğitim görüyordu."
"1 DERSLİKTE ORTALAMA 40 ÖĞRENCİ"
Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, İstanbul'un yatırım sorunu bulunduğunu anlattı. Derslik açığını kapatmak için geçmişte İl Özel İdaresi'nin görevli olduğunu ifade eden Dr. Yıldız, derslik ihtiyacını stratejik hedeflerine göre ifade etmek gerektiğini kaydederek şöyle konuştu:
"İstanbul'da derslik başına ortalama 39-40 öğrenci düşüyor. Bunları 30'lara daha sonra 25'lere çekmek için yine bir hayli dersliğe ihtiyaç var. İkili eğitim yapan okullarımız var. Temel hedef; tekli eğitim ve 25-30 kişilik sınıflar. 22-23 bine yakın derslik olursa sınıflar 25 kişilik tekli öğretim olacak. Böylece eğitim ve öğretim bizim ulusal ya da stratejik planlamamıza uygun olacak. Bu bir yatırım konusu uzun vadeli bir program. Tabii bir de arsa problemi var. Maddi kaynak bakımından çok fazla sorunumuz yok. Bakanlık, merkezi bütçeden buna yeterince kaynak ayırıyor. Fakat yatırım programlarını realize etmek zorlaşıyor. Mesela Avcılar'da arsa bulup sorunsuz gibi gördüğünüz arsanın birçok tevhidi gerekebiliyor. Terkler, işgaller, yer problemlerimiz oluyor. Bunları aşmaya çalışıyoruz. Geçmişte bunu İl Özel İdaresi yapıyordu. Burası kapandıktan sonra Valiliğe bağlı yatırım izleme koordinasyon birimi kuruldu. Bu yatırımları yapmaya çalışıyoruz. Bir taraftan da hayırseverlerimiz işin ucundan tutuyor. İstanbul'da 4 okuldan 1 tanesi hayırsever katkısı ile yapılıyor. Her yıl bize bu anlamda destek olan kamu kurumları, kuruluşlarımız, kişiler, şirketler var. Onlara müteşekkiriz. Ama İstanbul'un hala bu yatırıma ihtiyacı var. Dolayısıyla hayırseverlerimize bu anlamda çağrıda bulunuyoruz."
Son Dakika › Güncel › 6 Avrupa Birliği Ülkesinden Fazla Öğrencisi Bulunan İstanbul'da 23 Bin Öğretmen Açığı Var - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?