Isparta'da, 30 Kasım 2007 günü meydana gelen ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasıyla ilgili davanın bugün görülen 21'inci duruşmasında tanıkların talimatla alınan ifadeleri okundu. Davada 6 yılını tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen şikayetçi avukatı Şehnaz Doğan Yüzer, "Mahkemenin 20 tanıkla bu işi askıya alması bizi rahatsız ediyor ve adil olmadığını düşünüyoruz. Maalesef bu uçak non-stop, dolmuş minibüs gibi çalıştırılmış" dedi.
Atlasjet'in 30 Kasım 2007'de İstanbul- Isparta seferini yapan World Focus'tan kiraladığı yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Keçiborlu İlçesi'ndeki Türbetepe Mevkii'nde düştü. Kazada 7'si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi.
Kazayla ilgili Atlasjet'e karşı açılan davanın 21'nci duruşması bugün Isparta 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme Başkanı Suat Yürekli ve mahkeme heyeti seminerde olduğu için duruşmaya, 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ruhi Koyuncu başkanlığındaki heyet baktı.
Heyet değişikliği nedeniyle önce geçen celsenin tutanakları, ardından talimatla ifadeleri alınan tanıklar Suna Güç, Ali Sami Zorbey, Oğuzhan Aydın, Sebahattin Karakaş, Erdal Bağcı, Hayrullah Bilir, Murat Pehlivan ve Yücel Dağlı'nın beyanları okundu. Daha sonra da şikayetçi ve sanık avukatlarının beyanları dinlendi.
'NON-STOP DOLMUŞ MİNİBÜS GİBİ'
Şikayetçi avukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer, bazı tanık ifadelerinde pilotların eğitim eksikliğine ima edildiğini hatırlattı. Böyle bir şey varsa belge getirilmesi gerektiğini vurgulayan Yüzer, şunları söyledi:
"Eğitimleri eksik ise Dünyaya Bakış (World Focus) ve Atlasjet bunu belgelemek zorundadır. Bu uçak bakıma hiç alınmamış. Bu uçağa bir ay içinde hiç bakım yapılmamış. Yapıldıysa belgesini koysunlar. Kayıtları yok. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Hannover firması raporlarında bakım eksikliği belirtilmektedir. Buna rağmen mahkemenin 20 tanıkla bu işi askıya alması bizi rahatsız ediyor ve adil olmadığını düşünüyoruz. Bu iş uzatılıyor. Bu uçak Atlasjet tarafından non-stop dolmuş minibüs gibi çalıştırılmış. Mahkemeden vakit kaybetmeden bu işin bitirilmesini talep ediyoruz. Ayrıca düşen uçakla ilgili 'mel' ve 'logbook' kayıtlarının istenmesini talep ediyoruz."
DURUŞMA ERTELENDİ
Sanık avukatları ise sırasıyla tanık beyanlarına katıldıklarını, gerekli eksikliklerin tamamlanmasını istedi. Mahkeme heyeti, talimatla ifadesi alınması gereken diğer tanıkların ifadelerinin beklenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca 'mel' ve 'logbook' kayıtlarının istenmesinin ise dosya incelendikten sonra değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı 21 Ocak 2014'e erteledi.
6 YIL DOLUYOR
Duruşma sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Avukat Şehnaz Doğan Yüzer, uçağın bakımı yapıldığına dair ortaya belge konulamadığını söyledi. 57 kişinin can verdiğini hatırlatan Yüzer, "Burada havanda su dövülüyor. Biz adil olunmasını adaletin tecelli etmesini istiyoruz. Bu işin sorumluları bulunsun. 6 yıl oldu, bu davada tanık dinlenmez. Tanıklar uçakta değillerdi. Acılı insanların daha fazla oyalanmamasını istiyoruz" dedi.
18 SANIK YARGILANIYOR
Davada, dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, World Focus Havayolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan, firma çalışanları Yavuz Yaşar, İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Faruk Çağımnı, Şahin Tufan, Necati Küçük, Sinan Sevinç, Fevzi Yavuz ve Reşat Atalay ile Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ali Ersoy, firma yöneticileri Tuncay Doğaner, Mehmet Şerif Erbilgin, Yavuz Çizmeci, Zeynel Gündoğ ve kazanın olduğu tarihte havalimanında hava trafik kontrolörü olarak görev yapan Hilmi Tülemen yargılanıyor. 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan yargılanan sanıklar hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Son Dakika › Güncel › Isparta'da 57 Kişinin Öldüğü Uçak Kazasının Duruşması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?