İzmit Körfezi'nde 1 Mart 1958 tarihinde, içinde çoğu öğrenci 600'e yakın yolcusuyla İzmit İskelesi'nden hareket ettikten kısa süre sonra aniden çıkan fırtınaya yakalanarak batan 'Üsküdar Vapuru'nda hayatını kaybeden 387 kişi, İzmit, Gölcük ve Karamürsel'de düzenlenen hüzünlü törenlerle anıldı.
O tarihte İzmit'in dışında lise olmadığından, başta Gölcük ve Karamürsel ilçeleri olmak üzere diğer sahil şeridindeki yerleşim birimlerindeki gençler, daha çok vapur yolculuğu ile İzmit'teki liseye gidiyorlardı. 1 Mart 1958 Cumartesi günü öğlene kadar olan öğrenimin ardından bu ilçelerde oturan öğrenci ile yolcular, saat 13.00 sıralarında vapura doluştu. Yıllarca İstanbul Boğazı'nda hizmet eden ve oldukça eski olan 'Üsküdar' vapuru, çoğunluğu lise öğrencisi 600 yolcusuyla hareket etti.
DONANMAYA BAĞLI GEMİLER DİNEZDEN İNSAN TOPLADI
Ancak kaptan Mehmet Aşçı yönetimindeki 'Üsküdar', iskeleden ayrıldıktan 5 dakika sonra Derince açıklarına geldiğinde aniden patlayan fırtınaya yakalandı. Dev dalgara kapılan köhne Üsküdar, ikiye ayrıldıktan sonra battı. Faciada denize dökülen ve çouğunluğu öğrenci olan yolcuların yardımına Donanma Komutanlığı'na bağlı savaş gemileri ile bir denizaltı yetişti. Birçok kişi denizden toplandı. O gün hava çok soğuk olduğundan birçok kişi donarak, bir bölümü de boğularak olmak üzere resmi kayıtlara göre 387 kişi hayatını kaybetti.
KAPTAN GEMİYİ TERKETMEDİ
O tarihte vapur battıktan sonra önce Kaptan Mehmet Aşçı'nın gemi batmadan önce can yeleğini giyip vapuru terk ettiği iddiaları ortaya atılmıştı. Ancak birkaç gün sonra denize ağ atılarak yapılan ceset arama çalışmalarında kaptan Mehmet Aşçı'nın cesedi ağlara takılarak su yüzüne çıkarılmış, kaptanın gemisini terketmediği anlaşılmıştı.
Kaptan Mehmet Aşçı'nın cesedi, daha sonra olaylar nedeniyle gizlice gömüldü. Son iki yıldır, kızı 82 yaşındaki Sevim Can Şal ve Almanya'da yaşayan torunu 53 yaşındaki Nesrin Bilen, Mehmet Aşçı'nın mezarını arıyor.
Bazı fotoğraflardan yola çıkılarak, cenazesinin Gölcük'e bağlı Örcün Köyü Camii yanındaki mezarlığa gömüldüğü iddialarının ortaya atılması üzerine mahkeme kararıyla buradaki bazı mezarlar açıldı. Ancak kemiklerin DNA örneklerinin kızından alınan örneklerle örtüşmediği anlaşıldı.
DENİZE ÇELENK VE KIRMIZI KARANFİLLER BIRAKILDI
Bu sabah, İzmit'teki 1 Mart Vapur İskelesi'ndeki anma törenine, Kocaeli Vali Yardımcısı Ali Sözen, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Özak, İzmit Lisesi Mezunları Derneği ile vapurda hayatlarını kaybedenlerin yakınları katıldı.
Anma töreninde İzmit Lisesi öğrencileri faciada yaşamlarını kaybeden öğrencilerin fotoğrafları taşıdı.
İzmit tarihinin en kara günlerinden birini andıklarını söyleyen Vali Yardımcısı Ali Sözen, "Türk denizlerinde meydana gelen denizcilik tarihimizin kaydettiği bu en büyük facianın üzerinden tam 55 yıl geçti. Üsküdar faciasında yaşamlarını yitirenleri bir kez daha rahmetle ve saygıyla anıyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından 1 Mart Vapur İskelesi yanından denize çelenk ve kırmızı karanfiller bırakıldı. Genç kursiyerlerin yaptığı Üsküdar Vapuru maketi de tören alanına getirildi. Üsküdar'ın maketi büyük ilgiyle karşılandı.
ÖLEN ÖĞRENCİLERİN ADLARI YAZILI OLDUĞU BALONLAR BIRAKILDI
İzmit lisesi bahçesinde gerçekleştirilen törende ise üzerlerinde faciada hayatlarını kaybedenlerin adları yazılı olduğu balonlar, öğrenciler tarafından gökyüzüne bırakıldı. Daha sonra lise bahçesi içersinde bulunan Üsküdar şehitlerinin adlarının yazdığı bölüme kırmızı karanfiller bırakıldı.
ÜSKÜDAR ŞEHİTLİĞİNDE ANILDI
Gölcük İlçesi'nde ise Üsküdar Şehitliği'nde gerçekleştirilen anma törenlerinde faciada yaşamlarını kaybedenler için Kuran-ı Kerim okunarak mezarlarına kırmızı karanfiller bırakıldı.
Anma töreninde facia gününü anlatan 70 yaşındaki Hikmet Ağaçkopan o günü hayatı boyunca unutamadığını belirterek şunları söyledi:
"Facianın yaşandığı gün okulda bayrak merasimi olduğu için erken ayrıldık. Koşarak vapur iskelesine gittik. Vapur 7 dakika önce iskeleden erken ayrıldı. O dönemlerde bulunan Seka Fabrikası önüne geldiğimizde hava biranda karardı ve denizin rengi değişti. Vapurun camları kırıldı ve kaptan köşkü uçtuktan sonra sol tarafa doğru vapur suya gömüldü. Ben de battım suya. Su üstüne çıktım. Oradan 3 kişi deniz yüzeyine çıktık ve denizaltıcılar bizi kurtardı. Ertesi gün heryerden cenazeler kalkınca arkadaşlarımızın öldüğünü anladık" dedi.
Facianın kurbanları, Karamürsel İlçesi'ndeki Üsküdar Şehitliği'nde düzenlenen törenle anıldı.
EA,OU,EY(MB/SS) - Kocaeli/ İzmit
Son Dakika › Güncel › 55 Yıl Önce Batan Üsküdar Vapuru Faciası Kurbanları Anıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?