Türkiye'nin en önemli turşu üretim merkezlerinden biri olan Bursa'nın Orhangazi İlçesi'ne bağlı Gedelek Köyü'ndeki turşu festivali renkli görüntülere sahne oldu. Toplam 50 turşu imalathanesi bulunan ve 55 çeşit turşu üretimi yapılan köyde, Turşu İşleme Merkezi kurulması istendi.
Orhangazi İlçesi'ne bağlı bin 800 kişinin yaşadığı Gedelek Köyü'nde, Gedelek Turşu'nun markalaşmasını ve tanınmasını sağlamak amacıyla düzenlenen festivale Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Ak Parti Bursa Milletvekilleri İsmail Aydın ve Hüseyin Şahin ile Orhangazi Kaymakamı Selman Yurdaer, Belediye Başkanı Ak Parti'li Neşet Çağlayan katıldı.
Törene katılanların Mehter Takımı eşliğinde Gedelek Meydanı'ndan Pınarbaşı tesislerine kadar kortej yürüyüşü ile başlayan festivalde konuşan Gedelek Muhtarı Mehmet Dönmez, köylerinde üretilen turşunun Pınarbaşı suyundan dolayı özel bir yere sahip olduğunu söyledi. Dönmez, "Turşunun gelişimini sağlamak için Gedelek'te bulunan Tuzla Bayırı bölgesinde Orhangazi Gedelek Turşu İşleme Merkezi kurulması için devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz" dedi.
Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ergün Efendioğlu da lezzetini Pınarbaşı su kaynağından alan Gedelek turşunun coğrafi işareti için başvuruda bulunduklarını belirterek köyde üretilen 50 bin ton turşunun dünyanın dört bir yanına ihtaç edildiğini ve 7 milyon doları ihracat olmak üzere 110 milyon lira ciro yapıldığını söyledi.
Törende konuşan Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise Bursa'nın bir sanayi kenti olmasının yanında önemli bir tarımsal üretim merkezi olduğunu vurgulayarak Bursa bölgesinde yetiştirilen 19 ürüne coğrafi işaret almak konusundaki çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. Vali Karaloğlu, "Bunu niye yapıyoruz. ürünlerimiz tescil altına girsin, ürünlerimizin standardı belli olsun. Bundan sonra ürünlerden üretmek isteyenler bizim koyduğumuz standartlara göre bu ürünlerini üretsinler. Ülkenin başka bir noktasında üretilen turşuya Gedelek turşusu denemesin. Evlerimizde turşularımız var. Her şeyin taklidini yaparsınız da bu Pınarbaşı suyunun taklidini yapabilir misiniz? Hayır. Gedelek turşusunu turşu yapan da bu mübarek sudur. Bunun için Gedelek turşusunu marka değeri olarak koruma altına almamız gerek. Turşuya coğrafi işaret almakla iş bitiyor mu? Hayır. Bundan sonraki hedef Avrupa Coğrafi işareti olmalı. Gedelek turşusu ihraç edildiğine göre bunun üretimini biraz modern hale getirip tanıtımını yaparsak, çok daha fazla miktarda ihraç etme şansımız da var. Türkiye'deki coğrafi işaret çalışmalarımız tamamlandıktan sonra Avrupa için çalışma başlatmak durumundayız" dedi.
İLK ÜRETİCİLERE ÇINAR VE SERTİFİKA
Konuşmaların ardından Gedelek muhtarlığı adına festival komitesi tarafından Bursa Valisi Münir Karaloğlu'na turşulardan oluşan bir paket hediye edildi. Ardından ise Bursa Valisi Karaloğlu, Gedelek'te uzun yıllardır üretim yapan üreticilere çınar fidanı ve sertifika hediye edildi.
CUMHURBAŞKANI ADINA ÇINAR DİKİLDİ
Törenin bitiminde festival alanına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına bir çınar fidanı protokol üyeleri tarafından dikildi. Protokol üyeleri ardından festival alanında bulunan stantları gezerek vatandaşlarla sohbet etti. Protokol üyelerine daha sonra yöresel yemekler ve turşu ikramı yapıldı. - Bursa
Son Dakika › Güncel › 55 Üründen Turşu Yapılan Köyde Renkli Festival - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?