Hiçbir makine kullanmadan tamamen el yapımı ile kemençe yaptığını belirten Sancak, ölene kadar mesleğini sürdürmeyi düşündüğünü söyledi. "Yaşım 70 ama bende iş bitmemiş” diyen Sancak, kemençelerine Türkiye’nin birçok şehrinin yanı sıra en çok Yunanistan, Fransa ve Japonya gibi ülkelerden de talep geldiğini söyledi.
En iyi kemençenin el yapımı olduğuna dikkat çeken Sancak, “Kemençe işi el sanatıdır, makine ile yapılan iş değildir. Eğer bunu kaliteli yapacaksan elde yapacaksın. İlkel aletleri kullanırım, makine kullanmam. Benim yaptığım kemençelerin şekli bozulmaz” diye konuştu.
ÇALMASINI BİLMEM İYİ AKORT EDERİM
Kemençe çalmasını bilmediğini ancak iyi akort ettiğini ifade eden Sancak, “50 yıldır kemençe yaparım ancak çalmasını bilmem. Yapmasını kimseden öğrenmedim. Benim yaptığım kemençe hiçbir ustanın yaptığına benzemez. Oğlum 50 yaşında onun yaptığı kemençe benim yaptığım kemençeyle tıpa tıp aynıdır. Neden çünkü onun ustası benim. Diğer oğlum ise yapmasını bilmez ancak o da çalmasını bilir. Yani kemençeyi yapan çalamaz, çalan da yapamaz. Kemençenin akordunda iddialıyım, iyi kemençe çalandan daha iyi akordunu yaparım. Çalmayı çok istedim ancak bende yetenek yok. Sürmene’de ilk kemençe imalatı dükkanı açan da benim” şeklinde konuştu.
Kemençe çalanlardan bir ricası olduğunu kaydeden Sancak, “Kemençe çalanlardan bir ricam var. Kemençe Karadeniz’in sembolüdür. Bunun itibarini düşürerek çalmasınlar. Kemençenin itibarını düşürmeye kimsenin hakkı yoktur. Son yıllarda öyle mükemmel gençler yetişiyor ki. Hatıra defterimde 300 yakın kemençe çalanı kaydettim. Aralarında adeta kemençe cambazları var. Ünlü kişiler de bu defterde yer alıyor” dedi.
BEKİR KOCA-OZAN KÖSE
Son Dakika › Güncel › 50 Yılda 15 Bin Kemençe - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?