"Şehirlerin Krizleri ve İslam Dünyasında Eğilimler" temalı "5. Uluslararası İLEM Yaz Okulu", Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde açıldı.
İlmi Etüdler Derneği (İLEM) Başkanı Süleyman Güder, programın açılışında, 9-14 Temmuz'da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve İLEM'in birlikte organize ettiği Fatih Sultan Mehmet Vakfı ile Mavera Vakfı'nın desteklediği programın, 14 farklı ülkeden 35 akademisyenin katılımıyla gerçekleşeceğini belirtti.
Yaz okulunun bu yılki konusunun "Şehirlerin Krizleri ve İslam Dünyasında Eğilimler" olduğunu ifade eden Güder, "Bu programı yapmamızın en önemli nedeni şu bir gerçek ki bugün yaşadığımız şehirler ne insani ne de İslami. Bizim bunu oturup konuşmamız lazım. Hiç kimse içerisinde yaşadığımız şehirlerden memnun değil. Teknolojik imkanların bu kadar gelişmiş olmasına rağmen. Hala bu sorunlarla uğraşıyor olmamız bizi bu konuya sevk etti. Oturup İslam dünyasından gelen farklı bakış açılarıyla, farklı deneyimleriyle bu konuyu 6 gün boyunca tartışıp konuşacağız." dedi.
Yaz Okulu Tertip Komitesi Başkanı Yunus Çolak da kentsel çalışmaların küresel, ulusal ve yerel ölçekte ciddi anlamda gündemi işgal etmeye başladığını vurgulayarak, şunları anlattı:
"Sorumsuzca ya da bilinçsizce bu sürecin gerçekleşmesi özellikle otantik dünyanın, klasik dünyanın merkezini teşkil eden bu kadim dünyanın, bu bereketli illerin kentlerini büyük bir yıkıma uğratmak durumunu arz ediyor. Özellikle son yıllarda gerek kentsel dönüşüm, gerek çevresel krizlerle birlikte, gerek İslam dünyasının, gerek küresel önemli merkezlerin yaşamış olduğu kentsel krizler, büyük oranda akademinin de gündemini işgal ediyor."
Müslümanların özellikle 9. yüzyıldan itibaren ürettikleri kentsel mekanlarda var ettikleri hukuksal, psikolojik ya da tasarımsal anlamda hazine ve zenginliklerin incelenmeyi hak ettiğini aktaran Çolak, şunları kaydetti:
"Bu anlamda genç araştırmacıların ciddi şekilde emek serf ettiklerini görebiliyoruz. Türkiye'de olsun, Cezayir'de, İran'da, Pakistan'da ya da diğer Müslüman ülkelerde hatırı sayılır ölçüde bir düşünce birikiminin yeniden inşa olduğunu bu anlamda bilhassa kapitalizmin ya da Batı kentlerinin üretmiş olduğu kentsel krizlerin üstesinden gelebilecek bir dili kendi içinde saklı bulduğuna biz inanıyoruz. Bu Yaz Okulu Programı da bize şunu gösteriyor ki önümüzdeki on yıllar içerisinde ortaya çıkacak akademik ve entellektüel çalışmalar bizlerin yeni kavramlarla, yeni düşünce gruplarıyla kentsel sorunlara yeni bir soluk getireceğini düşünebiliyoruz, öngörebiliyoruz".
Açılış konuşmalarının ardından Pakistan'ın Beaconhouse National Üniversitesi'nden Prof.Dr. Gulzar Haider, "İslam Dünyasında Şehir Teorisi" konulu ilk dersi verdi.
Son Dakika › Güncel › 5 Uluslararası İlem Yaz Okulu Açılışı - İstanbul - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?