Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, geliştirdikleri internet üzerinden veri aktarabilen akıllı TV'ler sayesinde kullanıcı alışkanlıklarına ilişkin yeni verilere erişebildiklerini belirterek, "Kullanıcının iznini alarak real time kim, neyi izliyor, bunu anında takip edebiliyoruz." dedi.
Ebiçlioğlu, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen 5. Türkiye İnovasyon Haftası'nın açılışında yaptığı konuşmada, geçen aylarda ülkelerin inovasyon alanındaki karneleri niteliğinde olan Küresel İnovasyon Endeksi Raporu'nun yayınlandığını, rapora göre inovasyonun küresel liderlerinin İsviçre, İsveç ve İngiltere olduğunun ortaya çıktığını ve bu üçlünün önceki yıla göre değişmediğini kaydetti.
Türkiye'nin bu yıl 2015'e kıyasla 16 basamak ilerleyerek listede 42'nci sıraya yükseldiğini belirten Ebiçlioğlu, "Alt endekslere baktığımızda marka başvurularında 4'üncü sırada olduğumuzu görüyoruz. Endüstriyel tasarım başvurularında ise İtalya, Çin ve Kore ile birlikte dünya lideriyiz." dedi.
Ebiçlioğlu, söz konusu güzel gelişmelerde, inovasyon kültürünü daha geniş kitlelere yayma çabalarının yanı sıra teşvik edici yasal düzenlemelerin de payı olduğunu ancak politik denge ve güvenlik, eğitim harcamalarının GSYH'ya oranı, bilişim ihracatının toplam ihracat içindeki payı ve kadınların iş gücüne katılımı gibi konularda halen geride kalındığını söyledi.
Ebiçlioğlu, Türkiye'nin toplam ihracatının sadece yüzde 4'ünün yüksek teknolojili ürünlerden oluştuğunu bildirdi.
- "Gelecekte birçok şirketin cirosunun önemli bir kısmı yeni iş modellerinden sağlanacak"
Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Çin'in yılda 1 milyonun üzerinde patent başvurusu rakamına ulaşan ilk ülke olduğunu belirterek, Türkiye'nin uluslararası patent başvurularının 3'te birini Arçelik'in yaptığını, 2015 yılında en çok uluslararası patent başvurusu yapan küresel şirketler sıralamasında 78'inci sırada bulunduklarını bildirdi.
Ebiçlioğlu, dünyanın birçok yerinde Ar-Ge merkezleri kurduklarını hatırlatarak, "Dünyanın ileri teknoloji şirketlerini bünyesinde barındıran Silikon Vadisi ve Almanya'da da Ar-Ge ve inovasyon birimleri kurmak için çeşitli seçenekleri değerlendiriyoruz." dedi.
Yeni iş modelleri ve çalışmaları hakkında da bilgi veren Ebiçlioğlu, geliştirdikleri internet üzerinden veri aktarabilen akıllı TV'ler sayesinde kullanıcı alışkanlıklarına ilişkin yeni verilere erişebildiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Kullanıcının iznini alarak real time kim, neyi izliyor, bunu anında takip edebiliyoruz. Böylelikle cihazın açık olduğu saatler, izlenen kanallar, reklamların izlenip izlenemediği konuları üzerinde yeterince veriye sahip durumdayız. Yüz binlerce cihazdan gelen gerçek zamanlı veri sayesinde reyting şirketlerinden çok daha fazla ve geniş içerikli bilgiye erişebiliyoruz. Elde ettiğimiz bu veri, ürünün kendisinden çok daha değerli. Bu kapsamdaki bilgi ve verileri yeni iş modelleri geliştirmek üzere detaylı bir şekilde çalışmaktayız."
Ebiçlioğlu, gelecek dönemde şirketleri de dahil birçok şirketin cirosunun önemli bir kısmının yeni iş modellerinden sağlanacağını öngördüklerini söyledi.
- "Herkes ölür ama herkes yaşamaz"
Flyboard'un geliştiricisi ve dünya jet-ski şampiyonu Franky Zapata da uçmayı hayal ederek Flyboard'u hayata geçirdiğini ifade ederek, başta " Fransa'da küçük ölçekli satışları olur" diye düşündüğünü, ürünün videosunu Youtube'a koyduğu günün ertesi sabahında 2 bin kişiden sipariş aldıklarını anlattı.
Zapata, "Kısa sürede dünyaya yayıldı. 5 yıl gibi kısa bir sürede Flyboard sporunu ve endüstrisini ortaya çıkardık." dedi.
İnovasyonun ilk koşulunun amaç belirlemek olduğunu belirten Zapata, sözlerine şöyle devam etti:
"Bir ürün yaratırken ekibimle beraber bir şeyi öylesine yapmıyoruz. Flyboard'u tasarlarken amacımız uçmaktı. Ben uçmayı hayal ettim ve hayalimin peşinden sonuna kadar gittim. Ana amacımdan hiçbir zaman sapmadım. İnovasyon alanında çalışmak istiyorsanız parayı bir hedef değil, amaç olarak düşünmelisiniz. Önerim; korkmayın, kendinize inanın. Herkes ölür ama herkes yaşamaz. Herkes aksine inanıyor olsa bile siz kendinize inanın. Çok çalışırsanız kesinlikle hedefinize ulaşırsınız."
TEB, geleceğin antrenman tekniklerini teknolojik ortamda deneyimletiyor
Bu arada, Türk Ekonomi Bankası (TEB), 5. Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında oluşturduğu alanda, ziyaretçilere geleceğin antrenman teknoloji ve yöntemlerini oyunlaştırarak deneyimletiyor.
TEB'in İstanbul Kongre Merkezi'nin Beyazıt Salonu'nda yer alan Re-Play alanında ziyaretçiler, geleceğin spor ve antrenman teknolojilerine yoğun ilgi gösterdi. Ziyaretçiler, "Dijital Tenis", "İnovatif Futbol Antrenmanı", "T-T-T/İnteraktif Masa Tenisi", "Bisiklet Antrenmanı Simülasyonu" ve "We Are Tennis" sanal gerçeklik uygulaması gibi alanlarda sporun geleceğini şimdiden görme imkanı buldu.
Re-Play alanı, 5. Türkiye İnovasyon Haftası'nın sona ereceği 10 Aralık Cumartesi gününe kadar açık olacak.
Son Dakika › Güncel › 5. Türkiye İnovasyon Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?