4'üncü Uluslararası Ortadoğu Kongresi Hatay'da Başladı - Son Dakika
Güncel

4'üncü Uluslararası Ortadoğu Kongresi Hatay'da Başladı

4\'üncü Uluslararası Ortadoğu Kongresi Hatay\'da Başladı

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ve Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) işbirliğinde ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü koordinesinde yapılan 4'üncü Uluslararası Orta Doğu Kongresi başladı.

28.04.2016 16:46

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ve Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) işbirliğinde ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü koordinesinde yapılan 4'üncü Uluslararası Orta Doğu Kongresi başladı.

'Türk- Arap İlişkileri: Çok Boyutlu Güvenlik İnşası' ana temalı Antakya Ottoman Otel'de gerçekleşen kongreye Hatay Valisi Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Lütfü Savaş, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Suudi Arabistan Krallığından Prenses Basmah Bin Saud, Katar Silahlı Kuvvetleri Stratejik Çalışmalar Merkezi Komutanı Tümgeneral Sanad Ali Al-Nuamı, başta ABD olmak üzere İngiltere, Pakistan, Filistin, Ürdün Bulgaristan, Bangladeş, İran, ve Türkiye'den bir çok bilim adamı katıldı.

"DOST SEÇİMİNDE DOĞRU TESPİT YAPILAMIYOR"

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Vali Topaca, Ortadoğu devletlerinin tehlikeleri algılama sensörlerinin yetersiz olduğunu gördüklerini belirterek, "Bu tehlikeler sosyal, siyasi, ekonomik veya askeri olabilir. Bu tehlikeleri algılama konusunda, önceden tespit etme ve tedbir alma konusunda İslam ülkelerinin çok başarılı olamadığını görüyoruz. Bunun sebepleri arasında yönetimlerle halk arasındaki destek ve ilişki konusundaki yetersizlik var. Ortadoğu ülkeleri arasında dost ve düşman seçiminde genelde doğru tespitler yapılamaması da birer etken. Uzun vadeli stratejilerden uzak, günü kurtarmaya yönelik devletler arası dostluklar da bir başka handikap olarak görülüyor. Gerçekte İslam tarihinde çok ciddi bir tecrübe birikimi var. Bundan da kopmuş devletler olunca bu süreç daha da zorlaşıyor" diye konuştu.

'MİKRO MİLLİYETÇİLİK RİSKİ VAR'

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ise son 20 yıldır doğuda ortaya çıkan güçlerin dünyadaki her türlü pastadan daha fazla pay almasıyla doğu ve batı arasında çok büyük bir rekabet ortamını yaşandığını söyledi. Şensoy, şöyle devam etti:

"Doğu ve batıyı şekillendiren temel enstrümanlarını tekrarlamak istiyorum. Birincisi mikro milliyetçilik, 19. Yüzyıl büyük devletler imparatorluklar, 20'inci Yüzyıl ulus devletler çağıydı, 21'inci Yüzyıl'da ulus ve mikro devletler çağı olacak ve önümüzdeki çok uzun olmayan bir vade içinde uluslararası sistemin üye sayısı açısından belki iki katına kadar çıkabileceği yönünde öngörüler var. Dolayısı ile her ülkenin, en gelişmiş ülkeler de dahil, bir mikro milliyetçilik riski var. İkinci temel enstrüman entegrasyon bu kadar küçük devletin uluslararası sistemde kendisini göstermesi çokta mümkün olmadığından Avrupa Birliği'ni model alan dünyanın her yerinde çok ciddi entegrasyon çalışmaları olan en yenisi de Trans Atlantik gibi. Trans Pasifikte ABD öncülüğünde kurulan entegrasyon çalışmaları Pasifik kısmı bitti, Atlantik kısmını da Başkan Obama görevi bırakmadan tamamlamak istiyor. Bu ikisi tamamlandığında dünya ticaretinin yüzde 73'ünü kontrol eden bir yapı ortaya çıkacak."

Daha sonra kongreye geçildi ve ilk oturum Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu'nun Moderatörlüğünde yapıldı. 4'üncü Uluslararası Ortadoğu Kongresi oturumların ardından yapılacak olan genel değerlendirmeler ve yayınlanacak olan Hatay deklarasyonu ile son bulacak.

- Hatay

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 4'üncü Uluslararası Ortadoğu Kongresi Hatay'da Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement