Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına şiddette cezaların caydırıcı olması gerektiğini belirterek, "O alanda yanlış yapan emniyette 24 saat 3 gün ne ise o kadar gözetim altında tutulmalı. Elini kolunu sallaya sallaya evine gidememeli. Hırsı geçmediyse tekrar buraya gelememeli. Dolayısıyla caydırıcılığı ceza çokluğundan önemli buluyorum" dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 4. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi'ne katıldı. Büyük Anadolu Otel'de düzenlenen kongreye, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Maria Cristina, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapmak üzere küsüye çıkan Bakan Müezzinoğlu, kürsüdeki yüksekliği ayağının altından alarak, "Zaten sahne yüksek, bir de kürsüde yükselirsek size tepeden bakmış gibi olmayalım diye ayaklarımızın altındaki yüksekliği kaldırdık" şeklinde konuştu.
"İnsana hizmetin en kutsalını veren sağlık emekçilerinin 1 Mayıs Emek Günü'nü kutluyorum" diyen Müezzinoğlu, "Gönlümüz böyle günlerde bütün kutlamaların da kalitesinin artmasıdır. Eylemin de kutlamanın da kalitesi olsun istiyoruz. Anlamsız çatışmalar, sürtüşmeler, kimseye faydası olmayan ama bedel ödeten durumlardan kurtulmayı diliyorum" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı'nın 3 Mayıs 1920'de kurulduğuna vurgu yapan Bakan Müezzinoğlu, ilk Sağlık Bakanının Adnan Adıvar olduğunu hatırlattı. "Sağlıkta kalite, insanın insana hizmetidir" diyen Müezzinoğlu, "İnsanlığın yaşadığı en temel sıkıntılardan birisi insanın standardındaki kalitedir. Hayatı yaşamakla hayatı anlamlı yaşamak arasındaki bağı doğru bir zemine oturtamazsak, o zaman kalite standardını oluşturmada sorun yaşarız. İki kelime merkeze konularak kalite ve standart yakalanır. Biri ilim ve irfan diğeri hak ve adalettir. Sağlıkta yaşadığımız sıkıntılarda hak ve adalet merkezli anlayışın olmamasından kaynaklanıyor. Hizmet alan ve hizmet verenin kendi penceresinden bakması sıkıntı doğurur" ifadesini kullandı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET
Hak ve adalet anlayışı ile şiddet konusunun da çözüleceğine işaret eden Müezzinoğlu, "Şiddet sadece sağlık çalışanlarına değil, hayatın her alanında görülüyor. O nedenle hadiseyi çok daha geniş boyutlu düşünmemiz lazım. Hizmet sunanlarla hizmet alanların arasındaki hak ve hukukun korunması lazım. Örneğin hastanın sağlık çalışanına yüksek sesle konuşma hakkı yoktur tıpkı, hekimin gecenin bu saatinde neden geldin hastaneye diyemeyeceği gibi" dedi.
Sağlık çalışanına şiddette cezaların caydırıcı olması gerektiğini belirten Müezzinoğlu, "Mağdur olanın korunması ve mağdur edenin mağduriyeti çok hızlı bir şekilde sağlanmalıdır. Bu konuda Adalet Bakanımız ile görüştüm. O alanda yanlış yapan emniyette 24 saat 3 gün ne ise o kadar gözetim altında tutulmalı. Elini kolunu sallaya sallaya evine gidememeli. Hırsı geçmediyse tekrar buraya gelememeli. Dolayısıyla caydırıcılığı ceza çokluğundan önemli buluyorum. Hakkımı ben korurum anlayışına fırsat vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.
"SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDETİ TOPYEKUN MÜCADELE İLE ORTADAN KALDIRMAMAMIZ LAZIM"
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, emekçilerin ve çalışanların 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutlayarak sözlerine başladı. 1 Mayıs'ın herkesin bayramı olduğunu ifade eden Ünüvar, " Taksim'de olaylar olduğunu üzülerek öğrendim" dedi.
Kaliteye ulaşmanın oldukça zor olduğunu belirten Ünüvar, "2002'de sağlık müsteşarı olduğumda sağlık, gazetelerde skandal olarak yer alırdı. Ama artık kongrelerde sunulur bir hal aldı" şeklinde konuştu.
Sağlığın sadece sağlık çalışanlarının üzerinde olan bir yük olmadığını belirten Ünüvar, "Sağlıkta kalite komplike bir iştir ve pek çok kişinin bir arada olduğu bir başarıdır. Kalite birlikte çalışmanın ürünüdür. Bugün vatandaşın memnuniyetinin üst düzeyde olduğunu görüyoruz. Sağlık çalışanlarının aynı oranda memnuniyet gösterdiğini düşünmüyorum ama ikisi bir arada olmaz zaten. Fakat aradaki uçurum da çok fazla olamamalı" ifadesini kullandı.
Kaliteyi bozan birtakım unsurlar olduğuna dikkat çeken Ünüvar, "Bunlardan bir tanesi sağlık çalışanlarına yapılan şiddettir. Medyaya, senaristlere bu konuda büyük görevler düşüyor. Ama bir de yasama organlarına düşen görevler var. Bunlar da şiddetin cezasının verilmesi ve cezaların ertelenmemesidir. O nedenle sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti toplum olarak topyekün mücadele ile ortadan kaldırmamamız lazım" diye konuştu.
"DÜNYADA SAĞLIK ALANINDA ÖNEMLİ BİR NOKTAYA GELİNDİ"
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, kongrede, performans ve kalite konularının tartışılacağını belirtti. Son yıllarda sağlık hizmeti kalitesinin kat kat arttığını dile getiren Tosun, "Performans ve kaliteden ödün vermemek için kongrenin 4.'sünü düzenliyoruz. Bu kongre katılımcıların aktif olarak katılacağı ve yol gösterici önemli bir çalışma olacak" dedi. Dünyada sağlık alanında önemli bir noktaya gelindiğine vurgu yapan Tosun, "Bu toplantı hastalara verilecek sağlık hizmetinin en az riskli ve en üst düzeyde güvenlik olması açılarından katkı sağlayacaktır" diye konuştu. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › 4. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?