Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, dünyada yaşlı hasta nüfusunun her geçen yıl arttığını ve Türkiye'de de bu rakamın 7 milyon 500 bine ulaştığını belirterek yaşlı hasta nüfusu nedeniyle ABD sağlık sigortası fonunun 2019 yılında iflas edeceğini iddia etti.
Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği tarafından düzenlenen ve Kayseri Erciyes Üniversitesi tarafından da desteklenen 4. Ulusal Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Kongresi Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde başladı.
Türkiye'nin çeşitli Üniversitelerinden çok sayıda bilim adamı ve Kayseri Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin katıldığı kongrenin açılışında konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hemotoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, sağlık sektörünün geleceğini kök hücrede olduğunu vurgulayarak dünyanın bir çok ülkesinin bu alanda araştırmalara ciddi kaynaklar ayırdığını ifade etti.
Dünyada yaşlı hasta nüfusunun her geçen yıl arttığını ve Türkiye'de de bu rakamın 7 milyon 500 bine ulaştığını vurgulayan Prof.Dr.Osman İlhan, yaşlı hasta nüfusu nedeniyle ABD sağlık sigortası fonunun 2019 yılında iflas edeceğini iddia etti.
ABD'nin bunla başa çıkabilmek için kök hücre konusunda önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Prof.Dr.Osman İlhan: "Bütün dünyada bir ekonomik sorun var. Bunun başlıca nedenlerinden biri enerji açığı diğeri ise sağlık açığı. 2019 yılında ABD'de sağlık sigortası iflas edecek. O zaman bizim burada bir rol model olmamız gerekir. Bunu yapabiliriz. Obama hükümeti polikliniklere bakmış; 10 hastanın 2'si iyileşmiş 8'i ise iyileşmemiş. Bunlara kronik hastalık olduğu için devamlı ilaç veriyoruz ama fayda görmüyoruz. Bugün Türkiye'de 7 milyon 500 bin yaşlı hasta var ve bu giderek artacak. Bunun bütçesini kaldırmamız mümkün değil. Bunlar üzerine geçen sene Obama bir bülten yayınladı. Bu bültende hücre tedavisine ve aşıya yatırım yapılmasını istedi. Bunların dışında yatırım yapılmamasını istedi. Demek ki kök hücre gelecek . Artık kanser hücresinin kültürü geliyor. Bu yapılabilir. Artık diyabette, kalp krizinde, sinir hastalarında siz olayı durdurabiliyorsunuz. İşte hedeflenmiş tedaviye doğru gidiyoruz. Ama benim hayalim bir kanser kök hücresi var ve ona yönelik bir aşı yapmak. Bunu yapabiliriz. Heyecanla işte bir örgüt kurduk ama bu örgüt Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yapıyor. Artık kemik iliği naklinin önü açıldı. TUBİTAK bir çağrı programı yaptı. 51 proje geldi bunların 30 tanesi bu ay ikinci aşamada değerlendirilecek. Bu da gösteriyor ki artık ülkemizde siyasi otorite de destekliyor. Biz bu projelerle kanser kök hücresi yapabiliriz. Bunlara aşı yapabiliriz" dedi.
Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.H. Fahrettin Keleştemur ise, Avrupa Kemik İliği Standardizasyon Kurumu (JACIE) akreditasyonunu alan Türkiye'deki ilk kamu üniversitesi hastanesinin Erciyes Üniversitesi Şahinur Dedeman Kemik İliği Nakli ve Kök Hücre Tedavi Merkezi olduğunu hatırlatarak bundan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Kongreye katılan Erciyes Üniversitesi öğrencilere ve öğretim görevlilerine kök hücre konusunda yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür eden Prof.Dr.Keleştemur: "Dünyada bilim çok hızlı gelişiyor. Kök Hücre konusunda ben ülkemizin iyi bir yerde olduğunu düşünüyorum. Kök Hücre ile çalışmak çok önemli. Çünkü bu çalışma alanına girdiğiniz zaman bir çok metodu uygulamak zorundasınız. Farklı disiplinlerle de işbirliğiniz oluyor" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği tarafından 4. Ulusal Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Kongresi Özel Ödülleri verildi.
Bu yılki ödüller; JACIE akreditasyonunu alan Türkiye'deki ilk kamu üniversitesi hastanesinin Erciyes Üniversitesi Şahinur Dedeman Kemik İliği Nakli ve Kök Hücre Tedavi Merkezi olmasından dolayı Merkez Sorumlusu ve GENKÖK Kök Hücre Direktörü Prof.Dr. Mustafa Çetin ve Merkez Sorumlu Yrd. ve JACIE Kalite DirektörüE Prof. Dr. Ali Ünal ile Kök Hücre konusunda Türkiye'nin geleceğini etkileyen çalışmalarından dolayı Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan'a verildi.
2 Mart 2014 tarihine kadar sürecek olan kongrede; İnflamasyonun Algılayıcısı Olan Mezenkimal Stroma Hücreleri, Laboratuvarda Kök Hücre, Mikrografya; Mikroskopik Görüntülemede Sanatsal Arayışlar, Kalp ve Kök Hücre, Nanomalzeme ve Kök Hücre Etkileşimi, Kök Hücre Davranışlarında Mikro-çevrenin Rolü, Doku Kimliğinin Belirlenmesinde HOX Kodları ve Rejeneratif Tıpta Önemi, Hukuksal Kavramda Hücresel Tedaviler, Hematopoetik Kök Hücre Nakli Güncel Durum Endikasyonlar, Miyelom Tedavisinde KHN ile Yarışan Yeni Tedaviler, KML Yönetiminde Güncel Öneriler, MDS'de Kök Hücre Naklinde Risk Yönetiminde Demir Şelasyonu, HKN Yönetiminde Invaziv Mantar Infeksiyonu Yönetimi, KMN'de Yenilikler Tanıdan Tedaviye ve Kök Hücre Hedefinde Yeni Yildiz Haplo Transplantasyon gibi konular ele alınacak. - NEVŞEHİR
Son Dakika › Güncel › 4.ulusal Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Kongresi Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?