Sergiler, konserler, performanslar, tartışmalar, atölyeler, gösterimler ve yayınlarla, ütopyaları keşfe çıkıyor. Taşeron Bağımsız Sanat İnisiyatifi, fotoğraf, heykel, video, yerleştirme ve performanslardan oluşan sergisi ile yer alacağı Gerçekçi Ütopyalar'da "Sanatçının Ütopyası"nı odağına alıyor.
"Ütopyalar hayatın şiir gibi aktığı, toplumsal ilişkilerin bir katedral gibi kurulduğu, kentin bir senfoni gibi duyulduğu 'var olmayan ülkeye' beslenen arzunun tutanaklarıdır. Bu arzunun yükseldiği dönemlerde sanatın göreve çağrılması ütopyanın öncelikle bir biçim sorunu olduğunun kanıtıdır." (Ezgi Bakçay, Gerçekçi Ütopyalar, 2017)
İnsanın sorunlarına çözüm üretmek sanatın birincil görevleri arasında yer almaz. Sanat aslında, sanatçıların kendilerini ve yaşadıkları doğayı anlamak ve de anladıklarını anlatmak için kullandıkları estetik metotlar bütününün tamamına verilen addır. Taşeron kurucuları Şahin Domin ve Osman Nuri İyem, bu biçim sorununu akılda tutarak, sanatçının dünyasının sorunlarına odaklanıyor. "Sanatçıyı küratörün ideolojik araçsal tahakkümünden kurtarabilir miyiz?" Bu soru çerçevesinde tasarlanan "Sanatçının Ütopyası" sergisi, içeriğinin ötesine geçerek, oluşum olarak da ütopik bir yöntem izliyor. Günümüz sanat dünyasının olmazsa olmazı haline gelmiş küratörlerin varoluşu değil, küratör ve sanatçı ilişkisini yapısal özelliklerini irdeliyor. Sergi içeriği ve oluşumunun yanı sıra, alan içinde bölerek yarattıkları farklı formlarla klasik sergi düzenine de müdahale ediyorlar.
Taşeron, benimsediği ideallere paralel, alanında etkin ve genç sanatçıların yanı sıra, tanınmış usta sanatçılardan da oluşan 20 farklı isimle bir araya geliyor. "Sanatçının Ütopyası" sergisi Ayşegül Altunok, Ozan Atalan, Mahmut Aydın, Ahmet Bilgiç, Şahin Domin, Murat Han Er, Faruk Geyran, Güler Güçlü, Gizem Kahya İyem, Osman Nuri İyem, Defne Sesin Okay, Habibullah Okur, Alev Özkan, Semra Sevin, Seçkin Tercan, Devin Yalkın ve A.İ.R. NO:2 isimli performans bileşeni ile disiplinler arası bir platforma dönüşüyor. Aynı zamanda fotoğraf sanatının usta isimlerden Kamil Fırat'ın "1994" isimli fotoğraf serisi, çağdaş resim sanatının ustalarından Hakan Gürsoytrak'ın ilk kez sergilenecek fotoğraf çalışmaları ve Türkiye'de tesktil sanatında yaratıcı işler gerçekleştiren Suhandan Özay Demirkan'ın mekana özgü fiber sculpture yerleştirmesini ağırlıyor.
"Sanatçının Ütopyası" sergisi 4 – 12 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek ARTİST 2017/ 27. İstanbul Sanat Fuarı kapsamında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi, 7. Salon'da sizleri bekliyor.
Son Dakika › Güncel › 4-12 Kasım Tarihlerinde ARTIST 2017 / 27. İstanbul Sanat Fuarı'nda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?