Cumhurbaşkanlığı seçiminin bugünkü ilk tur oylamasında 367 milletvekili bulunmazsa CHP Anayasa Mahkemesi’ne gidecek. AKP’de kararın 9’a 2 aleyhlerinde çıkacağı fikri yaygın. Bu gerçekleşirse, Anayasa gereği ’derhal’ erken seçime gidilecek. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, "İnşallah önümüze gelmez. Parlamento çözer" dedi.
MECLİS’te, bugün yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur oylamasında, Genel Kurul salonunda 367 milletvekili bulunmaması halinde CHP seçimi Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye hazırlanıyor. AKPkulisleri, "Mahkeme kararı, 9’a 2 aleyhimize" çıkacak iddiasıyla çalkalanıyor. İptal kararı verilirse Anayasa gereği ’derhal’ erken seçime gidoilmek zorunda. YSK, "Seçimi en erken 45 günde yapabiliriz" bilgisini verdi. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç Hürriyet’e, "İnşallah önümüze gelmez. Parlamento çözer" değerlendirmesi yaptı.
NORMAL PROSEDÜR
Mahkeme, 367 başvurusuna diğer davalara baktığı gibi bakacak. CHP’nin başvurusu önce bir raportöre verilecek. Raportör de başvuruyu usul yönünden inceleyecek ve bu tip bir başvuru yapılabilir mi ona bakacak. Usul yönünden uygun bulursa, esasa girerek, "iptal" ya da "ret" görüşlü rapor hazırlayacak. Bağlayıcı olmayan rapor, Mahkeme’nin 11 kişilik heyetine okunacak. Heyet de, benzer eski kararları dikkate alarak bir karar varacak.
DAVA ERTELEMESİ
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, daha önce "Kararı, 2’nci tura yetiştirmeye gayret ederiz" demişti. Tuğcu’nun bu açıklaması çerçevesinde Yüksek Mahkeme’nin, 30 Nisan’daki Koray Aydın ve 1 Mayıs’taki Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan’ın Yüce Divan yargılamalarını ertelemesi bekleniyor. Araya haftasonunun da girmesiyle, mahkeme gece mesaisi yaparsa 2’nci tura kadar karar yetiştirebilecek. Mahkemenin iç tüzüğü gereği üyelerden biri "Ben hazır değilim, inceleyemedim" derse, ek süre verilmesi gerekeceği için başvurunun sonuçlanması uzayabilecek. Ancak üyelerin, muhtemel 367 başvurusu ile ilgili ön hazırlıklarını yaptıkları öğrenildi. Başkanvekili Kılıç ise mahkemenin Yüce Divan yargılamaları ve yoğun gündemi nedeniyle kararın ikinci tura yetişmesinin zor olabileceğini söyledi.
7 ÜYEYİ SEZER ATADI
Anayasa Mahkemesi’nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in seçtiği üyeler ağırlıkta. Sezer görev süresinde, Ahmet Akyalçın, Mehmet Erten, Necmi Özler, Serdar Özgüldür, Serruh Kaleli, Şevket Apalak, Osman Paksüt’ü atadı. Başkan Tülay Tuğcu 1999’da, üye Fulya Kantarcıoğlu 1995’de Cumhurbaşkanı Demirel tarafından atandı. Haşim Kılıç 1990’da, Sacit Adalı ise 1993’de Cumhurbaşkanı Özal tarafından getirildi.
Son Dakika › Güncel › 367 Korkusu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?