Türkiye'nin önde gelen 35 sanatçısı, Sivas Katliamı davasının zamanaşımına uğramasına tepki göstermek için kısmen yaktıkları eserlerini "UNUTMAMAK" sergisinde bir araya getirdi. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, bu sergiyi kalıcı kılmak üzere UNUTMAMAK Müzesi oluşturmaya karar verdi. Müze, Sivas Katliamı'nı 'UNUTTURMAMAK' için yıl bitmeden faaliyete geçecek.
Sivas- Madımak Oteli'nde 2 Temmuz 1993 tarihinde 35 kişinin yakılarak katledilmesine ilişkin davanın, 19'uncu yılın sonunda zaman aşımına uğraması üzerine anlamlı bir tepki göstermek için bir araya gelen 35 sanatçı eserlerini kısmen yaktı. Sanatçıların bu ortak tepkisine destek veren Beşiktaş Belediye Başkanı Sayın İsmail Ünal, bu eserlerin halka buluşabilmesi için "UNUTMAMAK" adlı sergiyi hayata geçirdi.
"İnsanlık suçu kapsamında değerlendirilmesi gereken bu davanın zaman aşımına uğraması, kabul edilemez" mesajı verecek olan ve 19 Ocak'a kadar açık kalacak "UNUTMAMAK" Sergisi, Mustafa Kemal Kültür Merkezi'ndeki Beşiktaş Çağdaş Galerisi'nde açıldı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve sanatçıların bir 'toplumsal sorumluluk projesi' olarak gördüğü bu çalışma, sadece bu sergi ile sınırlı kalmayacak. İstanbul'da düzenlenecek serginin ardından Ankara, İzmir, Eskişehir gibi farkı birçok ilde halkla buluşacak olan eserler, ardından yurtdışında sergilenecek. Ayrıca Beşiktaş Belediyesi UNUTMAMAK Sergisi'ne katılan eserleri bir kitapta toplayarak, bu anlamlı çalışmanın daha çok sayıda insana ulaşmasını sağlayacak.
"UNUTMAMAK MÜZESİ KURULUYOR
Yıl sonunda ise UNUTMAMAK Sergisi, Sivas Katliamı'nda ölen insanların anısına kalıcı bir hale dönüştürülecek ve bunun için UNUTMAMAK Müzesi kurulacak. Sivas Katliamı'nı unutturmamayı ve tarihe taşımayı hedefleyen 35 sanatçının bu çabasını daimi kılmak isteyen Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Karanfilköy'de "UNUTMAMAK" Müzesi'nin kurulması amacıyla çalışmaları başlattı. Yapımı Yüksek Mimar Mustafa Toner tarafından üstlenilen UNUTMAMAK Müzesi'nin yıl bitmeden ziyarete açılması hedefleniyor.
BU BİR TOPLUMSAL SORUMLULUK PROJESİ
UNUTMAMAK Sergisi'nde yer alan eserlerini kurulacak olan UNUTMAMAK Müzesi'ne bağışlayan 35 sanatçı, Sivas Katliamı'nın toplumsal hafızamızdan silinmemesini amaçlıyor. Bubi'nin projesi içinde bir araya gelen resim, heykel, gravür ve fotoğraf sanatçıları, bu ortak çalışmaya ilişkin bir de ortak açıklama yaptılar. Açıklamalarında, bu katliamı "Düşünce özgürlüğüne, farklılıklara tahammülsüzlüğün simgesi olarak, demokrasiye ve özgürlüklere inançlı yurttaşları birleştiren en güçlü ortak paydalardan biri" olarak nitelendiren sanatçılar, açıklamada şu vurguları yaptı:
"19 yıllık dava süreci toplumsal vicdanı tatmin etmekten uzak bir seyir izlemiştir. İnsanlık suçu kapsamında değerlendirilmesi gereken bu davanın zaman aşımına uğraması, kabul edilemez bir durumdur. Bu bir toplumsal sorumluluk projesidir. Amacı özgürlüklere, farklılıklara, adalet ve demokrasiye ilişkin duyarlılığın, pekişip yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır. Hiçbir politik yönelime öncelik tanımadan, tüm toplumsal gruplara eşit mesafede, hiç kimsenin dili, dini, ırkı, cinsiyeti ve cinsel tercihinden dolayısıyla ayrımcılığa tabi tutulmadığı bir Türkiye özlemiyle. UNUTMAMAK ve UNUTTURMAMAK için…"
UNUTMAMAK Sergisi'nde ve UNUTMAMAK Müzesi'nde eserleri yer alan sanatçılar doğum tarihlerine göre şöyle:
Adnan Çoker – Ara Güler - Devrim Erbil – Mehmet Güleryüz – Tomur Atagök – Süleyman Saim Tekcan – İpek Düben – Komet – Seyhun Topuz - Utku Varlık - Meriç Hızal – Ferit Özşen – Halil Akdeniz – Adem Genç – Koray Ariş – Mustafa Ata – Zahit Büyükişleyen – Hanefi Yeter – Mustafa Altıntaş – Balkan Naci İslimyeli – Tülin Onat – Osman Dinç – Şenol Yorozlu – Yusuf Taktak – Bünyamin Özgül Tekin – Nedret Sekban - Aydın Ayan – Mehmet Günyeli – Bubi – Ahmet Oran – Mithat Şen – Bedri Baykam – İrfan Okan – Mustafa Karyağdı – Seçkin Pirim. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 35 Sanatçı Sivas'ı 'Unutmamak' ve 'Unutturmamak İçin' Eserlerini Yaktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?