Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, "Miras Kanunu'nda bu dönem inşallah bir değişiklik yapılacak çünkü arazileri toplulaştırıyoruz" dedi.
Şelli, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tokat Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi iş birliğiyle kentteki bir otelde düzenlenen "3. Ulusal Toprak ve Su Kaynakları Kongresi"nde yaptığı konuşmada, " Türkiye, bundan 10 yıl önce 23 milyar dolarlık tarımsal gayri safi hasılasıyla dünyada 11. sıradaydı, Avrupa'da 4'üncü sıradaydı. En son 2012 yılında rakamlar açıklandı. Türkiye 23 milyar dolarlık tarımsal gayri safi hasılasını 63 milyar dolara çıkardı. Şu anda dünyada 7'nci, Avrupa'da 1'inci sıraya geldik" diye konuştu.
Türkiye'de önceki yıllarda düzenlenen kongrelerde, ülkenin tarım politikası, üretim planlaması ve tarım envanteri olmadığı yönünde konuşmalar yapıldığını belirten Şelli, şunları söyledi:
"Tarım sektörü gerçekten yıllarca bir günübirlik politika alanı olarak görüldü. Bugün Türkiye, 2023 ile ilgili uzun süreçli bir politikadan, bir hedeften bahsediyor. 'Türkiye'nin bir tarım envanteri yok' deniyordu. Biz 550 milyon veriyi kullanarak Türkiye'yi 30 tarım parseline ayırdık. Cumhuriyet'in kuruluşundan 2002 yılına kadar Türkiye'de 450 bin hektar alanda toplulaştırma yapılmıştı. Son 10 yılda Türkiye'de 4 milyon hektar alanda toplulaştırmayı tamamladık."
Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önlenmesine yönelik yasal düzenlemelere değinen Şelli, şunları kaydetti:
"Bakanlığımızdan bir ekip, 3 yıldır dünyadaki örnek modelleri inceledi. Fransa modeli de Amerika modeli de İngiltere modeli de... Bizim için sosyo-ekonomik uyumlu özgün model nedir, bunu da belirledik. 55 bin çiftçimize, üreticimize sorduk. Size göre toprakların bölünmemesiyle ilgili, arazilerin bölünmemesiyle ilgili modellerden hangisi uygun, kendilerine de sorduk. Sonuçta Türkiye'nin sosyo-ekonomik şartlarını da dikkate alarak, babadan evlada kalan arazilerin bölünmemesiyle ilgili Miras Kanunu'nda bir değişikliği Meclis'e sevk ettik. Yüce Meclisimizden ve komisyondan geçtikten sonra Miras Kanunu'nda bu dönem inşallah bir değişiklik yapılacak çünkü arazileri toplulaştırıyoruz."
Tokat Valisi Mustafa Taşkesen ise Tokat'ın önemli bir tarım şehri olduğunu söyledi. Tokat'ta verimli ovaların bulunduğunu belirten Taşkesen, "Bunları sulayan önemli su kaynaklarımız var" dedi.
Toprak ve su kaynakları konusunda araştırma ve uygulamaların ortak bir platformda tartışılması, bu alanda geliştirilen yeni tekniklerin ve yöntemlerin paylaşılması, karşılıklı iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen kongre, 24 Ekim'de sona erecek. - Tokat
Son Dakika › Güncel › '3. Ulusal Toprak ve Su Kaynakları Kongresi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?