Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Arslan, lösemi tedavisinde artık Türkiye'de yüzde 70-80 başarı sağlanıldığını, ancak Erdal İnönü gibi ileri yaş hastalarda kök hücre nakli uygulanamadığı için hastaların 1 yıl içinde kaybedildiğini söyledi. Arslan, "Erdal İnönü ABD'de değil Türkiye'de tedavi edilseydi bu kadar yaşardı" dedi.
Hemaferezis Derneği tarafından düzenlenen 3. Ulusal Hemaferez Kongresi, KKTC Rocks Hotel'de gerçekleştirildi. Kongrede kök hücre tedavileri, kordon kanı bankacılığı ve kan hastalıkları konusunda birçok konunun yanı sıra Erdal İnönü'nün hastalığı lösemi de konuşuldu. Prof. Dr. Önder Arslan, kongre nedeniyle düzenlenen basın toplantısında, lösemi hastalığının tedavisinde artık Türkiye'de yüzde 70-80 başarı sağlanıldığını, ancak geçtiğimiz günlerde ABD'de vefat eden eski Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü gibi
ileri yaş hastalarında kök hücre nakli uygulanamadığı için hastaların 1 yıl içinde kaybedildiğini belirtti. Prof. Dr. Önder Arslan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bu hafta bininci kök hücre naklini gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, bu alanda kök hücre tedavisini anlattı.
KKTC'de düzenlenen kongrenin başkanı Dr. Arslan, romatizmal hastalıklarda, kanda dolaşan hastalık etkenlerinin uzaklaştırılması ve kalp hastalıklarına neden olan kan yağlarının düşürülmesini sağlayan cihazların ön plana çıktığını kaydetti. Arslan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bu hafta bininci kök hücre naklini gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Kök hücre tedavilerinin en sık şekli, kan yapıcı kök hücre tedavisidir. Bunun başlıca kaynağı da kemik iliğidir. Daha sonra dolaşımdaki kandan ve kordon
kanından hematopoetik kök hücre tedavisinde birinci sırayı habis kan hastalıkları alır. Bunda da ilk sırada akut lösemiler bulunurken, bunu kronik lösemiler, lenfomalar, multipl miyelom izler. Lösemilerde iyileşme şansı yüzde 70-80 dolayında. Kronik miyeloid lösemide de aynı başarı oranı söz konusu. Bu tedavi ilk seçenek. Aplastik anemide (ağır kemik iliği yetmezliği, kemik iliğinin kan üretmemesi) başarı oranı yüzde 80'lere kadar çıkıyor" şeklinde konuştu.
Kök hücre araştırmalarında büyük rol oynayan ve kanın toplanıp ayrılması anlamına gelen hemaferez konusunda yapılan kongreye, hemaferez alanında bilgi iletişimi sağlamak, çalışma ve araştırmaları geliştirmek adına Türkiye'den alanında uzman birçok doktor katıldı.
(YZE-NÇ-Y)
Son Dakika › Güncel › 3. Ulusal Hemaferez Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?