3 Mart 1992 tarihinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi'nde meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 263 maden işçisi, Kozlu Kuyubaşı'nda düzenlenen törenle anıldı.
Törene, TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramazan Denizer, Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, Kozlu Belediye Başkanı Hüdai Dökmeci, GMİS Genel Merkez ve Şubeler Yöneticileri, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, TTK Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, TTK Armutçuk Müessese Müdürü Arslan Yazıcı, Kozlu İşletme Müdürü Nihat Kayabol, Maden Başçavuşları Derneği Başkanı Erdoğan Kaymakçı ile maden işçileri katıldı.
GMİS Kozlu Şube Başkanı Erol Bilgin, bugün burada 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden arkadaşlarını anmak için toplanmış bulunduklarını belirterek "Ruhları şad olsun" dedi.
TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen de yaptığı konuşmada, 1992 yılında meydana gelen maden kazasının dünyanın en büyük maden kazalarından biri olduğunu belirterek "Bugün elim bir maden faciasının sene-i devriyesi nedeniyle burada toplanmış bulunuyoruz. 1992'de meydana gelen kaza sadece Türkiye'de değil dünya madencilik tarihinde de büyük bir facia olarak yer almıştır. Bu tür facialardan ders çıkarmak ve gelecekte neler yapılması gerektiği üzerinde titizlikle durarak, bir daha böyle faciaların tekrar etmemesi için gerekli tedbirlerin alınması başta gelen esastır. Biz de bunu yapmaya çalışıyor, yapmaya devam ediyoruz. Geride gözü yaşlı anneler, çocuklar, kardeşler, akrabalar kalmaması için herkes üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmak mecburiyetindedir. Taşkömürünün ne kadar önemli bir servet olduğunun hepimiz bilincindeyiz. Bu milli serveti çıkarmak önemlidir ama yaşamak için gerekli tedbirleri almakta her şeyden daha önemlidir" dedi.
GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer ise 160 yıldır taşkömürü üretimi için mücadele verdiklerini ve 4 bin 500 şehitleri olduğunu söyledi. 16 yıl önce yaşanan faciada ölen madencilere rahmet dileyen Denizer, sözlerine şöyle devam etti: "3 Mart 1992 tarihinde burada büyük bir grizu faciası yaşadık ve 263 arkadaşımızı şehit verdik. Grizu şehitlerimize ve tüm maden şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına ve camiamıza baş sağlığı ve sabır diliyorum." Konuşmasında, Kuzey Irak'ta terör örgütüne karşı mücadelede şehit düşen askerlerimizi ve vatan savunmasında şehit olan tüm mehmetçiklerimizi de rahmet, sevgi ve saygıyla anan Denizer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatanı için halkı için ülkesinin ve milletinin geleceği için şehit düşen mehmetçiklerimiz ve biz madenciler, bu uğurda savaşmak ve mücadele etmekten vazgeçmedik. Eğer uğrunda ölecek insanları yoksa, bir ulusun ve vatanın birliğini, bütünlüğünü korumak, ekonomik gelişmesini ve kalkınmasını sağlamak mümkün değildir. Biz 160 yıldır bu mücadeleyi veriyoruz. 4 bin 500 şehidimiz var. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının ulusal Kurtuluş Savaşı sonrasında ilk sahip çıktığı illerden biri Zonguldak olmuştur." SORUN İŞÇİ AÇIKLARI GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, taşkömürünün koklaşabilir özelliği ile yüksek kalorisi ile hala sanayinin vazgeçilmez ürünü olduğunu söyledi. Denizer, bugün ülkenin yılda yaklaşık 20 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı olduğunu ifade etti. Sorunun işçi açıklarından kaynaklandığını anlatan Denizer, "Toplam üretimimiz 2,5 milyon ton civarında. 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK'nın üretimi 2 milyon tonun altında. Bölgemizde bir milyar tonun üzerinde rezerv olmasına rağmen ülkemizin ihtiyacını karşılayacak üretimi yapamıyoruz" dedi. Bugün TTK'nın en büyük sorununun işçi açıkları olduğunu anlatan Denizer, "Yeraltındaki hazır kömürü işçi açıkları nedeniyle kazıp yer üstüne çıkaramıyoruz. Geçen yıl yaklaşık 1 milyar 700 milyon dolarımız taşkömürü için dışarıya gitti. Şimdi kömür fiyatı 160 dolara yükseldi. Bu yıl dışarıya gidecek paramız 2 milyar doları aşacaktır. Biz, üretmek ve ülkemize katkıda bulunmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin borç batağından çıkmasının tek yolunun üretmek olduğunu anlatan Denizer, sözlerine şöyle devam etti: "TTK Genel Müdürlüğü, bin+bin toplam 2 bin işçi talebinde bulundu. Biz, 2 bin+2bin toplam 4 bin üretim işçisi ve 500 diğer sanatlara olmak üzere 4.500 işçi talebimizi tüm ilgililere anlattık, anlatıyoruz. Başta TBMM Başkanı Köksal Toptan olmak üzere, iktidarı ve muhalefeti ile tüm milletvekillerimizden, siyasetçilerimizden ve demokratik kitle örgütlerimizden bu mücadelemize destek olmalarını istiyoruz." SOSYAL GÜVENLİK YASA TASARISI Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın bugünkü haliyle maden işçilerine doğrudan bir zararı olmadığını anlatan Denizer, yasa tasarısının son şeklinin hazırlanmasını beklediklerini söyledi. Yasa tasarısını iyi bir şekilde incelediklerini belirten Denizer, şöyle konuştu: "Bu günlerde bizleri ilgilendiren diğer bir konu Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı. Bu tasarı henüz son şeklini almadı. Bugünkü haliyle biz maden işçilerine doğrudan bir zarar vermiyor. Emekliliğini hak etmiş ve kısa bir süre kalmış arkadaşlarımız telaş yapmasın. Emekliğine 5 yıl kalmış arkadaşlarımızın hiçbir zararı olmuyor. Biz sizi bilgilendireceğiz. Türk-İş ve Bakanlık yetkilileri ile görüşüyoruz. Gelişmeleri size aktaracağız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Hilmi Güler de arayarak böyle faciaların bir daha yaşanmaması dileklerini ilettiler. Kozlu Grizu şehitlerimizi facianın 16. yılında bir kez daha rahmetle anıyor, hepinize sağlıklı çalışmalar diliyorum." 1992 yılında faciayı ve yaşanılanları anlatan gazete kupürlerinin de sergilendiği Kozlu Müessesesi'nde okunan Kur'an-ı Kerim, edilen dualar ve dağıtılan mevlit şekerlerinin ardından anma töreni sona erdi.
Madenciler, sona eren törenin ardından 16 yıl önce arkadaşlarına ve yakınlarına mezar olan ve yerin yüzlerce metre altındaki ocaklara inerek görevlerinin başına döndü.
(SD-SD-HO-Y)
Son Dakika › Güncel › 3 Mart Grizu Şehitleri Anıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?