Sorumlu Şehirler konferansına katılan KSS Türkiye Başkanı Serdar Dinler, İstanbul'da yapım çalışmaları devam eden 3. köprüye ihtiyaç duyulduğunu fakat bununla beraber köprünün çevresindeki kentleşmenin Kuzey Ormanları'na zarar vermeyecek şekilde iyi planlanması gerektiğini söyledi. Dinler, "Hem 3. köprüyü yapmak hem de Kuzey Ormanları'na sahip çıkmak mümkün" dedi.
Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (KSS Türkiye) ve CSR Europe işbirliğiyle düzenlenen Sorumlu Şehirler konferansı Kadir Has Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşti. 'Kırsaldan kentlere artan göçün oluşturduğu etkiye kentler ne kadar hazır?' sorusuna cevap aranan konferans, sektör temsilcilerinin konuşmacı olarak katıldığı 'Şehirler ve İyi Örnek Uygulamaları Paneli' ve belediye başkanlarının konuşmacı olduğu 'Şehirler ve Kalkınma Paneli' olarak iki oturumda gerçekleşti. Konferansta ayrıca hızlı ve çarpık kentleşme, alt ve üstyapı sorunları, çevre sorunları, konut sorunu ve gecekondulaşma, iş gücü ve istihdam yapısındaki değişim, kentlileşme ve bütünleşme sorunu, sosyal yapıdaki değişimler, ulaşım, sağlık, eğitim alanlarında olanaksızlıklar ve enerji kullanımında karşılaşılacak sorunların aşılabilmesi için yapılması gerekenler masaya yatırıldı.
"LİMİTLİ İMAR ALANLARI AÇILMALI"
İstanbul'a yapım çalışmaları devam eden 3. köprünün tamamlanmasının ardından bölgede hızlı bir kentleşmenin yaşanmaması için uyarıda bulunan Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Başkanı Serdar Dinler, "Köprü yapılmalıdır ancak köprü yapıldıktan sonra o bölgede hızlı bir kentleşme olması yanlış olur. Kentleşme olmasın demiyorum ama iyi planlanmalı ve limitli tutulmalıdır. Hem köprü yapılmalı hem de Kuzey Ormanları'na sahip çıkılmalı. İkisi beraber yapılabilir. Bence köprü İstanbul için gerekli. Hali hazırdaki iki köprü trafiği kaldıramıyor. Bu nedenle köprüye karşı değilim. Köprü yapılmalı ama Kuzey Ormanları da korunmalı. Oradaki imar planı çok dikkatli yapılmalı ve limitli imar alanları açılmalı. Eğer rant hesabı yaparak limiti aşarsak şehrin oksijen alacak ağacı kalmayacak. Bu nedenle Kuzey Ormanları'na sahip çıkmalıyız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu dikkati göstereceğini tahmin ediyorum" dedi.
"İŞ DÜNYASI, ŞEHİRLERLE İŞBİRLİĞİ YAPMALI"
Türkiye nüfusunun yüzde 76'sının kentlerde, yüzde 24'ünün ise kırsalda yaşadığına dikkat çeken Serdar Dinler, "2050 yılında geldiğimizde nüfusunun yüzde 100'ü kentlerde yaşayacak. Kentler, eğitimin, sağlığın, ekonominin, sosyal ve kültürel bütün etkinliklerin merkezi olacak. Biz, 'Kentler buna hazır mı?' sorusunu soruyoruz. Sadece merkezi yönetim ve belediye değil, özel sektör de bu işe müdahil olmalı. Çünkü Türkiye'nin 2023 hedeflerin ilk 10 maddesi iş dünyasını ilgilendiriyor. Bu nedenle iş dünyası, şehirlerle işbirliği yapmalı" diye konuştu.
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetim Genel Sekreteri Mehmet Duman ise yerel yönetimleri, sivil toplum kuruluşlarını ve kamu kurumlarının temsilcilerini bir araya getirmek suretiyle sosyal sorumlulukla ilgili bilinç oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › 3. Köprü Kuzey Ormanları'na Zarar Vermeden Yapılmalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?