Dünyada 'Sualtında en uzun süre yaşayan adam' unvanını 192 saatle elinde bulunduran Cem Karabay, Eylül ayında Köyceğiz Gölü'nde birer hafta arayla 'En uzun süre tatlı suda yaşama', Marmaris'te 'En uzun süre denizde yaşama' ve Norveç'te 'En uzun süre buz altında yaşama' rekorlarını kırmayı deneyecek. Atabay, böylece 3 haftada 3 ayrı rekoru kıran ilk kişi olarak da dördüncü rekoru kırmayı hedefledi.
ABD'li Jerry Hall'a ait 120 saatlik sualtında scuba ile en uzun süre yaşama rekorunu 2009 yılında 135 saatle kırarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren ilk Türk sualtı sporcusu Cem Karabay, yeni rekor denemeleri için hazırlıklarını sürdürüyor. Karabay, bu yıl 24-25 Haziran'da İstanbul'da ilk rekor denemesini yapacak. Karabay, Endonezya Donanması'ndan 2 bin 400 askerin aynı anda denize girerek kırdığı rekoru, 2 bin 500 vatandaşla kırmaya çalışacak. Cem Karabay, ardından Eylül ayında seri rekor denemelerine geçecek. Karabay, ABD'li Jerry Hall'un 2004 yılında Watauga Gölü'nde 5 gün boyunca 3.6 metre derinliğindeki suda 120 saat kalarak kırdığı 'En uzun süre tatlı suda yaşama' rekorunu, 6 gün ve 4-6 metre derinlikte kırmayı ve 120 saati geçmeyi amaçlıyor. Karabay, Köyceğiz dalışından 1 hafta sonra bu kez Marmaris Körfezi'nde, 2010 yılında Endonezya'da 48 saat 8 dakika ile İngiliz William Goodman'a ait olan 'En uzun süre denizde yaşama' rekorunu 3 gün yani 72 saate çıkararak kırmaya çalışacak. Bu rekor denemesi için 10 metre derinlik şartı gerekiyor. Cem Karabay'ın üçüncü rekor denemesi Marmaris'ten bir hafta sonra Norveç'te buz altında gerçekleşecek. Karabay burada da İrlandalı dalgıç Declan Devane'nin 2009 yılında 11 saat 42 dakika ile kırdığı "En uzun süre buz altında yaşama" rekorunu 24 saate çıkararak geçmeye çalışacak. İlk iki rekorla birlikte bunu da kırdığı taktirde bu kez de 3 hafta gibi kısa süre içinde 3 ayrı rekor kıran kişi olarak da ismini dünyaya yazdırarak 4'ncü rekorun da sahibi olacak.
SUDAN ÇIKILMAYACAK
Cem Karabay, rekor denemeleri sırasında sudan hiç çıkılmayacağını ve tüm ihtiyaçlarını su altında gidereceğini söyledi. Karabay, "Beslenme olarak evimde ne yiyorsam onları tüketeceğim. Herşey kamerayla su üstüne yansıtılacak. Cemkarabay.com'dan online olarak dünyaya yayın yapılacak" dedi. Karabay daha önceki rekorlarını Cumhuriyet'e armağan ettiğini kaydederek, şöyle dedi:
"2009 yılında Jerry Hall'a ait olan 120 saatlik sualtında scuba ile en uzun süre yaşama rekorunu kırmak için suya girdim. Bu rekoru 135 saatle kırarak Guinness Rekorlar kitabına giren ilk Türk sualtı sporcusu oldum. Daha sonra yeni açılan bir alışveriş sitesi ikinci rekor denemem için sponsor oldu. Bu kez kendime ait 135 saatlik rekoru 8 gün 8 gece sualtında kalarak 192 saate taşıdım."
GEÇİRDİĞİ KAZA DÖNÜM NOKTASI
Çanakkale Boğazı'nı 2007 yılında sualtından geçmeye hazırlanırken, kullandığı tüpün vanasının patlamasıyla ağır yaralandığını belirten Karabay, "Bu kaza sonrasında doktorlar dalış hayatımın bittiğini söyledi. Ama ben yılmadım. Doktorlar dalamazsın dedikçe ben farklı yöntemler deneyerek önce şnorkelle, sonra yeniden tüple dalmaya başladım. Bütün sağlık sorunlarını yendim ve yine sualtına döndüm. Bunu başarmak rekor denemelerim için bana güç verdi" diye konuştu.
UYKU DA ZORLANIYOR
Rekor denemesi sırasında bazı sıkıntıları da olacağını kaydeden Karabay, şöyle devam etti:
"En çok uyku sırasında zorlanıyorum. Çünkü daha önce geçirdiğim kazadan dolayı ağzımda diş yok. Uyurken regülatörü ağzımda tutmak için çok zor oluyor. Uyurken ekibimden birisi regülatörü tutarak yardımcı oluyor. Bu sayede 8 günde 6 saate yakın uyku uyuyabildim. Suda yemek konusunda ekmek sıkıntı veriyor. Çünkü suya değer değmez dağılıyor ve yemek için sürekli su yutmak zorunda kalıyorsunuz. Bunun dışında hemen herşeyi yedim. Yemeklerimi ekibim yukarıda küçük lokmalara ayırıyordu ben aşağıda kolayca yiyordum." - Muğla/ Marmaris
Son Dakika › Güncel › 3 Haftada, 4 Rekor Hedefledi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?