Temel atma merasimlerine; Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Sayın Veysel EROĞLU, Sağlık Bakanı Sayın Mehmet MÜEZZİNOĞLU, Tekirdağ Valisi Ali YERLİKAYA, Kırklareli Valisi Sayın Mustafa YAMAN, milletvekilleri Tevfik Ziyaeddin AKBULUT, Özlem YEMİŞÇİ, Kırklareli Milletvekili Sayın Şenol GÜRŞAN, DSİ Genel Müdürü Sayın Akif ÖZKALDI, Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Sayın Cumali KINACI, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş iştirak etti.
Temel atma merasimlerinden önce Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Sayın Veysel EROĞLU'nun ve Sağlık Bakanı Sayın Mehmet MÜEZZİNOĞLU'nun da iştirakleriyle "Trakya Gelişim Projesi" kapsamında yapılacak çalışmaların anlatıldığı bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Ardından Tekirdağ'ın Saray ilçesine geçilerek Saray Evsel Atıksu Arıtma Tesisi'nin temel atma merasimi gerçekleştirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU
Konuşmasına TRAGEP ile alakalı bilgi vererek başlayan EROĞLU"Nasıl GAP, KOP, DAP gibi bölgesel eylem planlarını hayata geçirdiysek bu bölge için de TRAGEP adıyla bir bölgesel kalkınma planını hayata geçirdik. 10 milyar TL'ye mal olacak TRAGEP ile bu bölge bambaşka bir hale gelecektir. 2013-2017 yılları arasında gerçekleştirilecek TRAGEP, sulamadan ağaçlandırmaya, dere ıslahından taşkın erken uyarı sistemine, içme suyu temininden erozyon kontrolüne kadar pek çok alanda yürütülecek devasa bir projedir. Ergene'nin kurtuluşu ile alakalı bütün altyapı çalışmaları TRAGEP ile tamamlanacaktır. Bu bölgede sanayi önemli olduğu kadar sulamada son derece önemlidir. Trakya'da "1000 Günde 1000 Gölet" kapsamında 108 adet gölet ev sulama tesisini tamamlayacak, sulamanın ihtiyaç duyduğu suyu çiftçimize kazandıracağız. "dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU
Suyun bu milletin kültüründe son derece önemli bir yeri olduğunu ifade eden MÜEZZİNOĞLU"Su kaynaklarının kirliliği vatandaşlarımızın sağlıklı olması konusunda son derece önemli bir unsurdur. Yapılan araştırmalar çok küçük miktardaki kirli suda bile çok büyük oranlarda mikrop olduğunu ortaya koymaktadır. Trakya bundan ciddi oranda etkilenmiş, mağdur olmuş bir coğrafyadır. Yıllardır evsel ve sanayi atıklarımızı bu acımasızca Ergene'ye deşarj ettik. Bunun faturasını da birlikte ödedik. Ama 6 Mayıs 2011 tarihinde açıklana Ergene Eylem Planı ile Ergene'nin ve bu coğrafyanın kaderini değiştirme çalışmaları başladı. Bu bakımdan bugün gerçekleştirilecek temel atma merasimleri bu bölge için son derece önemlidir. "dedi.
Tekirdağ Valisi Ali YERLİKAYA
Sözlerine Ergene'nin evsel ve sanayi atıklarıyla kirletildiğini ifade ederek başlayan YERLİKAYA"Sanayi atıkları ve evsel atıklar Ergene'yi içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir. Bu kirlilikte sanayimiz ve vatandaşlarımız birlikte pay sahibidir. Artık birbirimizi suçlama zamanı geçmiş, Ergene'yi kirlilikten kurtarma zamanı gelmiştir. 6 mayıs 2011 bu coğrafya için milattır. "Ergene Eylem Planı" bu tarihte uygulamaya konmuş, DSİ evsel atıksu meselesine el atmıştır. Bu bağlamda bugün Saray'da yaşayan 53 000 kişinin evsel atığı biyolojik arıtmaya tabi tutulacaktır. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Önümüzdeki yıllarda Ergene'nin evsel atık su meselesi tamamen çözüme kavuşacak ve bu bölge bambaşka bir hale gelecektir."dedi.
Tekirdağ Milletvekili Tevfik Ziyaeddin AKBULUT
Konuşmasına bugünün Saray'ın düşman işgalinden kurtulduğu gün kadar önemli olduğunu belirterek başlayan AKBULUT"12 Kasım 2013 tarihi Saray için son derece önemlidir. Bugün 53 000 kişinin evsel atıksuyunu biyolojik arıtmaya tabii tutacağımız Saray Evsel Atıksu Arıtma Tesisi'nin temelini atacağız. "Trakya'yı Kurtarmak; Ergene'yi Kurtarmaktır." sloganı ile başlayan çalışmalar kapsamında Tekirdağ'da 1, Kırklareli'de 2 tesisinin temelini atacağız. Bu bölge için bu tesisler son derece önemlidir. Başbakanımızın talimatlarıyla Ergene'yi kısa zamanda temizleyeceğiz. Su ve çevre geleceğe bırakılacak bir mirastır. Bu bakımdan Ergene'yi geleceğe temiz teslim etmeli, vazifemizi yerine getirmeliyiz. "dedi.
DSİ Genel Müdürü Akif ÖZKALDI
İnşa edilecek Saray Evsel Atıksu Arıtma Tesisi ile alakalı bilgi veren ÖZKALDI"Bu tesisi ile günde 10.631 m3 evsel atıksu biyolojik arıtmaya tabi tutulduktan sonra Ergene Nehrine deşarj edilecektir. 9.250.000 TL'ye ihale edilen bu tesis ile Saray ilçesinde 52.948 kişinin evsel atığı biyolojik arıtmaya tabi tutularak, Ergene Nehri kirliliğine etki eden evsel atıksu kirlilik yükünün ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Ergene Havzası'nın, plansız ve kontrolsüz bir biçimde gelişmesi, sanayi bölgeleri ve buna bağlı hızla artan nüfus, Ergene Nehri'nin aşırı derecede kirlenmesine sebep olmuştur. Havzada endüstriyel, evsel ve tarımsal kökenli atık suların tamamı doğrudan ya da dolaylı olarak Ergene Nehri'ne deşarj edilmektedir. Bu gidişata dur demek ve Ergene'yi daha yeşil ve daha mavi yapmak adına 6 Mayıs 2011 tarihinde Tekirdağ'da yapılan toplantı ile, Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel EROĞLU tarafından açıklanan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı (EHKEP) ile Ergene Nehri'nin makus talihini yenmek adına çalışmalara başlanmıştır. Ergene'nin kurtarılması Trakya için çok önemli ve acil bir adımdır. Ancak bölge için asıl dev adım Trakya Gelişim Projesi yani (TRAGEP) ile atılmaktadır. 2013-2017 yılları arasında gerçekleştirilecek TRAGEP, sulamadan ağaçlandırmaya, dere ıslahından taşkın erken uyarı sistemine, içme suyu temininden erozyon kontrolüne kadar pek çok alanda yürütülecek devasa bir projedir."dedi
Konuşmaların ardından Saray Evsel Atıksu Arıtma Tesisi'ne canlı bağlantı yapılarak temel atma merasimi gerçekleştirildi.
Ardından ise Kırklareli'ne geçen Bakanlarımız burada Kırklareli Pınarhisar Evsel Atıksu Arıtma Tesisi ile Kırklaeli Babaeski Evsel Atıksu Arıtma Tesislerinin temel atma merasimlerine iştirak ettiler.
Son Dakika › Güncel › 3 Evsel Atıksu Arıtma Tesisi'nin Temeli Atıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?