Haber: Taner YENER- Kamera: Hakan TARHAN - İSTANBUL,(DHA) Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) Kalite ve Verimlilik Kulübü tarafından düzenlenen Zirvedekiler panelinde konuşan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, kendisini etkileyen trendlerle ilgili soruya, "Benim için en büyük değişiklik, sermayenin eskisi kadar değerli olmadığı küreselleşmenin etkisiyle artık uzmanlığın öneminin artmasıdır. Eskiden 'sermayesi olan istediği şeyi yapar' diye düşünülüyordu. Para parayı kazandırırdı. Bugün iyi bildiğiniz iş odaklanan, o işte yenilikçi, inovatif ve fark yaratan şirketler, fikirler kazanıyor" yanıtını verdi.
"LİDERLİK ÖZELLİKLERİNİN 1000 SENEDİR DEĞİŞMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, YTÜ Kalite ve Verimlilik Kulübü tarafından 16. Ulusal Kalite Günleri etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen 'İş Dünyasında büyüme stratejileri ve teknoloji' konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Gazeteci Volkan Akı'nın moderatörlügünü yaptığı panelde konuşan Faralyalı, 'Liderlik' ile ilgili şunları söyledi:
"Liderliğin esas özelliklerinin 1000 senedir değişmediğini düşünüyorum. Yani Fatih Sultan Mehmet'te, Büyük İskender'de, Atatürk'te ne tür özellikleri görüyorduysak, ana hatlarıyla bugün de liderlerden aynı özellikleri beklediğimizi düşünüyorum. Bu özelliklerin birincisi, liderin inanmış olması. Bir inanca, bir vizyona, bir ideolojiye kendini adamış olmasını, kalbini ve aklını koymuş olması. Ama inanmak yetmiyor, liderin cesur olmasını, hareket etme ve harekete geçirme cesareti taşımasını bekliyoruz. Sonra özü sözü bir ve güvenilir olmalı diye düşünüyorum. İyi bir iletişimci olmasını, inandığı şeye arkadaşlarını inandırmasını bekliyoruz. Bir de lider duygusal zekaya sahip olmalı. Bir lider kendini tanımalı, kendini yönetmeyi bilmeli, motive olmalı ve motive etmeli ve empati kurmayı bilmeyi.
Bugün bu 1000 yıldır değişmeyen özelliklerden, değişik olan nedir? Liderlerin yaklaşma biçimi değişti. Bugün çok daha demokratik bir lider anlayışı var. Yanındaki arkadaşlarının akıllarını alan, onların akıllarına, yaratacakları değere de güvenen bir lider anlayışı olduğuna inanıyorum. Eskiden lidere yakınlaşmak kolay değildi. Bugünün liderleri çok daha ulaşılabilir."
"LiDER TEKNOLOJiDEN KORKMAYACAK, SAHİPLENECEK VE NİMETLERİNDEN EN İYİ ŞEKİLDE FAYDALANACAK"
Faralyalı, 'Teknoloji ile Liderlik arasındaki bağ' ile ilgili soru üzerine şöyle konuştu:
"Teknolojiyi doğru kullanmak çok önemli. Bugün interneti bütün gün oyun oynamak için kullanıyorsak büyük bir vakit kaybı olur. Ama öğrenmek, bilgi edinmek, kendimizi geliştirmek için kullanıyorsak büyük bir fırsat. Şirketlerde teknoloji ile gerçekten bir devrim açtı. Çünkü verimlik müthiş arttı. Bu da liderler için gerçekten büyük bir kazanım oldu. Teknoloji aynı zamanda şirketleri şeffaflığa zorluyor. Bugünün dünyasında şeffaf olmak çok önemli. Lider bir iletişim aracı olarak teknolojiden korkmamalı, sahiplenmeli ve nimetlerinden en iyi şekilde faydalanmalı."
"ÇOK SORU SORARIM"
Begümhan Doğan Faralyalı, moderatör Volkan Akı'nın "Siz nasıl bir lidersiniz'ö şeklindeki soruya ise "Ben çok soru sorarım. Toplantıda 6 kişiysek, 5 kişi herkes kendi düşüncesini oluşturup gelsin, isterim. Arkadaşlarımın o toplantı konusu üzerine, fikrini oluşturup gelmesini, onu savunmasını isterim. İlla hepimizin düşündüğünü yapmamalıyız. En büyük fayda ve inovasyon farklı düşünenlerden geliyor" yanıtını verdi.
"EN ÖNEMLİ TAVSİYELERİMDEN BİRİ, NE YAPMAK İSTEDİĞİNE KARAR VERMELERİ"
Faralyalı, 'Gençlere en önemli tavsiyeleriniz nedir' sorusu üzerine şunları söyledi:
"Özellikle gençlerin kendilerini tanımak için vakit ayırmaları gerektiğine inanıyorum. Benim yeteneklerim neler, zaaflarım neler ve ne yaparak mutlu oluyorum? Nasıl bir ortamda mutsuz oluyorum? Eğer işe gittiğimizde enerjimizi kaybediyorsak orada başarılı olmamızın mümkün olmadığına inanıyorum. Bugünün gençleri bu anlayışa bizden daha yakınlar, bizden daha doğru bir noktadalar. Ama çok önemli bir şey daha var ki, çalışmaktan, emek dökmekten kaçış yok. Malcom Gladwell'in Outliers kitabında bahsettiği 'uzmanlaşmak için 10 bin saat' kuralı vardır. Bir konuda ne kadar istekli olursanız olun, o işe emek vermezseniz, ter akıtmazsanız başarılı olamazsınız. Başarılı olmak için çok çalışmak şart."
"BENİM İÇİN EN BÜYÜK DEĞİŞİKLİK SERMAYENİN ESKİSİ KADAR DEĞERLİ OLMADIĞI"
Faralyalı, ' Bir lider olarak sizi etkileyen değişim ve trendleri nasıl buluyorsunuz' sorusu üzerine de, "Benim için en büyük değişiklik, sermayenin eskisi kadar değerli olmadığı küreselleşmenin etkisiyle artık uzmanlığın öneminin artmasıdır. Eskiden 'sermayesi olan istediği şeyi yapar' diye düşünülüyordu. Para parayı kazandırırdı. Bugün iyi bildiğiniz iş odaklanan, o işte yenilikçi, inovatif ve fark yaratan şirketlerin, fikirlerin önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Son Dakika › Güncel › 2begümhan Doğan Faralyalı Bugün En Büyük Değişiklik Sermayenin Eskisi Kadar Değerli Olmaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?