HABER: MERVE GÜVEN/ KAMERA: EYLEM LADİN DEĞER
29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı ve Avukat Şenal Sarıhan, Hüda Par ve Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılması ile iktidardan gelen "kadının beyanı esastır" ilkesi ve "süresiz nafaka" ile ilgili yasal düzenleme yapılabileceği açıklamalarına tepki gösterdi. Sarıhan, "Eğer kadının beyanı esastır konusunu yok ederseniz hem sözleşmeyi hem de 6284'ü ortadan kaldırmış olursunuz" dedi. Nafakanın erkeğin ekonomik durumuna göre belirlendiğine dikkat çeken Sarıhan, "300-400-500 lira ile başlayan nafakalar var. Buna göz dikiyor olmak özünde şiddetin uygulandığı bir evlilik birliğini sürdürmeye kadınları zorunlu bırakmak, yapılmak istenen bu" diye konuştu.
29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı ve Avukat Şenal Sarıhan, Cumhur İttifakı'na katılan Hür Dava Partisi (Hüda Par) ve Yeniden Refah Partisi'nin hedef aldığı 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın 25 Mart'ta bir televizyon programında "kadının beyanı esastır" ilkesi ve "süresiz nafaka" ile ilgili seçim sonrası düzenleme yapılabileceğine ilişkin açıklamasını ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi.
İstanbul Sözleşmesi'nin feshi ve sonrasında yaşananları, kadın örgütlerinin bu süreçteki mücadelesini hatırlatan Sarıhan, şunları dile getirdi:
"EĞER KADININ BEYANI ESASTIR KONUSUNU YOK EDERSENİZ HEM SÖZLEŞMEYİ HEM DE 6284'Ü ORTADAN KALDIRMIŞ OLURSUNUZ"
"6284, İstanbul Sözleşmesi'ndeki temel değerleri esas alarak düzenlenmiş olan ve sadece aileyi ya da kadını değil hem aile içindeki bireyleri şiddete karşı hem de herhangi bir biçimde sivil yaşam içinde şiddete uğrayan insanları koruyan bir yasal düzenleme olarak yürürlüğe girdi. Burada eğer siz İstanbul Sözleşmesi'ni ortadan kaldırdık, 6284'ü de toptan lağvediyoruz diyemiyorsanız bu diyememenin arkasında kadın hareketinden, kadınlardan korku var. Ama altını oyalım diyorsunuz, altını nasıl oyalım; nafaka hakkının süresiz olmasını engelleyelim, kadının beyanı yeterli sayılmasın. Özellikle aile birliği içinde hiçbir kadın herhangi biçimde şiddete uğramadan ben şiddete uğradım demez, bunu hukuki bir sorun haline getirmez, bundan yakınmaz. 'Kadının beyanı esastır', bu sözleşmenin temelidir. Eğer kadının beyanı esastır konusunu yok ederseniz hem sözleşmeyi hem de 6284'ü ortadan kaldırmış olursunuz.
"ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARIN YAŞAM HAKLARINI KORUMASI KONUMUNDA 6284'ÜN ÖYLECE AYAKTA DURMASI, HATTA GELİŞTİRİLMESİ GİBİ BİR İHTİYAÇ VAR"
Nafaka ile ilgili zaten iç hukukumuzdaki düzenleme eğer o kadın yeni bir evlilik birliği kurarsa ya da ekonomik durumu uygun hale gelirse bunun ortadan kaldırılması da eksiltilmesi de mümkün. Bugün yapılmak istenen şey tamamen kadınlar üzerinden kazanılmış olan kadınların haklarını teslim etmek durumunda kalmış olmasına rağmen bugün yeniden belli kesimleri memnun etmek aracıyla ve siyasi bir hareketle kadınların temel haklarını ellerinden almaya çalışıyor. Bunu örtülemeye gayret ediyor. Tam da eşitlik ilkesini koruyan bir yasal düzenleme olarak duruyor, çünkü şiddete uğrayan kadınların yaşam haklarını koruması konusunda 6284'ün öylece ayakta durması, hatta geliştirilmesi gibi bir ihtiyacın olduğunu söylemek isterim. Kadınlar üzerinden siyaset yapmasınlar diye çağrıda bulunuyoruz. Kadının insan hakları en temel haklardır bu haklar hiçbir şeye kurban edilemez. Böyle giderse bu tür eksiltmelerle kadın yeniden şer-i hukukun egemenliği altına girecek. O noktada kadınlar artık hak talebinde bulunamayacak hale getirilecekler. Bir Afgan örneğinin önümüzde durduğunu biliyoruz ama Türkiye'deki kadınlar hakları için mücadele etmeye devam edecekler.
"BU SADECE OY KAZANMA MESELESİ DEĞİL, KENDİ İDEOLOJİLERİ DE BUNA UYGUN, BUGÜNE KADAR 'MIŞ GİBİ' YAPTILAR"
Siyaset kurumu ve özellikle AKP diye ifade etmem lazım, yeniden iktidarda kalabilmek için her türlü yolu deneme çabası içinde. Bugün iş birliği yapmaya, ittifak kurmaya çalıştığı kurumlara baktığımızda bu kurumlar zaten kadının insan haklarına herhangi bir biçimde saygı göstermeyen siyasi yapılanmalar. Bu yapılanmalardan binde birlerde oy kazanmak için kadınların temel haklarını yok sayıyor. Ama bu sadece oy kazanma meselesi değil kanımca; kendi ideolojileri de anlayışları da buna uygun ve bugüne kadar 'mış gibi' yaptılar, oyun oynadılar. Şimdi gerçek yüzlerini ortaya çıkarmaya başladılar."
Sarıhan, özellikle gerici kesimlerin sürekli hedefe koyduğu süresiz nafaka hakkında da şunları söyledi:
"300-500 LİRALIK BİR NAFAKAYA GÖZ DİKMEK ÖZÜNDE ŞİDDETİN UYGULANDIĞI BİR EVLİLİK BİRLİĞİNİ SÜRDÜRMEYE KADINLARI ZORUNLU BIRAKMAK"
"Fevkalade düşük nafakalar çünkü ekonomik durumlarının uygunluğuna bakılıyor. Erkeğin ekonomik durumu düşükse, ki en düşüğü gösteriliyor daima, bu durumda 300-400-500 lira ile başlayan nafakalar var. Hangi nafakalar yüksek olarak basına yansıyor? Çok varlıklı olanların nafakaları, bu da gene onların gelir durumuna göre ya da çok kazanan sanatçıların arasındaki boşanmalardaki nafaka gündeme gelebiliyor. Mahkemeler bu konuda daima aslında kadın aleyhine kararlar veriyorlar. Hükmedilen nafaka hiçbir zaman gerçek gereksinimi karşılayan bir nafaka olmuyor. Bugün şurada, Konur Sokak'tayım ben, kahvaltı fiyatlarına bakınız 125 liradan başlıyor. 300 liralık bir nafakayla 2 defa bir kadın gelip burada kahvaltı yapabilir. Bir şey alamaz; bir kilo et alamaz, sütün, peynirim fiyatının artık yüzlerce lira ile ifade edildiği yerde o paranın hiçbir değeri yok. Buna göz dikiyor olmak özünde şiddetin uygulandığı bir evlilik birliğini sürdürmeye kadınları zorunlu bırakmak. ya da başka kötülüklerin olduğu bir ortamda kadını o sözde aile, yani aile aslında demokratik, eşitlikçi bir yapıdır deriz, eşitlikçi ve demokratik bir yapı içinde huzur olur. Huzurunuz olmayacak, birliktelik artık çürümüş olacak ama siz o 300 lira nafaka ile dışarıda yaşayamayacağınız için o evliliğe razı olacaksınız ve o sözde, zorunlu rıza ile evlilik birliğini sürdürmeye çalışacaksınız, yapılmak istenen bu. Kadın itaat etsin, itiraz etmesin, eve kapansın evde çoluğu çocuğu ile meşgul olsun. Ama açtır, mutsuzdur, esasında yaşamıyordur, bunun bir değeri olmasın…"
6284'ün kadını şiddetten yeterince korumadığı iddialarına ilişkin sorumuza da Sarıhan, kadın hareketinin uzun zamandır "Yasalara Dokunma" sloganını kullandığını belirterek şunları ifade etti:
"UMARIZ KADININ İNSAN HAKLARINA DUYARLI BİR İKTİDAR GELİR VE DAHA İLERİYE GÖTÜRMEK İÇİN BİZE YOL AÇAR"
"Bu yasaları biz yazdık, kadın hareketi yazdı. Eksiği olabilir ama yasalar doğru uygulanırsa zaten koruyucudurlar, koruyucu bir dille kaleme alınmışlardır. Uygulanmadığını iddia etmek de çok fazla doğru bir şey olmaz. Bütün barolarımızda giderek kadın örgütlenmeleri oluşmuştur. Kadın derneklerini sayısı oldukça çoktur ve hepsi ortak çalışmalar yürütmektedirler. Bunlar hep kendi yazdığımız yasaların uygulanması içindir. Biz yasaları geliştirmek istiyoruz ama bu dönemde değil. Çünkü bu dönemde iyi niyetli bir yaklaşım söz konusu değil. Umarız şöyle bir iktidar olur; kadının insan haklarına duyarlı bir iktidar gelir, yakın zamanda seçimler var ve o daha da ileriye götürmek için bize yol açar."
Son Dakika › Güncel › 29 Ekim Kadınları Derneği Başkanı Sarıhan: '300-500 Liralık Nafakaya Göz Dikmek Özünde Şiddetin Uygulandığı Bir Evlilik Birliğini Sürdürmeye... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?