28 Ülkeden 50 Ressam "Soma" Acısını Resmetti - Son Dakika
Güncel

28 Ülkeden 50 Ressam "Soma" Acısını Resmetti

28 Ülkeden 50 Ressam "Soma" Acısını Resmetti

KTO Karatay Üniversitesi’nin 4’üncüsü düzenlenen “Uluslararası Bilim, Kültür ve Sanat Günleri” kapsamında “Sevgi ve Barış” konulu resim çalıştayına katılan 28 ülkeden 50 ressam, Soma’da yaşanan acıyı resmetti.

21.05.2014 10:10

KTO Karatay Üniversitesi'nin 4'üncüsü düzenlenen "Uluslararası Bilim, Kültür ve Sanat Günleri" kapsamında "Sevgi ve Barış" konulu resim çalıştayına katılan 28 ülkeden 50 ressam, Soma'da yaşanan acıyı resmetti. Resim tamamlandıktan sonra açık artırmaya satışa sunulacağı ve elde edilecek gelirin de Soma'ya bağışlanacağı belirtildi.

KTO Karatay Üniversitesi tarafından 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası Bilim, Kültür ve Sanat Günleri kapsamında "Sevgi ve Barış" konulu resim çalıştayı 28 ülkeden 50 ressamın katılımıyla başladı. Üniversitenin atölye bölümünde bir araya gelen yabancı ve Türk ressamlar yerel motifleri kullanarak barışı ve sevgiyi resmedecek.

Çalıştay hakkında bilgi veren Küratör Doç. Dr. Orhan Cebrailoğlu, resim çalıştayına Latin Amerika ülkelerinden de katılımların olduğunu belirterek, "Artık Karatay Üniversitesi'nin ismi bu çalıştay nedeniyle dünyanın her tarafında duyuldu. Her tarafından aydın ve entelektüel kesim bu çalıştayda yer almak istiyor. Bu çalıştayda yer alıp burada eser üretmek istiyor. Bize internet ortamından her gün yüzlerce mail ve yazılar geliyor. Biz bunları değerlendirdik, önümüzdeki sene de değerlendireceğiz. Tabii amacımız barış ve sevgi konusunu işlemek. Ama bu konuyu işlerken de buradaki yerel motifleri ve Türkiye'nin değerlerini yabancı ve Türk ressamlar, barışı ve sevgiyi nasıl ifade edecekler, nasıl ve neye vurgu yapacaklar hep birlikte bu programda göreceğiz" dedi.

DÜNYA RESSAMLARINDAN "SOMA" MESAJI

Resim çalıştayına katılan ressamlar Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasına da unutmadı. Maden kazasında hayatını kaybeden 301 madencinin üzüntüsünü yaşayan ressamlar tuvallerine "Soma" acısını resmetti.

Kosovalı ressam Ethem Baymak, dünya çapındaki değerli ressamların Türkiye'ye geldiklerinde Soma'daki o acı haberi duyduklarında derinden üzüldüklerini söyledi. Baymak, "Bütün arkadaşlar bir araya geldik, Soma'ya nasıl yardım edebiliriz diye düşündük. Mısır'dan Amerika'ya kadar, Bosna'dan Kosova'ya kadar bütün dünyanın ünlü ressamları bir araya geldiler ve şöyle bir karara vardılar; böyle bir tablo yapalım, o tabloyu da açık arttırmaya çıkaralım. Bunun gelirini de Soma'daki dost ailelere bağış yapalım. Belki büyük bir kazanç olmaz, büyük bir yardım olmaz. Onların acılarına en azından burada bulunan ressamlar mesaj olarak 'biz Soma'dayız, Soma'daki acıyı paylaşıyoruz'" diye konuştu.

"HER RESSAM KENDİ İMGESİNİ DİLE GETİRMEYE ÇALIŞTI"

Resimde anlatılmak istenen temaya da değinen Baymak, "Şimdi öyle bir acı ki o acıyı en iyi dile getiren renk siyahtır. O karamsarlığı dile getiren kocaman bir siyah tablosu üzerine resmettik. Bu tabloda 2 özellik var; yeraltı ve yer üstü. Yer üstünde hayat devam ediyor. Yer altında güzel hayatlar, iyi hayatlar, canlar yatıyor. İşte bunu vermeye çalıştık. Onun için bir madenciyi yaptık. Bu madencinin duruşu belli, hüznü belli, acısı belli. Dolayısıyla orta kuşakta da her ressam kendi imgesini dile getirmeye çalıştı. Yine madencimizin başka bir portresini vermeye çalıştık. Tabi ressamlarımız duygularını buraya aktarmaya devam ediyor. Bu tablo bittiğinde herkes arka tarafına ad, soyad ve ülkesini imzasıyla atacak. Böylece bu resim 28 ülkeden 50 ressamın bir mesajıdır Soma'ya" şeklinde konuştu.

SERGİ 24 MAYIS'TA

Resim çalıştayına katılan ressamlardan Sırbistanlı Stojan Milanov, etkinliğin çok yüksek bir kalitede olduğunu ifade ederek, bu etkinlikte olmaktan onur duyduğunu söyledi.

Kamerunlu ressam Raphael Che Suh ise, çizdiği resimde Konya hakkında çok geniş bir kültürün bulunduğunu ifade etti.

Kübalı ressam Mauricio Alfonso Naya da, resminde Mevlana, Mesnevi ve bazı hayvan simgelerini kullandığını bunların anlam ve hikayelerinin farklı olduğunu dile getirdi.

Hindistanlı ressam Ashis Pahi de, Konya'ya geldiğinde aklına iyi bir fikir geldiğini kaydederek, "Ben de memleketime döndüğümde Hint ressamları ve Türk ressamlarının sempozyumunu yapmayı düşünüyorum. Çünkü burada çok benzer şeyler gördüm. Çok benzer kültürlerimiz de var" dedi.

18-23 Mayıs arasında gerçekleştirilecek atölye çalışmalarının ardından çalıştay 24 Mayıs'taki sergiyle sona erecek. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 28 Ülkeden 50 Ressam 'Soma' Acısını Resmetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement