28 Şubat davasının görüldüğü Ankara Adliyesi önünde toplanan bazı sivil toplum kuruluşları basın açıklaması yaptı.
Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen Eğitim Bir-Sen Kadın Komisyonu, Başkent Kadın Platformu ile MAZLUMDER üyeleri ortak basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Eğitim Bir-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir, 28 Şubat sürecini özetleyerek, açtığı tahribatın telafi edilemediğini, toplumun hafızasında tazeliğini koruduğunu söyledi.
Özdemir, "Katsayı engeli, üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılması, kesintisiz eğitimden kesintili eğitime geçiş, Milli Güvenlik Dersi'nin kaldırılması, Kur'an eğitimine yaş sınırının kaldırılması, inancı dolayısıyla YAŞ kararları ile meslekten ihraç edilenlerin ve kamu kurum ve kurumlarından atılanların görevlerine iade edilmesi gibi önemli adımlar atılmış ve 'bin yıl sürecek' denilen darbenin izleri 16 yıl içerisinde önemli ölçüde temizlenmeye çalışılmıştır. Kamudan, çalışma hayatından dışlanan, mesleğinden atılan biz kadınlara 16 yıl yaşadığımız mağduriyet adeta bin yıl gibi gelmiştir" ifadesini kullandı.
28 Şubat döneminin ürünü olduğunu ileri sürdüğü başörtüsü yasağının kalkmasını isteyen Özdemir, Memur-Sen olarak "Sivil İtaatsizlik Eylemi" başlattıklarını ve bu konuda topladıkları 12 milyon 300 bin imzayı hükümete ilettiklerini bildirdi.
Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çağdaş kılık kıyafet dayatması kalkmadığı müddetçe 28 Şubat devam ediyor demektir. 28 Şubatçılar ve darbecilerle mücadelede güçlü irade, mağdurların haklarının toptan iadesini istiyoruz. Gelişmiş bir Türkiye için bireysel özgürlüklerin önü açılmalıdır. 28 Şubatların, 12 Eylüllerin, 12 Martların ve 27 Mayısların bir daha yaşanmaması adına darbelerle millete bedel ödetenler de yaptıkları hukuksuzlukların ve derebeyliklerinin bedelini ödemelerini, mağdurların haklarının ve itibarlarının iadesini, darbe dönemi mevzuatının tamanının kaldırılmasını, milletin ortak beklentisi olan hak ve özgürlüklerin öne çıktığı, bireyin merkeze alındığı, vatandaşını tanımlayan değil, tanıyan bir anayasanın biran önce hayata geçirilmesini istiyoruz."
İnsan Hakları ve Mazlumları Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal da 28 Şubat sürecinin 'bin sene sürecek' diye tasarlandığını ancak 10 yılda bittiğini, düzenleyenlerin de 15 yıl sonra da yargı önüne çıkarıldığını söyledi.
Ünsal, " Medyada, akademik dünyada, bazı meslek kuruluşlarındaki işbirlikçilerine uzanacak şekilde tahkikat derinleştirilmeli ve ek iddianame ile dava açılarak bu davaya dahil edilmelidirler. Aksi takdirde canlı bir bünye gibi olan toplumun temizlenmesi eksik kalacak ve sosyal bünyeyi rahatsız edecektir " dedi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › 28 Şubat Davası Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?