28 Şubat Davası sanığı Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder, " Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) ne amaçla, kim tarafından kuruluduğunu, burada kimlerin çalıştığını bilmiyorum. BÇG'de çalışmadım, bu kapsamda herhangi bir faaliyette bulunmadım.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanıklar savunmalarını yapmaya devam ediyor.
Savunmasına, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) aldığı görevleri anlatarak başlayan Önder, TSK'da çalışan her personelin kanunlar çerçevesinde hareket etmekle yükümlü olduğunu ifade etti.
Genelkurmay karargahında görev yaptığı süre içinde, ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde hareket ettiğini kaydeden Önder, 28 Şubat döneminde binbaşı rütbesinde bulunduğunu, BÇG ve evrakları hakkında hiçbir bilgisinin olmadığını savundu.
Savcılıkta kendisine gösterilen belgeleri ilk kez gördüğünü ileri süren Önder, "BÇG'nin ne amaçla, kim tarafından kurulduğunu, burada kimlerin çalıştığını bilmiyorum. BÇG'de çalışmadım, bu kapsamda herhangi bir faaliyette bulunmadım. Hukukun üstünlüğüne inanan ve bunu tüm yaşamı boyunca savunan biri olarak üzerime atılı suçu kabul etmiyorum. Beraatıma karar verilmesini talep ediyorum" dedi.
Sanık avukatı Müşteba Aydın da iddianamede, müvekkilinin isminin bulunduğu "BÇG giriş listesinin" gerçek olmadığını savundu. Suçlamaları kabul etmediklerini belirten Aydın, müvekkilinin beraatına karar verilmesini istedi.
-Sanık Solmaz'ın savunması
Emekli Kurmay Albay Ahmet Nazmi Solmaz da 1996-1998 döneminde, iç güvenlik harekat dairesi harekat şube müdürü görevinde bulunduğunu, burada, bölücü terör örgütü PKK'ya karşı faaliyet yürüttüğünü anlattı.
İddinamede, BÇG görev ve giriş kartı listesinde isminin bulunduğunun iddia edildiğini belirten Solmaz, 28 Şubat davasında birçok personelin, gerçek olmayan bu belge nedeniyle suçlamaya uğradığını savundu.
İsminin yer aldığı BÇG telefon rehberindeki numaraların, iç güvenlik harekat dairesine ait olduğunu ifade eden Solmaz, bu numaraların, iç güvenlik harekat dairesince kullanıma bugün de devam edildiğini kaydetti.
Sanıkların bir çoğuyla cezaevinde tanıştığını ifade eden Solmaz, savcılıkta sorulan sorularda yönlendirmelerin yapıldığını iddia etti.
BÇG ile ilgili kendisine ve şubesine görev verilmediğini savunan Solmaz, "BÇG ile igili hiçbir belge, bana ve şubeme gönderilmedi. Bu belgelerle ilgili hiçbir işlem yapmam söz konusu olmadı. Beraatımı talep ediyorum" dedi.
-"Çalışmaları görüyordum"
Savunmasını tamamlamasının ardından Solmaz'ın, sorgusuna geçildi.
Müşteki avukatı Emrullah Beytar'ın, "28 Şubat sürecinde BÇG yapılanmasının olduğunu nereden duydunuz?" sorusuna Solmaz, "Plan şubeyle koordineli çalışıyorduk. Dolayısıyla o salona girip çıkıyordum. Oradaki çalışmaları görüyordum" cevabını verdi.
Müşteki avukatı İbrahim Öztürk'ün, "Sizin makamınızın, BÇG'nin de bulunduğu eksi 2. katta olduğunu söylediniz. O kata girip çıkarken, size 'buraya giremezsiniz' deniyor muydu?" sorusuna, Solmaz, "Bizim dairemiz eksi 2. kattaydı ve bizim kartımızla komuta merkezine giriyorduk. Ayrı bir kart yoktu" yanıtını verdi.
Müşteki avukatı Namık Kemal Urhan'ın, "BÇG'nin irticayla mücadele konusunda yaptığı planları, siz mi uyguluyordunuz?" sorusuna, Solmaz, "Plan şubeyle yaptığım görüşmeler iç güvenlik harekatıyla ilgili. BÇG'nin yaptığı çalışmalarla herhangi bir ilgimiz yok" karşılığını verdi.
-"BÇG'de görev verilmedi"
Sorgunun sona ermesinin ardından söz alan Solmaz'ın avukatı Özlemnur Alpaslan da müvekkilinin bulunduğu şubenin, terör faaliyetleri konusunda çalışma yaptığını söyledi.
BÇG'de görev almayan müvekkiline, çalışmalara katılması için ikinci bir kart verilmediğini ifade eden Alpaslan, dava dosyasında "delil" olarak yer alan CD'nin, gerçek olmadığını iddia etti.
Alpaslan, müvekkilinin beraatına karar verilmesini talep etti.
Duruşmaya, ara verildi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › 28 Şubat Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?