Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantılarının kanunda yazıldığı şekilde yapıldığını ve dönemin Başbakanı merhum Necmettin Erbakan'a da aynı saygının gösterildiğini söyledi.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Çörekçi'nin, sorgusu yapıldı.
Mahkeme üyelerinden Hakim Süleyman Köksaldı'nın, "Hava Kuvvetleri Komutanı olarak, farklı hükümetlerle MGK toplantılarına katıldınız. Bu hükümetlerle, 54. Hükümet arasında yapılan toplantılar arasında fark varmıydı? Hava nasıldı? Laf çakmalar varmıydı?" sorusuna Çörekçi, "Kanunda yazıldığı şekilde, MGK toplantıları yapılmıştır, hiçbir farklılık yoktur. Merhum Erbakan'a da aynı saygı gösterilmiştir" yanıtını verdi.
Üye Hakim Hakan Oruç'un, "28 Şubat MGK toplantısında, "demokrasi dinle nasıl bağdaşacak?" gibi ifadeleriniz var. Sanki o dönemde, Türkiye'de dini bir yönetim varmış gibi yapılan bir konuşma olarak düşünüyorum. Bu konuşma bir baskı olarak mı yapıldı?" sorusu üzerine Çörekçi, "Ben tüm insanlara, değerleri, düşünceleri ne olursa olsun eşit gözle bakarım. Din, inançlı olanlar için her tarafta geçerlidir, ancak devletin hükümleri anayasada belliyse buna da karşı gelinmesi düşünülemez. Ben, MGK toplantılarına girmeden önce çalışmalar yapıp girerdim, bu da öyle bir değerlendirmem olabilir" dedi.
Oruç'un, "406 nolu MGK kararının taslağı önceden Genelkurmay Başkanlığı'nca hazırlanmış mıydı?" sorusuna Çörekçi, "Hayır" cevabını verdi.
-"Personelimizi takip ederiz"
Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in, "Dini hassasiyeti yüksek personelin eş ve çocuklarının giyimine dikkat edilmesi, sicil notunun düşük tutulması gibi emirler var. Bu yaklaşımı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, Çörekçi, şöyle konuştu:
"Savcılık kendisine uygun yönleri iddianameye almış, olmayanları almamıştır. Bu emir istihbarata karşı koymak içindir ve Genelkurmay her yıl yayınlamaktadır. Bunlar, personeli korumak için gereklidir. İdeoloji, din gibi çeşitli oluşumlar Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sakıncılar getirir. Biz tek tip görünürüz. Dolayısıyla biz, personelimizi takip ederiz. İstihbarata karşı koyma tedbirleriyle ilgili direktif yayınlanmıştır. Bu her sene yazılır. Personeli korumak silahlı kuvvetlerin başındakilerin, karargahın görevidir."
Savcı Çetin'in, "Emirdeki, 'çağdaş olmayan kıyafet' ibaresiyle ne anlatılmaya çalışılıyor?" sorusuna Çörekçi, "Siz kendi arzunuza uygun olanları iddianameye almışsınız. Bu emir 13 sayfa, iddianamede sadece 3 sayfası var. Biz personelimizi korumaya mecburuz" karşılığını verdi.
Çörekçi, "MGK toplantıları öncesinde, gündem toplantısı yapılıp yapılmadığının" sorulması üzerine, "Bizi ilgilendiren konularda evet yaparız" cevabını verdi.
-"Sizi kınıyorum"
Müşteki Avukatı Yılmaz Bölükbaşı'nın, " Silivri'de devam eden davalarda Fatih Caminin bombalanması gibi konular gündem oldu. 8 Ekim 1996 tarihinde Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın kullandığı F-16 uçağı, Yunan uçaklarınca düşürüldü. Ben de bir çağrışım yaptı ama bunu söylemek istemiyorum. Bunlar, darbe ortamının hazırlaması, olgunlaştırılması, bunun için mevcut hükümetin ülke içinde ve dışında yalnız olduğunun hissettirilmesi noktasında birtakım eylemler miydi? Böyle olacağına inanmıyorum, ama bunu birkez de sizden duymak istiyorum" sorusuna, Çörekçi, yanıt vermedi.
Bölükbaşı'nın, "dönemin komutanlarının, emekli olmasının ardından bazı şirketlerin yönetim kurullarında görev almasına" ilişkin sorusu üzerine Çörekçi, "Ben emekli olduktan sonra hiçbir firmada çalışmadım. Çalışma hakkımızı niye yasaklıyorsunuz? Biz size ne yaptık? Ben çalışmadım, arkadaşlarımın yüzde 99'u da çalışmadı. Yüzde biri için böyle bir suçlama neden yapıyorsunuz? Sizi kınıyorum" dedi.
-"Bana telkinde bulunulmadı"
Müşteki Avukatı Hüsnü Tuna'nın, "Rahmetli Erbakan'ın 28 Şubat toplantısında boncuk boncuk terlediği gazetelere yansıdı. Sayın Erbakan'ın terlemesine neden olan ortam çok mu sıcaktı, Erbakan'ın bir hastalığı mı vardı, yoksa Erbakan'a yapılan baskılar mıydı terlemesine neden olan?" sorusuna Çörekçi, "MGK'nın başında, basın mensuplarınca fotoğraf çekilmesi için birkaç dakika ayrılır. Toplantının başlangıcından sonuna kadar fotoğraf alınmaz. Boncuk boncuk terleme fotoğrafları başkaları tarafından yapılmış olabilir. Orada Sayın Başbakan boncuk boncuk terletilmedi. Hastalık olup olmadığını da bilmiyorum" cevabını verdi.
Tutuklu sanılardan emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın, Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) kararlarının uygulanması konusunda, kendisine bir telkinde bulunulup bulunulmadığını sorduğu Çörekçi, "Böyle bir telkinde bulunulmadı" karşılığını verdi.
Çörekçi, kendisine, BÇG'nin faaliyetlerine yönelik belgelerin veya bilgilerin gelip gelmediğini hatırlamadığını ifade etti.
-"Toplantılar devam etmekte"
Eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri'nin Avukatı Aykanat Kaçmaz da savunmasını tamamladı.
İddia makamının, irticayla mücadeleyi "hükümet ile mücadele" olarak algıladığını iddia eden Kaçmaz, "İrticanın birinci öncelik olarak belirlenmesinde müvekkilim belirleyici olmamıştır. Şu an bile Genelkurmay Başkanlığı'nda iç güvenlikle ilgili bu tür toplantıların devam ettiğine adınız gibi emin olabilirsiniz" ifadesini kullandı.
Genelkurmay Başkanlığı'nın vakıfları inceleyecek teşkilat yapısı ve personelinin bulunmadığını ifade eden kaçmaz, bu durumun Genelkurmay Başkanlığından sorulmasını istedi.
Suç tarihinin bitişini bilmeden savunma yapma durumunda kaldıklarını dile getiren Kaçmaz, doğrudan zarar görmeyen müştekilerin, davaya katılmasının doğru olmadığını savundu.
Kaçmaz, TSK'da brifinglere katılan hakim ve savcılardan, hukuksuz kararlara imza atanlar hakkında işlem yapılmasını isteyerek, brifinge katılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay Üyeleri'nin duruşmada dinlenmesini talep etti. - Ankara
Son Dakika › Güncel › 28 Şubat Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?