28 Şubat'a Bir Gün Kala - Son Dakika
Güncel

28 Şubat'a Bir Gün Kala

28 Şubat\'a Bir Gün Kala

Ölüm Tarihindeki Büyük Tesadüf

27.02.2011 13:53  Güncelleme: 16:14

Necmettin Erbakan, 28 Şubat 1997 tarihindeki MGK toplantısının ardından yaşanan süreçte Başbakanlığı bırakmak zorunda kalmıştı. Erbakan 28 Şubat'ın 14. yıldönümüne 1 gün kala hayatını kaybetti.

Necmettin Erbakan'ın uzun süren siyasi hayatında en önemli başarısı 24 Aralık 1995 seçimlerinde Genel Başkanı olduğu Refah Partisi'ni sandıktan birinci parti olarak çıkarmasıydı.

Erbakan, seçim kazanan partinin genel başkanı olarak hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den aldı. ANAP ve DYP ile yaptığı hükümet kurma görüşmeleri olumsuz sonuçlanan Erbakan görevi Demirel'e iade etti.

ANAP ve DYP'nin kurduğu hükümet fazla uzun sürmeyince bu kez tekrar hükümet kurma çalışmalarına başlayan Erbakan DYP ile siyasi tarihe Refahyol hükümeti olarak geçecek koalisyon hükümetini kurdu.

28 Haziran 1996 tarihinde Başbakanlık koltuğuna oturan Necmettin Erbakan, 28 Şubat 1997'de "post modern darbe" olarak nitelendirilen MGK toplantısı sonrasında alınan kararlar ile önce başbakanlık görevini koalisyon ortağı Çiller'e devretmek istemiş ancak Cumhurbaşkanı Demirel'in hükümet kurma görevini ANAP Lideri Yılmaz'a vermesiyle iktidarı bırakmak zorunda kalmış, kendisine siyasi yasak getirilmiş ve bir daha partisi Meclis'e girememişti.

Partisi daha sonra güç yitirmiş ve bölünmüştü. Ve Erbakan'ın bu darbeden tam 14 yıl sonra yine aynı tarihten bir gün önce yaşamını yitirmesi çok manidar olarak değerlendirildi.

 

28 ŞUBAT'A NASIL GELİNDİ

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Başbakanlığı'nda kurulan RP-DYP koalisyonu sırasında yaşanan birçok olay 28 Şubat'ın nedeni olarak gösterilmiştir. İşte darbe nedeni olarak gösterilen olaylar:

- 2 Ekim-7 Ekim 1996 tarihleri arasında Başbakan Necmettin Erbakan sırasıyla Mısır, Libya, Nijerya'yı ziyaret etti. Libya'da, Kaddafi'nin bir çadırda Erbakan ile yaptığı görüşmede sarf ettiği sözler muhalefet ve basın tarafından ağır bir şekilde eleştirildi.

- 3 Kasım 1996'da Susurluk'ta meydana gelen bir trafik kazasında mafya, siyasetçi, polis ilişkileri açığa çıktı. Başbakan Erbakan 'fasa fiso' dedi,

- Kayseri'nin Refah Partili Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, 10 Kasım 1996 tarihli Refah Partisi İl Divan Toplantısındaki konuşmasında, Türkiye'de henüz gerçek demokrasinin olmadığını, hâkim güçlerin herkesi kendi görüşleri doğrultusunda hareket etmeye zorladığını söyledi. Karatepe konuşmasında şunları söylemişti:

" Süslü püslü göründüğüme bakıp da laik olduğumu sakın sanmayın. Resmi görevim nedeniyle bugün bir törene katıldım. Belki başbakanın, bakanların, milletvekillerinin bazı mecburiyetleri vardır. Ancak, sizin hiçbir mecburiyetiniz yok. Refah Partili olarak yeryüzünde tek başıma da kalsam, bu zulüm düzeni değişmelidir. İnsanları köle gibi gören, çağdışı bu düzen mutlaka değişmelidir. Ey Müslümanlar sakın ha içinizden bu hırsı, bu kini, nefreti ve bu inancı eksik etmeyin. Bu bizim boynumuzun borcudur. "

 

  

Karatepe bu konuşması nedeniyle 1 yıl hapis ve 420.000 lira ağır para cezasına mahkûm edildi.

- Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, 11 Ocak 1997'de, Başbakanlık Konutunda tarikat liderleri ve şeyhlere iftar yemeği verdi.

- Yüksek rütbeli subaylar 22 Ocak 1997 tarihinde Gölcük'te toplanarak irticanın iktidarda olduğ

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 28 Şubat'a Bir Gün Kala - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement