" (Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü) Her yıl İstanbul Valiliğinden izin alarak gerçekleştirdiğimiz etkinliğe, bu yıl Valilik Taksim Meydanı yerine Galatasaray Lisesi önünde yapmamız için izin verdi"
"Biz de Umut Vakfı olarak bu yıl yürüyüşümüzü yüreklerimizde gerçekleştirme kararı aldık ve bugün sessiz ayakkabıları yüreğimizde yürüttük"
Haber-Kamera: Enver ALAS - İSTANBUL/ DHA
Umut Vakfı tarafından bu yıl 19. kez düzenlenen "28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü" ödülleri, sahiplerini buldu. Dedeman Otel'de düzenlenen törende konuşan Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, bu yılki yarışmanın konusunun öykü dalında belirlendiğini ifade ederek, amaçlarının 14-17 yaş grubundaki gençlerin, şiddetin hayatlardaki yıkımın farkına varmalarını sağlamak olduğunu söyledi.
YARIŞMADA EN FAZLA İŞLENEN KONU 'AİLE İÇİ ŞİDDET' OLDU
Bu yıl, "Şiddetin Şakası Yok! 'Sıfır Şiddet: Yaşama Hak Tanıyın" başlığı ile öykü dalında yapılan yarışmaya, 76 eser ile katılım oldu. Katılan yarışmacıların yüzde 75'inin kız öğrencilerden oluştuğu yarışmada en fazla işlenen konunun "aile içi şiddet", özellikle de "baba" şiddeti olması dikkat çekti. Yarışma kapsamında birincilik ödülüne Konya'dan Sare Polat "Üzülme Anne Geç Geleceğim" başlıklı eseriyle layık görülürken, ikincilik ödülünü Ankara'dan Arda Turhan "Hame'nin Destanı" başlıklı eseriyle almaya hak kazandı. Üçüncülük ödülünü ise İskenderun'dan Gamze Gökpınar "Benim Olmayan Hayatım" başlıklı eseriyle aldı. İzmir'den Berfin Cengiz'in "Sessiz Papatya", İstanbul'dan Hazal Akbaş'ın "İlham Perisi", Abdullah Ezik'in "Nefti Yalnızlık", Seda Sağlan'ın "Umudun Denizi", Diyarbakır'dan Semiha Dağdelen'in "Silüet", Ankara'dan Rozerin Alp'in "Zülfü Siyahım" başlıklı eserleri "basılmaya değer" bulundu. Ayrıca, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, İzmir Gaziemir Lisesi Edebiyat Öğretmeni Gülseren Bilgiç, Gaziemir Kent Konseyi Kadın Meclisi adına Yusuf Vangöl, Hayal Dünyası Oyuncak Firması sahibi Adil Özyiğit ve TÜGİAD Ege Yönetim Kurulu Başkanı Musa Turan "Oyuncak Silahını Getir Kitabını Götür" projeleriyle, Susurluk Belediye Başkanı Tahsin Bozoğlu da "Silahtan Oyuncak Olmaz" kampanyasıyla "Bireysel Silahsızlanmaya Destek ve Katkı" plaketlerine değer bulundu.
Ödül töreninde bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, demokrasinin gelişmesi sivil toplumun sorunları sahiplenmesiyle olduğunu Umut Vakfı'nın ise bu konuda örnek çalışmalar ortaya koyduğunu belirtti. Umut Vakfı'nın çok zor bir alanda çok zor bir görevi yürüttüğünü dile getiren Vali Güvenç, "Bireysel silahlanmanın sivil toplum kuruluşlarının çabalarıyla daha iyi noktalara geleceğine inanıyorum" diye konuştu. Yarışmada birincilik ödülüne layık görülen Sare Polat konuşmasında şiddet konusunda farkındalık yaratmak amacıyla çaba gösteren Umut Vakfı'na teşekkür etti.
BİREYSEL SİLAHLANMA NEDENİYLE YILDA 4 BİN 500 KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR
Törenin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Nazire Dedeman Çağatay, Umut Vakfını 20 yıl önce kurarken, kültür değişimi için 20 yılı hedef olarak önüne koyduğunu ifade ederek, "Bireysel silahın ne kadar tehlikeli, öldürücü, en önemlisi yaşam hakkını insanların elinden alan bir alet olduğu bilincine ulaşıldı. Toplum artık bireysel silahın kavram olarak ne olduğunu biliyor ve bunun şiddetin uç ve öldürücü noktası olduğunu biliyor. Bu bilinci 20 yılda bir noktaya getirdiğimize inanıyorum. Tabii ki bir 20 yıl daha koymak istemiyorum. Sadece bu silah kanununun medeni Batı toplumlarında olduğu gibi bizde de uygulanması gerektiğine inanıyorum. Fakat gönlümden 'bunu da sadece beş senede halleriz' gibi bir hedef koymak geldi. Bireysel silahlanma nedeniyle, bildiğimiz kadarıyla yılda 4 bin 500 kişi hayatını kaybediyor. Bu, iki taraflı bir mağduriyettir. Yaşamını yitirenleri, bu nedenle yine yaşamından ödün verip ceza çeken insanları ve bunların ailelerini düşündüğümüz zaman, yılda en az 22 bin kişi mağdur oluyor" diye konuştu. 11 yıldır "28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü"nde gerçekleştirdikleri "Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü" etkinliğini bu yıl yapmadıklarını ifade eden Çağatay, "Her yıl İstanbul Valiliğinden izin alarak gerçekleştirdiğimiz etkinliğe, bu yıl Valilik Taksim Meydanı yerine Galatasaray Lisesi önünde yapmamız için izin verdi. Biz de Umut Vakfı olarak bu yıl yürüyüşümüzü yüreklerimizde gerçekleştirme kararı aldık ve bugün sessiz ayakkabıları yüreğimizde yürüttük" diyerek sözlerini tamamladı.
Son Dakika › Güncel › '28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü' Ödülleri Sahiplerini Buldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?