Güney Afrika'nın Ankara Büyükelçisi Vika Mazwi Khumalo, 1992'de Nelson Mandela'ya verilen "Atatürk Barış Ödülü"nün Mandela tarafından reddedilmediğini, zamanlamasının doğru olmadığı gerekçesiyle geri çevrildiğini savundu.
USAK tarafından düzenlenen "21. yüzyılda Afrika ve küresel sistemdeki rolü" başlıklı panelde konuşan Khumalo, bağımsızlık mücadelesi veren Güney Afrika halkının en önde gelen ismi olan Mandela'nın küresel boyutta ırkçılığa karşı çok büyük bir mücadele verdiğini belirtti.
Güney Afrika'nın demokratik ülke olmasını sağladığını vurguladığı Mandela hakkında düşüncelerini belirten Khumalo, "Mandela'nın ölümünü bekliyorduk. Ama Güney Afrika olarak hazır değildik. Bizim için zor oldu. Ama gerçek şu ki; Mandela ölümüyle arkasında huzur içinde yaşayan bir Güney Afrika bıraktı" ifadesini kullandı.
-Türkiye-Güney Afrika dostluğu yeni değil-
Türkiye ve Güney Afrika arasındaki dostluğun çok eskilere dayandığına dikkati çeken Khumalo, "Türkiye-Güney Afrika dostluğu yeni değildir. İlişkilerimiz ilk olarak 1863'te Güney Afrika'daki Müslümanların talebi üzerine Osmanlı devletinin ülkemize imamlar göndermesiyle başladı. Bu grubun lideri olan Ebubekir Efendi ülkeler arasında çok güçlü bir köprü kurarak uzun yıllar sürecek olan dostluğumuzun temelini attı. Türkiye'nin Güney Afrika'ya gönderdiği ilk resmi temsilci ise 21 Nisan 1914'te gönderilen Mehmet Remzi Bey'dir" dedi.
Bir asırdan fazla süren Türkiye-Güney Afrika ilişkilerinin önemine değinen Khumalo, "Mandela, "Atatürk Barış Ödülü"nü reddetmedi. Zamanlamasının doğru olmadığı gerekçesiyle geri çevirdi. Bir şeyi reddetmekle geri çevirmek arasında fark vardır" şeklinde konuştu.
-Mutluluğumuz veya üzüntümüz Afrika'nın kaderine bağlı-
Khumalo, ırkçılığa karşı büyük bir mücadele verdiklerini belirterek, "Mutluluğumuz veya üzüntümüz Afrika'nın kaderine bağlı. Daha iyi bir Güney Afrika, daha iyi bir Afrika, daha iyi bir Afrika ise daha iyi bir dünya demektir" açıklamasını yaptı.
Ülkenin iç ve dış politikasının ilişkili olduğunu vurgulayan Khumalo, "Güney Afrika dış politikası tamamen iç politika üzerine kuruludur. İç politikamız da 5 başlıktan oluşuyor. Bunlar; eğitim, sağlık, iş imkanı sağlama, yerel kalkınma ve altyapı hizmetlerinin geliştirilmesi hizmetleridir. Önümüzdeki 10 yılda ülkemizin kalkınması için 850 milyar dolarlık bir bütçe ayırdık" dedi.
-Yardımlaşma evde başlar-
Büyükelçi Khumalo, yardımlaşmanın önemiyle ilgili olarak da "Mandela sadece halkımız adına yürüttüğü özgürlük ve bağımsızlık mücadelesiyle değil, öncüsü olduğu Nelson Mandela Vakfıyla da biliniyordu. Onun bize öğrettiği en önemli şeylerden biri de 'Yardımlaşma evde başlar' sözüydü" ifadesini kullandı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › 21. Yüzyılda Afrika ve Küresel Sistemdeki Rolü' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?