Terör örgütü KCK kapsamında aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da bulunduğu 140'ı tutuklu 205 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da aralarında bulunduğu 134 tutuklu sanık ile 8 tutuksuz sanık hazır bulundu. Sanık avukatlarının taleplerinin alınmasıyla başlayan davaya şu sıralar iddianamenin okunulmasıyla devam ediliyor.
Duruşmada söz alan avukat Baran Doğan, geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayınlanan 3. yargı paketinde Anayasa'ya aykırılık olduğunu iddia etti. 3. yargı paketinde yer alan "özel yetkili mahkemeler baktıkları davaları tamamlayıncaya kadar bakar" ibaresini hatırlatan avukat Doğan, "Bu maddelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulsun" dedi.
Söz konusu yasanın geçici 1. maddesindeki "31 Aralık 2011 tarihine kadar, basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleriyle işlenmiş olup; temel şekli itibarıyla adli para cezasını ya da üst sınırı beş yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı yürütülen soruşturma ve kovuşturmaların ertelenmesi karar verilir" ibaresinin altını çizen Avukat Doğan, "Sair düşünce ve kanaat açıklama" ifadesinin belirsiz olduğunu savundu. Maddedeki "kanaat ve düşünce açıklama" ifadesinin kişinin iç dünyasının dışarıya aktarımı olarak yorumlanması halinde "hakaret" ve "sözlü cinsel taciz" gibi suçların bu kapsamda değerlendirilebileceğini ifade etti. Doğan, maddedeki muğlak ifadenin Anayasa'nın "Kanun önünde eşiklik" başlığını taşıyan 10. maddesi ile "Suç ve cezalara ilişkin esaslar"ı düzenleyen 38. maddesine aykırı olduğunu iddia etti.
Aynı yasanın geçici 2. maddesinde CMK 250. maddesiyle yetkili mahkemelerin baktıkları davalarda kesin hüküm çıkana kadar görevlerine devam edeceğinin yer aldığını hatırlatan avukat Baran Doğan, "Sizin yerinize gelecek mahkemelerin yeni bir şey getireceğini düşünmüyorum. Gelen gideni aratacak. Mahkemenizin yetkileri sürüyor. Ama siz geçici ve yargıç güveni olmayan mahkemelersiniz. Heyetinizin akıbeti yok. Siz kesin hüküm verilene kadar ne yapacaksınız. Bu adil yargılamayı etkileyecektir ve Anayasa'nın 10. kanun önünde eşitlik ilkesine aykırıdır" diye konuştu.
Avukat Doğan mahkemeden bu maddelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını talep etti.
Bazı sanık avukatları da müvekkillerinin sağlık sorunları gerekçesiyle tahliye edilmelerini talep etti. Mahkeme Başkanı Ali Alçık taleplerin 13 Temmuz Cuma günü değerlendirileceğini belirterek duruşmanın, 2 bin 401 sayfalık iddianamenin kaldığı yerden okunmasıyla devam edeceğini söyledi. İddianame kaldığı 174. sayfadan iki TRT spikeri tarafından dönüşümlü olarak okunuyor. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › 205 Sanığın Yargılandığı Kck Davasında İddianame Okunuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?