2023 Vizyonunda 6 İlin Ufuk Turu - Son Dakika
Güncel

2023 Vizyonunda 6 İlin Ufuk Turu

2023 Vizyonunda 6 İlin Ufuk Turu

'5. Bölge İl Müdürlükleri ile Bağlı ve İlgili Kuruluşlar 2013 Yılı 2. İştare ve Değerlendirme Toplantısı', Isparta'da gerçekleştirildi.

06.06.2013 15:51

Antalya, Isparta, Burdur, Afyon, Denizli ve Konya'nın Bilim, Sanayi ve Teknoloji, KOSGEB, TSE ile OSB il müdürleri, BAKA, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ve STK temsilcileri, Isparta'daki toplantıda bir araya geldi. 2023 vizyonunda kapasite artırımı, AR-GE, yenilik ve girişimciliğin rolü, firmaların birlikte iş yapabilme yeteneklerinin geliştirilerek teknoloji düzeylerinin yükseltilmesi ve kapasitelerinin artırılması amacıyla 6 ilin yapabilecekleri ile yapması gerekenler konusunda fikir alışverişi yapılan toplantıda, bilginin üretilmesi, bilginin teknolojiye dönüşmesi ve bu teknolojinin de sanayi ile buluşması, işbirliği kültürü gerekliliğinin önemi vurgulandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın '5. Bölge İl Müdürlükleri ile Bağlı ve İlgili Kuruluşlar 2013 Yılı 2. İştare ve Değerlendirme Toplantısı', Isparta'da gerçekleştirildi. Barida Hotels'deki toplantıya Isparta Vali Yardımcısı Mestan Deniz, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Başdeğirmen, BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanı Ahmet Önal, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İskender Akkurt ile öğretim üyeleri, TSE Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahrettin Önder, Antalya, Isparta, Burdur, Afyon, Denizli ile Konya'nın Bilim, Sanayi ve Teknoloji, KOSGEB, TSE ile OSB il müdürleri ve STK temsilcileri katıldı.

Toplantı Isparta Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Albayrak'ın konuşmasıyla başladı. Toplantıda temsilciler kurumların kendi açılarından değerlendirmeler yapacağını ve 2023 hedefleri için yapılabilecekler hakkında fikir alışverişinde bulunacağını söyleyen Müdür Albayrak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın çalışmaları hedefleri hakkında bilgi verdi.

'GÜÇLÜ BİR İŞBİRLİĞİ KÜLTÜRÜ OLUŞTURMALIYIZ'

ITSO Başkanı ve BAKA Yönetim Kurulu üyesi Şükrü Başdeğirmen de, ortak çalışmalar, AR-GE ile teknoloji konusunda üniversitelerle işbirliğinin önemini vurguladı. Rekabet gücünü artırmak için hibe desteklerinin yeni teknik ve teknoloji kullanımı, AR-GE, girişimcilik ve iş ortaklığı yapılabilmesi amaçlarıyla hibe destekleri verildiğini hatırlatan Başkan Başdeğirmen, "Bunun için de destekleri doğru kullanılmalıdır. Isparta için örnek işletmelerimiz var. Bunların daha da geliştirilmesi için çalışmalıyız. Bizler güçlü bir işbirliği kültürü oluşturmalıyız. İşbirliği kültürünü kendi içerimizde başarıya ulaştırabilirsek rekabetçi dünyada işletmelerimizi sağlam zemine oturtabiliriz. SDÜ ITSO işbirliğinin güzel örneklerden biri olduğunu belirten 'yaşanan ve yaşatan marka şehir Isparta' için hepbirlikte geleceğe yönelmemiz gerekmektedir" diye konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İç Denetim Birim Başkanı Ahmet Önal da, Bakanlığın 2011 yılında yapılandırma sürecine girdiğini ve büyük hedefleri olan 2023 vizyonuna ulaşmak için bilginin üretilmesi, bilginin teknolojiye dönüşmesi ve bu teknolojinin de sanayi ile buluşması gerektiğini belirtti. Ar-ge ve markalaşmaya önem verilmesi, sanayinin yüksek teknolojili üretim yapısına dönüştürülmesinin hassasiyetle önem taşıdığını belirtti. Türkiye'nin sanayi politikalarını belirlemek ve uygulamak için önemli bir adımın atıldığını, 2023 hedefleri için bakanlıklarına çok büyük görev düştüğünü belirten Ahmet Önal, Türkiye'de sanayi ürününün yüzde 10'u düşük, yüzde 70'i orta ve sadece yüzde 5'inin ileri teknoloji ile üretildiğini, bu yüzde 5'i yüzde 20'ye çıkarmak ve küreselleşmiş dünyada en az 10 marka oluşturmak hedefi için sanayinin mutlaka teknoloji üreten yapıya dönüşmesi gerektiğini vurguladı.

TEZLERİN GERÇEK HAYATA GEÇİRİLMESİ

Üniversite olarak girişimcilik ve AR-GE çalışmalarına önem verdiklerini belirten Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İskender Akkurt da, üniversitelerin son zamanlarda girişimci, yenilikçi modeli benimsediğine dikkat çekerek özel sektör ve ITSO işbirliğiyle tezlerin hayata geçirilmesini hedeflediğini belirtti. Üniversite olarak firmalar ve özel sektörlerle işbirliği yapabilmek adına model geliştirildiğini SDÜ ile ITSO'da işbirliği protokolü imzalandığını hatırlatan Rektör Yardımcısı, kurulan modelin tüm bölgeye yaymak istediklerini ve bunun için de BAKA'nın desteğinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Isparta'nın ev sahipliğini yaptığı toplantıda birbirinden çok değerli fikirlerin ortaya çıkacağını söyleyen Isparta Vali Yardımcısı Mestan Deniz ise, mevcut durumu masaya yatırmalarını, gelecekte neler yapabiliriz sorusuna cevap arayıp fikirlerini tartışmalarının, işbirliği ile uyum içinde disiplinli çalışmanın büyük önem arz ettiğini belirtti. Vali Yardımcısı Deniz, 6 ilin yöneticilerinin karşılıklı diyalog ve fikir alışverişinde bulunmalarının, işbirliğini artırmak amacıyla bilim sanayi ve teknoloji alanında şimdiye kadar neler yapılabildiği neler yapılmasının ülkemiz ve illerimizin yararına olacağını toplantıda değerlendirileceğini kaydetti.

ITSO Yönetim Kurulu üyesi ve İmaj Mobilya'nın sahibi Murat Özkutlu, global pazarda rekabet edebilmek için pazar gücünün artırılması, yurt içi ve yurtdışı tanıtım faaliyetleri ile AR-GE ve inovasyon çalışmalarının önemini vurguladı.

STANDARTLARI BELİRLEYEN ÜLKE OLMA

TSE Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Fahrettin Önder ise, kurumun yeni faaliyet alanları, hedefleri, TSE'nin dünyaya hizmet veren kurum olması için sürdürülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Ürünlerde standart ve belgenin önemini hatırlatan Fahrettin Önder, gelişmiş ülkelerin sadece standartlara uygun üretimle yetinmeyip, standartları belirleyen ülke olmaya çalıştıklarına dikkat çekti. TSE'nin 17 deney ve 3 kalibrasyon laboratuvarları bulunduğu, kurumun faaliyet alanlarının standart hazırlama, belgelendirme (ürün, sistem, personel), laboratuvar hizmetleri. metroloji ve kalibrasyon, muayene ve gözetim, eğitim olduğunu bilgisini veren Önder, Tehlikeli Madde Taşıma Test ve Belgelendirmesi, Ambulans Muayene Hizmetleri, Asansör Muayene Hizmetleri, Sızdırmazlık Testleri gibi çok sayıda yeni hizmet verilen alanları olduğunu kaydetti.

Uygunluk değerlendirme (belgelendirme, gözetim, muayene, test) hizmetlerinin toplam pazar büyüklüğünün Industrial Capital Strategies Raporu'na göre yıllık 148 milyar Euro olduğu bilgisini veren TSE Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Fahrettin Önder, araştırmaların uygunluk değerlendirme pazarının dünya ekonomik büyüme oranının üzerinde yıllık % 5-6 arası büyüdüğünü gösterdiğine dikkat çekti.

BAKA'NIN KALKINMA ÇALIŞMALARI

BAKA Isparta YDO Koordinatörü Ali Galip Bilgili de, kalkınma ajansının yatırımcılara mali ve teknik konularda destek sağlamaya, Antalya, Burdur ve Isparta'yı içeren Batı Akdeniz Bölgesi'nde yapılacak yatırımlara öncülük etmeye, işletmelerin kapasiteleri ve ihracatlarını artırmaya yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi. BAKA'nın üç ilde hangi alanlarda yatırım yapılabilir, yatırımcı hangi işlemleri yapacak, yasal prosedürler, teşvik sisteminin detayları, hukuki izinler gibi konularda yardımcı olduğuna dikkat çeken Ali Galip Bilgili, toplantının yapıldığı Barida Hotels'in yatırımının önündeki engellerin kalkmasını BAKA'nın sağladığını hatırlattı ve çok sayıda yatırımın bölgeye kazandırılmasının sağlandığını kaydetti.

BAKA'nın faaliyetlerinin sadece bölgede yapılacak bazı projelere hibe vermek olmadığını, projelere başka kurumların da çeşitli maddi destekleri olduğunu hatırlatan Ali Galip Bilgili, tüm alanlarda bölgeye yerli ve yabancı yatırımcıyı çekmeye çalışan BAKA'nın yatırımcılara teknik destek sağlandığını, yatırımcıların karşılaştıkları bürokratik engellerin çözümü için işlemlerini takip edip hızlandırdığını, görev alanı Antalya, Isparta, Burdur illerinde kamu kuruşları, yerel yönetimler ve STK'lar ile koordinasyonu sağlayıp yatırımcı kurumlar arasında iş birliğini artırmaya odaklı çalıştığını belirtti.

Isparta KOSGEB Hizmet Merkez Müdürü Yurdun Yıldırım da, KOSGEB'in destek programları hakkında bilgi verdi. KOSGEB'in toplum olarak yüksek hayallere ulaşmak, refah, toplumsal barış ve büyük Türkiye için ülke genelinde destek programları uyguladığını söyleyen Yurdun Yıldırım, 'Girişimcilik Destek', 'AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek' ile 'Ar-Ge İnovasyon ile İşbirliği- Güçbirliği Destek' programları hakkında bilgi verdi. Genç Güçsan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Küçükköse ise, aldığı destek ve sürdürdüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 2023 Vizyonunda 6 İlin Ufuk Turu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement