Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Dünya dış ticaretinden aldığımız payı yüzde 9'lara çıkardık. İhracatçılar olarak 2017 yılını atılım yılı olarak ilan ettik." dedi.Platin Dergisi, Ipsos ile birlikte uluslararası ticarette Türkiye'ye en çok katkı sağlayan 100 firmaya ödül verdi.
Türk Telekom ana sponsorluğunda DEİK ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın katkılarıyla Türkiye'nin 100 şirketini açıkladığı gecede konuşan Büyükekşi, 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak, dünya dış ticaretinden yüzde 1,5 pay alabilmek için marka yaratmak gerektiğini söyledi.
Büyükekşi, "Marka ile ilgili uluslararası 10 markaya sahip olmamız lazım. Biz bu strateji çalışmasını yaparken, dünyada bizi temsil edebilecek markaların mağaza açmasını hedeflemiştik. 2023 yılına 20 bin mağaza hedefi koymuştuk." diye konuştu.
2016 yılının ihracat açısından zor bir yıl olduğunu belirten Büyükekşi, "Türkiye'nin ihracatında hemen hemen bir düşüş söz konusu olmadı. Rusya'dan, Çin'den, İngiltere'den baktığımızda birçok ülkenin ihracatı düştü ve uluslararası dış ticaret rakamları yaklaşık 16,5 trilyon dolardan 16 trilyon dolara geriledi." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin dünya dış ticaretinden aldığı payı yüzde 9'lara çıkardıklarını belirten Büyükekşi, "İhracatçılar olarak, 2017 yılını atılım yılı olarak ilan ettik." açıklamasında bulundu.
Ocak ayında Türkiye'nin ihracatında yüzde 18 artış gösterdiğini belirten Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen yıl yaşanan hain darbe girişimine ve Türkiye'nin geçirmiş olduğu problemlere rağmen biz algı operasyonunu tersine döndürmek için Ekonomi Bakanlığımızla yaklaşık 15 ülkeye ziyaret gerçekleştirdik. Bakanlarımız, gazeteciler ve iş adamları ülke ülke dolaştık ve ekonomimizin sağlam olduğu mesajını verdik. Türkiye'deki yaklaşık 17 büyük şirketin yabancı üst yöneticileri ile reklam filmi çekimi gerçekleştirdik. TOBB, TİM ve Ekonomi Bakanlığı bir bütçe oluşturdu. 23 milyon dolarlık bir bütçe ile inşallah mart ayında ilk olarak Avrupa'da, Orta Doğu'da ve ABD'de, 7 ülkede Türkiye'nin tanıtımını gerçekleştirmek için yola çıktık."
"Türkiye'ye yaptığımız yatırım miktarı 26 milyar lira"
Türk Telekom Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun ise "Global 100 adı altında değerli bir çalışmaya imza atıldı. Bilgi ve iletişim sektörü bu 20 sektör arasında biraz daha farklı bir yere sahip." dedi.
Bilgi ve iletişim sektörünün ekonomik kalkınma anlamında ülkelerin gelişiminde çok hayati bir rol oynadığını belirten Dursun, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hükümetimizin 2023 programı çerçevesinde ortaya koyduğu ekonomik büyüme ve refahı arttırma anlamında daha fazla bilgi, daha fazla teknoloji ilkelerini kendimize ilke ediniyoruz. Türk Telekom, bilgi ve iletişim sektöründe ülkemizin dijital dönüşümüne liderlik eden şirket. Altyapımızla ve 33 bin çalışanımızla 176 yıldır Türkiye'nin hizmetinde olmaktan gurur duyuyoruz. 2005 yılından bu yana hizmetlerimizi devam ettirmek için, ülkemize yaptığımız yatırım miktarı 26 milyar lira. Bütün bu yatırımlarımızla Türkiye'nin 81 ilini 228 bin kilometrelik fiber ağı ile birbirine bağlıyoruz. Bu sayede ülkemizin her bireyine her bir hanesine ve her bir şirketine ürünlerimizi yüksek kalitede ulaştırma imkanı buluyoruz. Türk Telekom International aracılığıyla ülkemizin sınırları ötesinde 27 ülkede 40 bin kilometre fiber optik altyapı inşa ettik. Türkiye, dijital olarak bölgesine liderlik eden ülke."
Son Dakika › Güncel › 2017 Yılını Atılım Yılı Olarak İlan Ettik' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?