Trabzon Meteoroloji 11. Bölge Müdürü Dr. M. Latif Gültekin, dünyada sıcaklıkların her yıl bir önceki yıla oranla daha sıcak olduğunu belirterek 2015 yılının Güçlü El Nino'nun da etkisi ile tüm zamanların en sıcak yılı olarak kayıtlara geçtiğini ve bu gidişle önümüzdeki süreçte sıcakların artmaya devam edeceğini söyledi.
Dünya Meteoroloji Günü ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. M. Latif Gültekin, devam eden hava değişikliklerinin daha sıcak, kuru ve nemli bir geleceğin ayak sesleri olduğuna dikkat çekti. Gültekin, "İklim değişikliğinin sonucu olarak yükselen sıcaklıkları aysbergin (buzdağı) görünen kısmıdır. Diğer taraftan iklim değişikliği mevsimlerin doğal desenini bozmakta ve sıcak hava dalgaları, kuraklık, şiddetli yağış gibi aşırı hava olaylarının yoğunluğu ve frekansını artırmaktadır. Bu devam eden değişiklikler daha sıcak daha kuru ve daha nemli bir geleceğin ayak sesleridir" dedi.
"TEDBİR ALINMAZSA TEHLİKE KAÇINILMAZ"
Gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda felaketin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Gültekin, "Şu anda tedbir alınırsa atmosfer daha az ısınacak yani gerekli tedbirler alınırsa ısıtmayı 3 derece 2 derece tutabiliriz. Geçen sene dünya devletleri Paris'te bir bildiriye imza attılar. Bu kötü gidişatı gördükleri için karbondioksit emisyonlarını düşük seviyede tutmak için bir anlaşmaya vardılar. Bu anlaşma göre küresel sıcaklık artışı 2 derecede tutulması amaçlanıyordu. Ancak 2015'de sadece 1 derece artış oldu. Yani ortalama sıcaklıkta 1 derece artış oldu. Bu bir derece artış demek; hedeflenen sıcaklık artışının yarısını daha şimdiden geçmiş olduğumuzu ifade ediyor. Kaldı ki önümüzdeki süreçte sıcaklıklar artmaya devam edecek. Eğer çok ciddi tedbirler alınmazsa bizi gerçekten kötü sonuçlar bizi bekliyor" ifadelerini kullandı.
"HOPA TÜM ZAMANLARIN EN ŞİDDETLİ YAĞIŞINA SAHNE OLDU"
2015 yılında bölgemizde yaşanan Hopa Sel Afeti'nde tüm zamanların birim zamanda düşen en şiddetli yağışı olarak kayıtlara geçtiğini kaydeden Gültekin "Bir zamanlar kuşak içinde görülen şiddetli yağmurlar daha sık ve daha geniş alanlarda da görüşmeye başlandı. Şiddetli yağış olayları ısınan atmosferin daha fazla nem tutma kapasitesinin bir sonucu olarak artmaktadır. Öyle ki artık bir aylık ve hatta bir yıllık yağışı bir günde alır duruma geldik. 2015 yılı Ağustos ayındaki Hopa selinde tüm zamanların birim zamanda düşen en şiddetli yağışına şahit olduk" diye konuştu.
Günümüzde iklim değişikliklerinin en önemli sorunlardan biri haline geldiğini söyleyen Gültekin, "İkim değişikliğinin her ne kadar doğal süreçlerle birlikte yaşandığı bilinse de günümüzde yaşanan mevcut iklim değişikliğinin doğal olmayan süreçlerle geliştiği yani insan aktivitelerinden kaynaklandığı herkes tarafından kabul edilmektedir. Bu insan aktivitelerinin başında sulak alanlar ve ormanlar gibi yutak alanların yok edilmesi. ve fosil yakıtların giderek artan oranda kullanılması gelmektedir. Yaşanan bu gelişime ve yapılan değerlendirmeler iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunlarından biri haline getirmiştir. Gerekli önlemlerin zamanında alınmaması halinde yıkıcı sonuçları olarak bu sürecin iyi takip edilerek iklim değişikliği ile mücadele, hedef ve politikanın belirlenmesi zorunlu hale gelmiştir" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE'DE 2015 YILINDA TESPİT EDİLEN AŞIRI METEOROLOJİK OLAY SAYISI 959 İLE REKOR SAYIDA GERÇEKLEŞTİ"
Türkiye'de 2015 yılı ortalama sıcaklıklarının normalinin 0.8 °C üzerinde gerçekleşerek sıcak bir yıl olduğunu vurgulayan Gültekin, "Türkiye ortalama sıcaklıkları 2001 yılından bu yana normalinin üzerinden gerçekleşmiştir. Gözlem tarihimizin en sıcak yılı ise normalin 2 °C üzerinde gerçekleşen 2010 yılı olmuştur. 2015 yılında ülkemizde bir günde düşen maksimum yağış 237,2 mm ile Muğla/ Marmaris'te ölçülmüştür. Aylık maksimum yağış ile Artvin/Hopa'da gerçekleşmiş olup 2015 Ekim ayında 627,3 mm yağış kaydedilmiştir" bilgilerini paylaştı.
2015 yılında tespit edilen aşırı olay sayısının 959 ile rekor sayıda gerçekleştiğini ifade eden Gültekin, "71 istasyonda sıcak hava dalgası, 28 istasyonda hem sıcak hem soğuk hava dalgası, bir istasyonda ise yalnızca soğuk hava dalgası yaşanmıştır. 2015 yılında zarar yapan aşırı olaylar yüzde 26 ile şiddetli yağış ve sel, yüzde 25 ile fırtına, yüzde 12 ile dolu, yüzde 11 ile sıcak hava dalgası, yüzde 8 ile şiddetli kar, yüzde 6 ile yıldırım, yüzde 3 ile soğuk hava dalgası, yüzde 3 ile toprak kayması ve yüzde 2 ile sis olmuştur" dedi.
BU YILIN ŞUBAT AYI SON 35 YILIN EN SICAK ŞUBAT AYI
Trabzon Meteoroloji 11. Bölge Müdürü Dr. M. Latif Gültekin, 2016 Şubat ayı itibariyle Türkiye son 35 yılın en sıcak şubat ayını geçirdiğini de hatırlatarak "1971-2016 periyodları arasında Şubat ayına baktığımızda ortalama sıcaklığın 3.5 derece olduğunu görüyoruz. 2016 Şubatında Türkiye genelinde ortalama sıcaklık 8.2 dereceye ulaştı. Bu mevsim normallerinin 4.7 derece üzerinde seyrettiğini gösteriyor. Bu normal karşılanan bir durum değil. Zaman zaman bu değerlere yaklaşılmış ancak bunun çeşitli faktörleri olduğunu söyleyebiliriz. Başlıca nedeni insan faktörü. Doğada karbondioksit salımları artıyor. Bu da küresel ısınmaya yol açıyor. Küresel ısınmanın bir sonucu olarak bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ortalama sıcaklıklar artmaya devam ediyor önümüzdeki süreçte de artacağa benziyor" dedi. - TRABZON
Son Dakika › Güncel › 2016 Yılı 2015 Yılından Daha Sıcak Geçecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?