"2010 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri" Sahiplerini Buldu - Son Dakika
Güncel

"2010 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri" Sahiplerini Buldu

"2010 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri" Sahiplerini Buldu

*türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç Açıklaması

29.03.2011 04:10

* Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç:

*"Gazetecilik faaliyetlerinin suç sayılması döneminde, henüz düşünce aşamasında olan, tamamlanmamış, kitaplaşmamış yazıların suç sayılması bir yana, el konulanların dışındaki örneklerinin silinerek, imha edilmesi ifade özgürlüğü konusunda varılan noktanın vahametini ortaya koymaktadır"

* Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin:

*"Böyle bir baskı ortamına bir sivil irade döneminde ve üstelik Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik yolunda müzakereleri sürdürdüğü bir dönemde tanıklık edeceğimi hiç düşünemezdim"

*Hürriyet Gazetesi Yazarı Yılmaz Özdil:

*"Gazeteci kılıklı tiplerin mesleğe ihanet ettiği ve basın ahlakını ayaklar altına aldığı bir dönem. (Ödülü) başta Nedim Şener olmak üzere, halkın gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden tüm gazeteciler adına kabul ediyorum"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) bu yıl 51'incisini düzenlediği "2010 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri", Sabancı Center'da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Medya, iş ve üniversite dünyasından önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen törende açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Orhan Erinç, Türk basınının, bugüne kadar benzeri görülmemiş bir süreçten geçtiğini söyleyerek, "Gazetecilik faaliyetlerinin suç sayılması döneminde, henüz düşünce aşamasında olan, tamamlanmamış, kitaplaşmamış yazıların suç sayılması bir yana, el konulanların dışındaki örneklerinin silinerek, imha edilmesi ifade özgürlüğü konusunda varılan noktanın vahametini ortaya koymaktadır" dedi.

"ÖZEL YAŞAMIN GİZLİLİĞİNİ ZEDELEYECEK UYGULAMALARIN YASALLAŞACAK OLMASI TEHLİKENİN BAŞKA BİR YÖNÜ"

Türkiye'nin tarihinde daha önce de baskı dönemlerinin olduğunu ifade eden Erinç, "'İmamın Ordusu' kitap taslağının imha edilmeye çalışılmasının, demokratik hukuk devleti süreci olarak nitelendirilen günümüzde yaşanması olağanüstü bir önem taşımaktadır. Bu durum ifade özgürlüğünün ve gazetecilik mesleğinin daha karanlık sürece girmekte olduğunun somut bir göstergesini oluşturmaktadır. Türk Ceza Yasası'nın ifade özgürlüğünü sınırlayan ve gazetecilerin ceza infaz kurumları önünde sıraya girmesine, Cemiyetimizin bütün uyarılarına karşın yol açan maddelerin değiştirilmesi gündemdedir" diye konuştu. Bakanlar Kurulu'nun TBMM'ye sunduğu ve Adalet Komisyonundan aynen geçtiği bilinen tasarının, özellikle gazetecilik mesleğinin geleceğini tehdit eden bir içerik taşıdığını vurgulayan Erinç, "Zaten sızdırmalarla özel yaşamın gizliliğinin, masumiyet karinesinin zedelenmesine yol açan uygulamaların, tasarı ile yasal duruma getirilecek olması tehlikeli sürecin başka bir yönünü göstermektedir" diye konuştu. Erinç, 92 meslek örgütünün basın tarihinde ilk kez bir araya gelerek kurduğu "Gazetecilere Özgürlük Platformu"nun ortak amacının, ifade özgürlüğünün sağlanması ve gazeteci yargılamalarının tutuksuz olarak sürmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ AÇISINDAN ÇOK SIKINTILI BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ"

TGC Basın Senatosu Başkanı Nail Güreli, bu sabah Silivri'de görülmeye devam edilen "İkinci Ergenekon" davasına izleyici olarak katıldığını belirterek, Ergenekon davasında tutuklu olarak yargılanan gazeteciler Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'dan "tüm dostlarına" selam getirdiğini söyledi. Yaklaşık 35 senelik gazeteci olduğunu ve farklı dönemlerde gazetecilik yaptığını hatırlatan Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin de, "Askeri iktidar döneminde de gazetecilik yaptım. Ama, böyle bir baskı ortamına bir sivil irade döneminde ve üstelik Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik yolunda müzakereleri sürdürdüğü bir dönemde tanıklık edeceğimi hiç düşünemezdim. Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü açısından çok sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Bütün tutuklu meslektaşlarımızı dışarıda görme özlemiyle, hepsine selam göndermek istiyorum" ifadelerini kullandı. Sadece baskılarla özetlenemeyecek zor bir dönemden geçildiğini belirten Hürriyet Gazetesi Yazarı Yılmaz Özdil ise, "Gazeteci kılıklı tiplerin mesleğe ihanet ettiği ve basın ahlakını ayaklar altına aldığı bir dönem. Dolayısıyla bu ödülü, bireysel bir tebrik olarak değil, bir dönemin altının çizilmesi olarak kabul ediyorum. Başta Nedim Şener olmak üzere, halkın gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden tüm gazeteciler adına kabul ediyorum" dedi.

TGC 2010 GAZETECİLİK BAŞARI ÖDÜLLERİ

"Haber-Siyasal: Tekin Atay, Güngör Karakuş, Hilal Öztürk (Habertürk gazetesi) 20 Şubat 2010 tarihinde yayımlanan 'Kayıp Savcı Sarıkaya Çukurambar'dan Çıktı' başlıklı haber. Aynı dalda Övgü: Cansu Çamlıbel (Hürriyet gazetesi) 12 Ekim 2010 tarihinde yayımlanan "29 Ekim'de Tek Tören" başlıklı haber.

Haber-Ekonomi: Ali Ekber Yıldırım (Dünya Gazetesi) 16 Ağustos 2010-26 Kasım 2010 tarihleri arasında yayımlanan 'GDO'da Mevzuat Baş Döndürdü' başlıklı haber.

Haber-Çevre, Eğitim, Sağlık (Toplum Ödülü): Gülden Aydın (Hürriyet gazetesi) 21 Nisan 2010 tarihinde yayımlanan 'Orada Kimse Yok mu?' başlıklı haber ile ödüle layık görülürken, Betül Kotan Atak (Radikal Gazetesi) 21 Ağustos 2010 tarihinde yayımlanan 'KPSS'de Çifte Şaibe' başlıklı haberiyle övgüye değer bulundu.

Haber-Kültür Sanat-Magazin: Muhittin Danış (Radikal gazetesi) 1 ve 2 Kasım 2010 tarihlerinde yayımlanan 'Sarayda (Topkapı Sarayı) Çatlak' başlıklı haberi ile ödüle layık görülürken, Bülent Ergün (Sabah Gazetesi) 8 Eylül 2010 tarihinde yayımlanan '2500 Yaşındaki Anadolu Kadınına Gümrük İşkencesi' başlıklı haberiyle övgüye layık görüldü.

Haber- Spor: Celal Demirbilek (Hürriyet gazetesi) 30 Temmuz 2010 tarihinde yayımlanan 'Milli Takımı Unuttular' başlıklı haber ile ödül almaya hak kazanırken, Yiğit Barış (Demokrat Kocaeli Gazetesi) 25 Ekim 2010 tarahinde yayımlanan 'Curling Şampiyonasında Skandal' başlıklı haberiyle övgüye değer bulundu.

Köşe Yazısı: Yılmaz Özdil (Hürriyet gazetesi) 19 Ağustos 2010 tarihinde yayımlanan 'Soy sop' başlıklı yazı.

Haber-Araştırma: Sedat Ergin (Hürriyet gazetesi) 3, 8 ve 9 Eylül 2010 tarihlerinde yayımlanan 'Balyoz İddianamesi' başlıklı araştırması ile ödüle değer bulunurken, Burhan ekinci (Taraf Gazetesi) 20-29 Ağustos 2010 tarihlerinde yayımlanan 'Faili Meçhuller Meçhul Kalmasın' başlıklı araştırmasıyla övgüye değer bulundu.

Haber-Röportaj: Nebahat Koç (Akşam gazetesi) 15-16 Temmuz 2010 tarihlerinde yayımlanan 'Numan Bey Gidecek' başlıklı röportajı ile ödül almaya hak kazanırken, Ahmet Uykan (Zaman Gazetesi) 25 Eylül 2010 tarihli 'Prim Almasam da Olur, Bana Gümüş Madalya Yeter' başlıklı röportajıyla övgüye değer görüldü.

Spor Köşe Yazısı: Ercan Güven (Milliyet gazetesi) 1 Eylül 2010 tarihinde yayımlanan 'Haysiyet Cellatlığı ve Cellatın İpini Yalayanlar' başlıklı yazısıyla ödüle layık görülürken, Alper Kaya (Birgün Gazetesi) 27 Ekim 2010 tarihli 'Sadece Bir Deli' başlıklı yazısıyla övgüye değer bulundu.

Sayfa Düzeni dalında Birinci Sayfa Düzeni: Bülent Mumay (Radikal gazetesi) 30 Kasım 2010; İç Sayfa Düzeni: Fatma Bilicen (Milliyet gazetesi) 18 Nisan 2010 tarihinde 18 ve 19. sayfalar; Spor Sayfası Düzeni: Nihat Uğurlu (Hürriyet gazetesi) 1 Ağustos 2010 tarihli spor sayfası ödül aldı.

Karikatür: Zafer Temoçin (Cumhuriyet Gazetesi) 1 Aralık 2010 tarihli 'Wikileaks Belgeleri'nden Sonra' karikatürü.

Erhan Yılmaz İHA tarafından 20 Mayıs 2010 tarihli yayımlanan 'Ölme Mehmedim' konulu fotoğrafıyla övgüye değer görüldü."

RADYO-TELEVİZYON ÖDÜLLERİ

"TV Haber Dalında Atıl Ayaz (Fox Tv) 12 ve 14 Ocak 2010 tarihinde yayımlanan 'Acil Skandal' başlıklı haber ödüle değer bulunurken, Göksel Göksu (CNNTÜRK)6-8 Aralık 2010 tarihinde yayımlanan 'Namlunun Ucundaki Kadınlar' başlıklı haberiyle övgüye değer görüldü.

TV Belgesel: Zeynel Elçioğlu (TRT) 16 Şubat 2010 tarihinde yayımlanan 'Yöresel Müziğin Ustaları' başlıklı belgesel ödül değer bulunurken, Nazım Alpman (İz TV) 21 Haziran 2010 tarihinde yayımlanan 'Trakya'nın Kara Günleri " başlıklı belgeseliyle övgüye değer bulundu.

TV Kamera Çalışması: Şaban Özdemir (İHA) 20 Mayıs 2010 tarihinde yayımlanan 'Mezarlıktaki Son Nefes' görüntüleri.

Radyo Haber Program: Ender Uslu (Kanaltürk Radyo) 06 Mayıs 2010 tarihinde yayımlanan 'İlk Anons' programı."

2010 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Nezih Demirkent Özel Ödülü'ne ise Güngör Uras layık görüldü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel '2010 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri' Sahiplerini Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement