Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bizim inancımızda olan vakıf duygusuna bütün insanlığın su kadar ihtiyacı olduğunu düşünüyorum" dedi.
Arınç, Yoksullara Yardım ve Eğitim Vakfı (YOYAV) koordinatörlüğünde birçok yardım kuruluşunun katılımıyla düzenlenen, 20. Yoksullarla Dayanışma Haftası etkinliğinde, yardım vakıflarına başarılı hizmetlerinden dolayı şükranlarını sundu.
Vakfın çalışmalarına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Arınç, bir teşekkür nişanesi olmak üzere bu vakıflara herkesin ilgi göstermesi gerektiğine inandığını söyledi. Türk milletinin yapısında yardımseverlik, hamiyet gibi güzel duygular bulunduğunu belirten Arınç, Türkiye'de yüzlerce vakfın hizmet verdiğini belirtti.
TBMM'de Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kabul edilen bütçesinin 500 milyon liranın üzerinde olduğunu anımsatan Arınç, gelirlerin artırılmasının önemini vurgulayarak, bunun sağlanması durumunda daha çok vakıf eserinin restore edilebileceğini, daha çok yoksula yardım götürülebileceğini, daha çok burs verilebileceğini, daha çok yurt yapılabileceğini kaydetti.
Bu toplantıya katılmadan önce Kızılay yöneticileriyle görüştüğünü belirten Arınç, Kızılay'ın son yıllarda kendi gayesine uygun hizmetleri daha fazlasıyla yapmaya başladığını söyledi.
-"Ekmeğimizi bölüşüyor ve paylaşıyoruz"-
Kızılay'ın Suriye'den gelen sığınmacılara yönelik çalışmalarını anlatan Arınç, "Türkiye her zaman olduğu gibi kapısını çalan, 'sana sığındım' diyen herkese kapılarını açıyor. Bu bizim milletimizin çok şükür haysiyetinde, karakterinde ve kimliğinde olan bir şey. Hiç kimseye kapıyı kapatmıyoruz. 'Sana sığındım' diyeni kucaklıyoruz. Ekmeğimizi bölüşüyor ve paylaşıyoruz" dedi.
Suriyeli sığınmacılar için yurt dışı kuruluşlardan çok fazla bir yardım olmadığını belirten Arınç, buna rağmen Hükümet'in bütün imkanlarını kullandığını dile getirdi.
Somali'deki insanlık dramından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile yaptığı ziyaretin ardından dünyanın haberi olduğunu ifade eden Arınç, Kızılay'ın Somali'ye, Yemen'e, Myanmar'a yaptığı yardımları da anlattı.
Bu çalışmaların önemine işaret eden Arınç, "Sadece yurt içinde, Anadolu'da değil, Türkiye dışında dünyanın neresinde mazlum, mağdur, aç, fakir, yoksul varsa Türkiye oraya da büyük bir himmetle yardıma koşuyor. Ne mutlu necip Türk milletinin bu hamiyetli duygularına ve yardımseverlik prensiplerine" diye konuştu.
Vakıfların kamu masraflarıyla çözülemeyecek yoksulluk gibi bir konuda gönüllü beraberliğini ortaya koyduğunu, bunun muhteşem bir duygu olduğunu belirten Arınç, şöyle devam etti:
"Onlar bu duygulara bizim kadar sahip değiller. Bireysel ve bencil davranıyorlar. Kendi gözlerimizle görüyoruz, 'bilmem ne usulü' denilen bir usul var. Sadece kendini düşünen bir hayat anlayışı bizim lügatımızda, bizim inancımızda, örf, adetlerimizde, geleneklerimizde yok. Hamd olsun biz bu inançla yetiştirildik. Yardım etme duygusunun, veren elin alan elden üstün olduğu inancının, hatta bunu verirken sağ elin sol elden habersiz olması gerektiği anlayışının, sadaka taşı gibi bir gerçeğin Türkiye'de ne maksatla var olduğunun hepimiz bilincindeyiz."
-"3 bin 700 vakıf eserini tekrar ayağa kaldırdık"-
Arınç, son 10 yılda 3 bin 700 vakıf eserini tekrar ayağa kaldırdıklarını, 60 yılda yapılamayanın 25 mislini son 10 yılda gerçekleştirdiklerini anlattı.
Yardımların gök gürültüsüyle yağan yağmur gibi değil, toprağa işleyecek ince yağmurlar gibi sürmesi gerektiğini ifade eden Arınç, Türkiye'de yüzlerce yıl öncesinden kurulup hala hizmet veren vakıflar bulunduğunu kaydetti.
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı bir kez daha rahmetle andıklarını belirten Arınç, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın kurulduğunda garip karşılandığını, ancak şu anda en hayırlı hizmetleri yapan vakıf olduğunu söyledi.
Arınç, 2003-2011 yılları arasında 5 katrilyon liradan fazla yardım yapıldığını dile getirerek, "Yardım yapıyoruz. Milletten aldığımızı, imkanlarımızı, gelirlerimizi yoksulla paylaşıyoruz. Sırf toplumsal barışı kurabilmemiz için, sırf fakirin zenginle, zenginin fakirle kucaklaşmasını temin için" dedi.
Vakıflar tarafından eğitime yatırım yapılmasının da önemli olduğunu vurgulayan Arınç, vakıf üniversitelerinin sayısının artmasını diledi.
Vakıfların bütün insanlığa örnek olduğunu ifade eden Arınç, "Dünya barışını kurmanın tek bir yolu var; bu vakıf düşüncesini bütün dünyaya tanıtmak. Amerika'da olsun, Avrupa'da olsun, başka ülkelerde olsun bu amaçla kurulan vakıfların sayısını artırabilsek, o vakıflara canlılık sağlayabilsek, insanlar barışı çok daha erken bulacaklar, Birleşmiş Milletler'e de gerek kalmayacak. Bizim inancımızda olan vakıf duygusuna bütün insanlığın su kadar ihtiyacı olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından, Arınç'a günün anısına plaket verildi.
YOYAV Genel Başkanı İbrahim Ateş, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin ve Yoksullarla Dayanışma Haftası etkinliğine katılan diğer kurum ve kuruluşların temsilcileri ise şükran plaketini Arınç'ın elinden aldı.
Muhabir: Ferdi Türkten
Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA
Son Dakika › Güncel › 20. Yoksullarla Dayanışma Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?