DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, "12 Eylül askeri darbesi, Türkiye'yi siyasal, sosyal, hukuksal ve bilimsel alanlarda büyük tahribata uğrattı. Hukuk, adalet, bilim, emek ve çalışma hayatı yok edildi" dedi.
DİSK'e bağlı sendikalara üye bir grup, 12 Eylül askeri darbesinin yıl dönümü dolayısıyla eski Anayasa Mahkemesi binasının önünde protesto eylemi düzenledi.
Simon Bolivar Caddesi'nde toplanan grup, "YÖK, RTÜK, HSYK, ÖYM ve sendikal yasaklar kaldırılsın" yazılı pankart açtı.
"12 Eylül faşist cuntasının gasbettiği genel merkez binamızı geri istiyoruz" yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, sloganlar eşliğinde SGK'nın kullandığı eski Anayasa Mahkemesi binasına yürüdü.
Binanın çevresinde önlem alan polis, grubu buraya yaklaştırmadı. Bunun üzerine protestocular, binanın önündeki Anayasa Mahkemesi Parkı'nda basın açıklaması yaptı.
DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, 12 Eylül darbesinin açtığı yaralar kapanıncaya kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Beko, darbenin ardından el konulan sendikaya ait eski Anayasa Mahkemesi binasını geri istediklerini belirtti.
-"7 bin kişinin idamı istendi"
DİSK Genel Başkanı Ekici de 12 Eylül askeri darbesinin, Türkiye'yi siyasal, sosyal, hukuksal ve bilimsel alanlarda büyük tahribata uğrattığını, hukuk, adalet, bilim, emek ve çalışma hayatının yok edildiğini kaydetti.
12 Eylül ile emekçilerin kazanılmış bütün haklarının zorla elinden alındığını savunan Erol Ekici, "Darbenin ardından 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. 650 bin kişi gözaltına alındı. Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı. 7 bin kişi için idam istendi. 517 kişiye idam cezası verildi. İdam verilen 50 devrimcinin cezası infaz edildi. 300 kişi kuşkulu şekilde öldü. 171 kişinin işkenceden öldüğü belgelendi. 144 kişi cezaevlerinde öldü ve 30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurt dışına çıktı" diye konuştu.
Darbeyle 23 bin 677 derneğin faaliyetinin durdurulduğunu, 5 bin öğretim üyesi ile 47 hakimin işine son verildiğini, 400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis istendiğini ve 39 ton gazete ve derginin imha edildiğini anlatan Ekici, özgür düşüncenin yok edildiğini ve otoriteye bağımlı bir toplumsal yapı yerleştirildiğini savundu.
İdeolojisi, kurumları ve temsilcileri tasfiye edilmeden 12 Eylül düzeniyle hesaplaşmanın mümkün olmayacağını söyleyen Ekici, darbe sorumlularının ve 12 Eylül ürünü tüm kurumların kaldırılmasını istediklerini kaydetti.
Erol Ekici de darbeyle el konulup Anayasa Mahkemesi'ne verilen ve şu anda SKG Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı olarak kullanılan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'na ait binanın geri verilmesini de talep etti.
Açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapan grup, daha sonra dağıldı.
Muhabir: Serdar Açıl
Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA
Son Dakika › Güncel › 12 Eylül Askeri Darbesinin Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?