Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı(TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen "Teknoloji Ödülleri" törenine, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün yanı sıra TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve TTGV Başkanı Cengiz Ultav katıldı. Düzenlenen "10 Teknoloji Ödülleri" töreninde büyük ödülü kemik eğriliklerinin düzeltilmesi için bilgisayar destekli dairesel fiksatör sistemi geliştiren Tuna Medikal aldı.
2023'te 60 milyar $ Ar-Ge'ye harcanacak
Törende konuşan Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin her alanda olduğu gibi teknoloji alanında da yükseliş trendin olduğunu belirterek, "Bu alanda geç kaldık, diyebiliriz, ancak biz teknoloji geçmişi olmayan bir ülke değiliz. Teknolojiye yakınız ve yatkınız. Bilim ve teknolojide yükselmeye devam etmeliyiz" dedi.
10 yıl önce Türkiye GSMH'sini 230 milyar dolar olduğunu anımsatan Bakan Ergün, bugün ise bu rakamın 800 milyar dolara çıktığını ifade etti. Bakan Ergün. "Şu an bu rakamın yüzde 1'e yakın kısmını Ar-Ge'ye ayırıyoruz. 2023 yılında ise bu rakamı yüzde 3'e çıkaracağız. Ancak 2023 yılı GSMH hedefimiz 2 trilyon dolar.
Yani 2023'te 60 milyar dolar Ar-Ge ayıracağız" dedi. Hükümet olarak girişimcilerin her zaman yanında olduklarını ve desteklerinin süreceğini ifade eden Bakan Ergün, "Bunu da başlattık. Genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Bunun kıymetini bilmemiz lazım. Hem Ar-Ge'yi önemsemeliyiz, hem de genç nüfusumuzun varlığını korumalıyız. Çocuklarımız da olsun, teknolojimiz de. Bunlar birbirini ortadan kaldıran şeyler değil. Bunu koruyan ülkeler öneli sıçramalar yapıyorlar" dedi.
TÜBİTAK'tan girişimcilere 550 bin TL hibe
Girişimcilere yönelik başlattıkları destek paketleri ile ilgili bilgiler de veren Bakan Ergün, "Teknoloji Girişim Sermayesi desteğini başlatmıştık. Bu proje ile genç girişimcilerimizi fikirden pazara kadar destekliyoruz. Geldiğimiz noktada fikirleri aldık ve şirket kurulumlarını sağlamaya başladık. Bu aşamadaki desteğimiz 100 bin TL hibe şeklinde olu. İkinci ve üçüncü aşamaya gelmiş bulunuyoruz. İkinci aşamada TÜBİTAK bu girişimcilerimize protatip ortaya çıkarmaları için 550 bin TL yine hibe desteği verecek. Son aşama ise pazarda yanı sahada başlıyor.
Bu noktada da bir fon oluşturacağız ve bu fona şirketler destek verecekler. Destek verdiğimiz girişimciler bu fondan yararlanarak pazarda kendilerini kanıtlayacaklar. Bu fona katkı sağlayan firmalar ise, fondan elde edecekleri gelirlerinden 5 yıl boyunda vergi muafiyeti sağlayacaklar" diye konuştu.
Teknoloji Transfer Ofisleri bölgesel ve sektörel olmalı
Törende konuşan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ise, teknoloji ve inovasyonda yetkinliği artırmaya yönelik çalışmaların, bu alandaki başarıların ne kadar elzem olduğuna bir işaret olduğunu vurguladı. Ümit Boyner, "Sıçrama yapmak istiyor isek, teknolojik ve yüksek katmadeğerli bir yapıya geçilmesi gerekiyor" dedi. Toplam ihracat içerisinde yüksek katmadeğerli ürünlerin payında önemli artış yaşandığına da dikkat çeken Ümit Boyner, özellikle son 10 yıla bakıldığında Ar-Ge neticesinde ortaya çıkarılan yüksek teknolojik ürünlerin GSMH içerisindeki payının artığını belirtti.
Ümit Boyner, "Bu alanda ülkemizin daha çok gelişmesi için tüm bileşenleri de aynı çerçevede değerlendirmemiz ve önem vermemiz gerekiyor. Bunlardan birisi mevzuatlardır. Ar-Ge ve inovasyon ile ilgili kapsamlı bir teşvik ve destek mevzuatı geliştirmiştir. Mevzuattaki bazı uyumsuzlukların da azaltılması gerekiyor" dedi. Ülkemizin teknolojik alanda ilerlemesindeki bir başka bileşenin insan unsuru olduğunu ifade eden Ümit Boyner, "OECD tarafından yapıla araştırmalarda ülkemizin eğitim kalitesine yatırım yapması gerektiğini ortaya koyuyor.
Yaratıcılık, analitik ve eleştirel becerilerin eğitim sistemine kazandırılması gerekiyor. İnovasyonda yetkinleşmek, bu alanlarda daha ileri seviyede olmamızı zorunlu kılıyor" dedi. Türkiye'deki kurulmaya başlanan Teknoloji Transfer Ofisleri'ni önemsediklerini de açıklayan Ümit Boyner, bu ofislerin bölgesel ve sektörel olarak yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu söyledi. Ümit Boyner ayrıca, girişimcilik ekosisteminin de iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye artık bir üst lige çıkmak zorunda
Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise, yarışmaya katılan firmaların yüzde 65'lik kısmını küçük işletmelerin oluşturduğuna dikkat çekerek, "Buradan da anlaşılıyor küçük işletmelerimiz Ar-Ge ve inovasyona büyük önem veriyorlar" dedi. TÜBİTAK'ın bir dönüşüm sürecinde olduğunu da söyleyen Altunbaşak, "Artık sanayicilerimiz ile çok daha yakın noktada olacağız. Sanayicilerimizi daha yukarılara taşımak için ne gerekiyorsa yapacağız. Ülke olarak artık bir üst lige geçmeliyiz.
Bunu da Arge, inovasyon ve girişimilik ruhu olmadan yapmamız mümkün değil. Güney Kore ile 20 yıl önce aynı seviyede idik, ancak geldiğimiz noktada Güney Kore GSMH'nin yüzde 3.3'ünü Ar-Ge'ye ayırırken, bizde rakam yüzde 0.84. 2023 vizyonu iyi bir takvim. Ama yerimizde durduğumuz takdirde arkamızdakiler bizi geçecek. Treni bir kez kaçırırsak, yakalamamız çok zor olur. Tek çıkış, Ar-Ge, İnovasyon ve girişimcilikten geçiyor. Bunun temelini de eğitim oluşturuyor" diye konuştu.
Törende konuşan TTGV Başkanı Cengiz Ultav ise, 20 yıl içerisinde dünyanın inovasyonda finans ve bilişim alanlarına odaklandığına dikkat çekerek, "Bu alanlarda çok büyük gelişmelerin olduğunu görebiliyoruz. Ama örneğin gıda, eğitim, ulaşım ve sağlık alanlarında aynı gelişmeleri göremiyoruz. Örneğin eğitim alanında geometri dersleri neredeyse unutuluyor. Hatta üniversitelerde yeniden geometri eğitim sistemi içerisine dahil edilmeye başlandı" dedi.
Firmalar ödüllerini aldı
Törende ayrıca ANKA - ORTA İRTİFA UZUN HAVADA KALIŞLI İNSANSIZ HAVA ARACI SİSTEMİ ile TUSAŞ, InP BAZLI QWIP DEDEKTÖR ÜRETİM SÜRECİ TASARIMI ile ASELSAN ve SEYYAR YÜZÜCÜ HÜCUM KÖPRÜSÜ (SYHK) ile FNSS Jüri Özel Ödülü'ne layık görldü.
Törende ayrıca YENİ NESİL YÜKSEK PERFORMANS FREN HORTUMU VE TEST MAKİNESİ GELİŞTİRİLMESİ ile Teklas Kauçuk Büyük Ürün Ödülü'nü alırken, MİLİMETRE DALGA MALZEMEYE GÖMÜLÜ DALGA KILAVUZU ANTEN TASARIMI ile Meteksan SAV Orta Ürün Ödülü'nü, DENİM SEKTÖRÜNDE KUMLAMA YERİNE LAZER TEKNOLOJİSİ ile LST Lazer küçük ürün Ödülü'nü ve 6 KW NANOSANİYE ATIMLI FİBER LAZER SİSTEMİ ile de FİBERLAST Mikro ürün Ödülü'nü aldı.
Törende ayrıca MANDIRA ÇİFTLİKLERİNDE VERİMLİLİĞİ VE KALİTEYİ ARTIRICI OTOMASYON SİSTEMİ ile TRIODOR Büyük Süreç Ödülü'nü alırken "GÜNEŞ ENERJİSİNİ YÜKSEK VERİMLE ISIYA DÖNÜŞTÜREN NANOKAPLAMALARIN RULODAN RULOYA SÜREKLİ ÜRETİMİ" ile SELEKTİF TEKNOLOJİ ise Mikro- Küçük-Orta Süreç Ödülü alanında ödülün sahibi oldu.
10. Teknoloji Ödülleri'ne rekor başvuru
Süreci 13 Eylül 2011 tarihinde başlayan 10. Teknoloji Ödülleri kapsamında 192 adet ön başvuru alındı. Bu rakam, 9. Teknoloji Ödülleri'nde alınan başvurudan sonra 1998 yılından itibaren alınan en yüksek başvuru rakamı. Değerlendirme sonunda 27 proje finale kaldı. Projelerin 20'sı ürün, 7'si ise süreç odaklı Ar-Ge ve yenilik projeleri. Finalist projelerin yüzde 33'ü makine imalat, yüzde 22'si bilişim, yüzde 18.'i malzeme-metalurji ve yine yüzde 18.'i elektrik-elektronik sektörlerinden oluşuyor. Projelerin yüzde 59'u mikro ve KOBİ, yüzde 41'i ise büyük firma ölçeğinde.
Öncelikli amacı, Türkiye'nin teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmesi yolunda ulusal teknolojik birikimimize katkı sağlayan kuruluşları teşvik etmek olan Teknoloji Ödülleri, şirketlerin başarı öykülerini toplumun gündemine taşıyarak başarının altına imza atan şirketleri teşvik etmeyi, toplumda araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik konusunda farkındalık yaratmayı ve diğer şirketleri de harekete geçirmeyi hedefliyor.
14 yılda toplam 674 başvuru yapıldı
"Teknoloji Ödülleri Programı"; TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından Türkiye'nin teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmesi yolunda yaratıcı, yenilikçi, teknik mükemmeliyete ve rekabet özelliklerine sahip ürün ve süreçleri değerlendirerek ödüllendirmek amacıyla 1997 yılında oluşturuldu. İlki 1998 yılında verilen Teknoloji Ödülleri kapsamında bugüne kadar 674 başvuru alınırken, bugüne kadar 8 şirket Büyük Ödül, 31 şirket Başarı Ödülü, 11 şirket Jüri Özel Ödülü ve 1 araştırma merkezi ile 1 araştırmacı Onur Ödülü'nü almaya hak kazandı.
Teknoloji Ödülleri; ülkemizde "Ar-Ge" farkındalığının yaratılması, küresel boyutta rekabet edebilirliğimizde ve gelişmemizde Ar-Ge'nin öneminin anlaşılması, Ar-Ge altyapıları, destek mekanizmaları ve insan gücü konusunda işbirlikleri doğurmaya katkısı açısından önemli bir platform.
Son Dakika › Güncel › 10. Teknoloji Ödülleri Sahiplerini Buldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?