Amsterdam Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jessica Taylor Piotrowski, "Sosyal medyada en fazla etkili olan kesim gençler. Kullandıkları medya sonucunda nelerden etkilendikleri biliyoruz. Bu hem olumlu hem de olumsuz" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın himayelerinde, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), Çocuk Vakfı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi'nin "Medya ve Çocuk Gelişimi" başlıklı oturumunun moderatörlüğünü, Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık yaptı.
Bir kız ve erkek babası olarak kongrede bulunduğunu belirten Sağlık, "Dijital medyanın geliştiği bir dönemde, hayatımızı nasıl etkilediğini, birebir, hem bir profesyonel hem de bir baba olarak yaşıyorum" ifadesini kullandı.
Amsterdam Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jessica Taylor Piotrowski de oturumda yaptığı konuşmada, çocuğun gelişimde medyanın önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
Gençlerin geleceğe yönelik kendi kimliklerini ortaya koymaya çalıştıklarını anlatan Piotrowski, "Yaşıtlarıyla görüşmek yerine, facebook, instagram gibi değişik ortamlarda daha çok bulunuyorlar. Sosyal medyada en fazla etkili olan kesim gençler. Kullandıkları medya sonucunda nelerden etkilendikleri biliyoruz. Bu hem olumlu hem de olumsuz" diye konuştu.
Dijital medya ile sınırların tamamen kalktığını savunan Piotrowski, özellikle çocuk ve medya araştırmaları üzerine çalıştığını aktararak, şunları kaydetti:
"Acaba hangi çocuklar hakkında kaygı duymalıyız. Şiddetin aksiyona dönüşeceği yaş kuşağı hangisi? Buna benzer sorularla daha fazla meşgul oluyoruz. Çocuklar için sosyal medyayı takip ediyorum. Hem olumlu hem de olumsuz etkilerine bakabiliyoruz."
Gregory: "Medya tüketimi konusunda temkinli olmak gerekiyor"
Oturumda, "Çocukların Medya Kullanımı: Pozitif Psikoloji Yaklaşımı" başlıklı bir sunum yapan Dr. Erik M. Gregory ise pozitif psikoloji alanında araştırmalar yaptığını dile getirdi.
Amerika'da günde 8 saat "medya tüketimi" gerçekleştiğini bildiren Gregory, "Amerika'da, günde 5 saat, televizyon, diğer kalan saatler ise internet ve radyo gibi mecralar başında harcanıyor. Birçok kişi televizyon seyredebiliyor veya internette dolaşabiliyor. Bu çok fazla çünkü başka faaliyetlerden feragat ediliyor" dedi.
Gregory, televizyon izleyen insanların bir rahatlama dönemi geçirdiklerini ifade ederek, "İzleyen kişiler, izledikleri programlardaki karakterlerle ilgili, 'ne kadar güzel şeylere sahipler' diye düşünebiliyorlar. Ondan sonra da kendilerini çok farklı görüyorlar. Dolayısıyla da bu farklılığın ve farkındalığın azalması gerekiyor. Bu nedenle de medya tüketimi konusunda temkinli olmak gerekiyor" şeklinde konuştu.
Oturum, soru ve cevap bölümünün ardından sona erdi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?