Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Taksim'de kutlanmasındaki ısrarın arkasındaki esas gayenin başka olduğunu belirterek, "1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmak istenmesi, halkın hakkını gasp etmek demektir. Taksim, devlete meydan okuma yeri değildir" ifadesini kullandı.
Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, alternatif yerler varken ısrarla Taksim'de kutlama yapılmak istenilmesinin maksatlı olduğunu kaydederek, valilik ve emniyet müdürlüğünün açıklama üzerine açıklama yaptığını, anlayış beklediğini ancak bu tutumlarına olumlu karşılık alamadıklarını anlattı.
"Bir Taksim teranesi gidiyor. Neymiş efendim '1 Mayısı Taksim'de kutlayacağız, 37 şehidimiz var' diye geçmişte olan bir olay gündeme getiriliyor. İşin anlaşılmaz yanı ise hala kan üzerinden sendikacılık yapanlar var" ifadesini kullanan Özgenç, Taksim inadının bunca yıl gereksiz yere süren siyasal mücadelenin vazgeçilmez bir simgesi olmadığını aktardı.
Özgenç, Taksim ile asıl amacın 1 Mayıs kutlaması ise bu işler için yapılmış miting ve gösteri alanları olduğuna işaret ederek, iyi niyetle oraya gelinemeyeceğini, her yıl yapıldığı gibi yine ortalığın dağıtılacağını, kaldırım taşlarının sökülüp etrafa zarar verileceğini kaydetti.
Yenikapı'da milyon kişilik geniş bir alan yapılmışken Taksim'de ısrar edilmesinin altında başka nedenlerin yattığını vurgulayan Özgenç, "Taksim halkın gezme ve buluşmanın adresidir. Orası siyasal bir simge değildir. Orası bazı sendikaları iktidarlara karşı güç gösterisi yapacak yerde değildir. En önemlisi Taksim meydanı devlete meydan okuma yeri değildir. 1 Mayıs demek Taksim demek hiç değildir. Amacı ve maksadı farklı olduğu anlaşılan bazı çevrelerin 1 Mayıs kutlamaları adı altında nifak çıkarmak istedikleri görülüyor. Ortamı germenin, huzuru bozmanın bir anlamı yok. Halkın, her 1 Mayıs'ta tedirgin olduğu, demokratik hakkın ifadesi için halkın huzurunu bozmanın bir manası yok. Ayrıca, birilerinin hak aramasının, diğerlerinin zarar görmesine neden olmaması gerekir. Hükümetin Taksim için izin vermemesine rağmen bazı sendikaların 1 Mayıs'ta yürüyüş yapmakta ısrar etmeleri resmen kanun tanımazlıktır. Sağduyulu işçi sendikaları mekan farkı gözetmeden yurdumuzun değişik yerlerinde bayramın ruhuna uygun kutlamalar yaptıkları biliniyor. Esasen doğru olanda başkalarının hukukuna zarar vermeden, toplumda kaos ve kriz oluşturmadan, hepsinden önemlisi çatışma, gerilim üretmeden 1 Mayıs kutlanmalı" dedğerlendirmesinde bulundu. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne Doğru - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?