Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Genel Başkanı Mehmet Doğan, oturmuş ve yerleşmiş bin yıllık Türkçe'nin harf inkılabıyla hasar gördüğünü belirterek, "Onun arkasından yapılan dil devrimi Türkçe'ye çok daha büyük zarar vermiştir ve ben bunu yüzyılın soykırımı olarak nitelendiriyorum" dedi.
Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün organize ettiği "01 Kültür Sanat ve Edebiyat Festivali"nin, Ramazanoğlu Kültür Merkezi'ndeki açılışına onur konuğu olarak katılan Mehmet Doğan, Türkçe'nin gelişimine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Göktürk zamanından Osmanlı'ya uzanan ve Cumhuriyet dönemine kadar türlü gelişmeler yaşamış Türkçe tarihi hakkında yorumlarda bulunan Mehmet Doğan, harf inkılabının bin yıllık oturmuş ve yerleşmiş Türkçe diline ciddi zarar verdiğini söyledi.
"Hadi diyelim ki harf inkılabı öyle veya böyle zaruretti, bunu kabul edelim" ifadesini kullanan Doğan, "Onun arkasından yapılan dil devrimi Türkçe'ye çok daha büyük zarar vermiştir ve ben bunu yüzyılın soykırımı olarak nitelendiriyorum" dedi.
1890 yılında İngiliz Redhouse'un yayımladığı Türkçe-İngilizce sözlükte 130 bin Türkçe söz varlığı olduğunu söyleyen Doğan, 1945 yılında Türk Dil Kurumu'nun çıkardığı ilk Türkçe sözlükte 15 bin kelime bulunduğunu vurguladı. 15 bin kelimenin yarısının ise yeni uydurulmuş kelimeler olduğunun altını çizen Doğan, "Önsözde deniliyor ki biz sizin için Arapça, Farsça kelimeler yerine şu kadar kelime ürettik, diğer geri kalan Arapça ve Farsça kelimeleri de kısa zamanda değiştireceğiz. Bütün sözlüğümüzü öz Türkçe yapacağız. 1945'teki Türkçe sözlüğün ön sözünde böyle yazıyor. Ama şimdiki Türkçe sözlüğe bakın, bin kelime civarında dil kurumunun sözlüğü. O eskiden atılmış olan kelimeler var ya Farsça, onların çoğunu geri çağırmak zorunda kaldılar. Hani o uydurma kelimeler var ya, bundan sonra bunu kullanacaksınız diye sözlüğe sokulmuş olan kelimeler. Onların da birçoğunu da sözlükten atma mecburiyetinde kaldılar" şeklinde konuştu.
Türkçe'nin 19. yüzyılda kitaplarda yazılanın aksine zirveye ulaştığını dile getiren Mehmet Doğan, Halit Ziya Uşaklıgil gibi romancıların zengin eserlerinde 10-15 bin kelime bulunurken şimdiki romancıların eserlerinde 3-4 bin kelime yer aldığını ileri sürdü. Mehmet Doğan, şöyle devam etti:
"Neyse ki biz dil devrimini yüzde yüz başaramadık. Elhamdülillah başaramadık. Belli ölçüde başarıya ulaştı, bazı kelimeler dilimizde kaldı. Birçok kelimeyi unuttuk ama yine de geleneğimizin üzerine dönmeye muvaffak olduk."
Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Genel Başkanı Mehmet Doğan'ın bu sözlerine tepki gösteren bazı kişiler salonu terk etti. Konuşmanın ardından törene katılan Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Hayat Boyu Öğrenme Şubesi'nden sorumlu Şube Müdürü Metin Erdoğan, İl Milli Eğitim Müdürü Muharrem Gelen, Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, Festival Proje Sorumlusu Gurbet Duymuş, festival kapsamında açılan sergiyi gezdi.
01 Kültür Sanat ve Edebiyat Festivali 26 - 30 Mayıs tarihleri arasında Ramazanoğlu Kültür Merkezi'nde çeşitli etkinliklerle sürecek. - ADANA
Son Dakika › Güncel › 01 Kültür Sanat ve Edebiyat Festivali - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?