Yıkılan Orta Camii'nin yerine Timya Vadisi'nde yapılan caminin inşaatı sürüyor
Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap:
"Taşınan Orta Camii'nin birebir aynısını Timya Vadisi'ne yapıyoruz"
RİZE - Rize'de yılbaşında yıkım işlemi tamamlanan ve son 20 yıldır Rize gündemini meşgul eden Rize Merkez Orta Camii'nin yerine bir benzeri olarak Timya Vadisi'nde yapılması planlanan caminin inşaatı sürüyor.
Rize'de Bulvar Projesi kapsamında 90'lı yıllardan bu yana yıkımı gündemde olan, Rize Merkez Orta Cami'nin yıkılıp yerine yenisinin yapılması için gerekli izinlerin alınmasından sonra taşınma ihalesi geçtiğimiz yıl Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap tarafından gerçekleştirilerek yüklenici firma ile imzalar atılmıştı. Tarihi Orta Cami içerisindeki ahşap ve tarihi özellikler taşıyan parçaları tek tek sökülerek taşınma işlemleri geçtiğimiz Ocak ayında başlamış ve Mart ayında tamamlanmıştı. Yıkılan caminin yerine Timya Vadisi'nde birebir aynısının inşaatına yıkım sonrası başlanırken, yapımı devam eden Orta Camii'nin ise kısa süre içerisinde tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor.
Orta Camii'nin eski yeri yolun ortasında olduğu için trafiği etkilediğini ve taşınmasının iyi olduğunu dile getiren Rizeli İbrahim Ay, "Orta cami yolun ortasında kalmıştı, bu yüzden kalkması gerekiyordu. İlimizde ilk kez bir cami bir yerden başka bir yere taşındı. Şuan da inşaatı çok güzel bir şekilde devam ediyor. İnşallah daha iyi olur. Artık yabancıların gelip tarihi camimizi ziyaret etmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Cami tarihi olduğu için eski yerinden kalkmaması gerektiğini dile getiren Nedim Çoruh isimli vatandaş ise "Cami tarihi bir camiydi. Aslında bulunduğu yerden kalkmaması gerekirdi ama öyle uygun gördüler, kaldırdılar. Arkasında yapılan cami buranın talebini karşılar ama Osmanlı döneminde camiler düz ayak olurdu, vatandaşların daha rahat camilere girip çıkabilmesi için. Şimdi asansör var ama yine de yüksek zorla çıkıyoruz oraya" şeklinde konuştu.
Öte yandan şehir merkezinde bulunan tarihi Orta Cami'nin ilk inşasının 1737 yılında gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Ruslar çekilirken Ermeni askerler tarafından yakılan cami, 1929 yılında onarılmışsa da yeterli olmamış ve 1941 yılında Hacı Memiş Efendi adlı bir hayırseverin öncülüğünde birçok bakım ve onarımdan geçerek son şeklini ise 1941 yılında yapılan genel bir restorasyon ile almıştı.
Rize'de Bulvar Projesi kapsamında 90'lı yıllardan bu yana yıkımı gündemde olan, ANAP'lı Rize Belediye Başkanı Hızır Hop döneminde bir benzeri 50 metre gerisinde inşa edilen ancak 5 cm büyük olduğu gerekçesiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kabul görmeyen camiyi Rize'de 2 dönem belediye başkanlığı yapan AK Partili Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı "Cami yıkan başkan olarak anılmak istemiyorum" diyerek yıkmamıştı. Rize'de son 20 yıldır yıkımı ve taşınması gündemden hiç düşmeyen 77 yıllık Merkez Orta Camii yılbaşından itibaren parça parça sökülerek yıkımı yapılmıştı.
Tarihi Orta Cami içerisindeki ahşap ve tarihi özellikler taşıyan parçaları tek tek sökülerek taşınma işlemleri geçtiğimiz Ocak ayında başlamış ve Mart ayında tamamlanmıştı. Yıkılan caminin yerine Timya Vadisi'nde birebir aynısının inşaatına yıkım sonrası başlanırken, caminin inşaatı ile ilgili Belediye Başkanı Reşat Kasap, bilgi verdi. Kasap, caminin taşınma sebebinin herkesçe malum olduğunu belirterek "Camimizin taşınmasının sebeplerini biliyoruz. Rizemizin en büyük bulvarının burada yapılması. Zamanında Orta Camii'nin burada yapılması belki de uygun olmayabilirdi. Altından derenin geçtiği bir camiydi. Belirli riskler taşıyordu. Rize'de cami yıkıldı diye ifadeler oluyordu. Hiçbir zaman cami yıkma gibi bir olayımız olamaz. Başka bir yapılara yönelik olarak çalışmalarımızda da öncelikli olarak taşınmasını tercih ederiz. Caminin yapımı, tıpkı Orta Cami olarak adlandırılan ve Vakıflar tarafından bu manada koruma altına alınan bu camiyi, Vakıfların ortaya koyduğu kurallar çerçevesinde yüzde 100'e yakın bire bir aynısı yapılmaktadır. Caminin şu anda yapılan yerinde de camimiz Orta Cami olarak adlandırılacaktır. İnsanlara estetik açıdan ve kendi özelliklerini taşıyacak bir cami olarak inşallah bu yıl sonuna kadar hizmete ve ibadete açılacaktır" dedi.
Son Dakika › Genel › Yıkılan Orta Camii'nin Yerine Timya Vadisi'nde Yapılan Caminin İnşaatı Sürüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?