Kamu Denetçiliği Kurumu Artık Uyap'ı Kullanabilecek - Son Dakika
Genel

Kamu Denetçiliği Kurumu Artık Uyap'ı Kullanabilecek

Kamu Denetçiliği Kurumu artık UYAP'ı kullanabilecek Kamu Denetçiliği Kurumu ile Adalet Bakanlığı arasında Veri Erişim, Paylaşım ve Kullanım Esaslarına Dair Protokol imzalandı Kamu Denetçiliği Kurumu, protokol kapsamında UYAP'a erişebilecekANKARA - Kamu Denetçiliği Kurumu ile Adalet...

21.09.2017 13:53

Kamu Denetçiliği Kurumu artık UYAP'ı kullanabilecek

Kamu Denetçiliği Kurumu ile Adalet Bakanlığı arasında Veri Erişim, Paylaşım ve Kullanım Esaslarına Dair Protokol imzalandı

Kamu Denetçiliği Kurumu, protokol kapsamında UYAP'a erişebilecek

ANKARA - Kamu Denetçiliği Kurumu ile Adalet Bakanlığı arasında "Veri Erişim, Paylaşım ve Kullanım Esaslarına Dair Protokol" imzalandı. Adalet Bakanlığı, protokol ile birlikte, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun Ulusal Yargı Ağı Platformu'na erişimini açtı.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, Kamu Denetçiliği Kurumunda düzenlenen programda UYAP ile ilgili protokole imza attı. Kamu Denetçiliği Kurumu, protokol çerçevesinde, UYAP üzerinden başvuru konusu olan uyuşmazlıkların yargı organlarına taşınıp taşınmadığını tespit edecek, bu sayede zaman kaybının önüne geçilebilecek ve kamu kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması sağlanacak. Protokol ile başvurular daha hızlı bir şekilde sonuçlanabilecek, varsa mağduriyetler bir an önce çözüme kavuşturulacak.

"Kararlarımızın uygulanma oranı arttı, yüzde 15'lerden 60'lara çıktı"

Basın mensuplarına açıklama yapan Kamu Başdenetçisi Malkoç, kurumun kuruluş gayesinin vatandaş ile idare arasında köprü olmak olduğunu söyledi. Vatandaşın idare ile ilgili ilişkilerinde kolaylık sağladıklarını, bir nevi vatandaşın avukatlığını yaptıklarını dile getiren Malkoç, "Bu vatandaşın avukatlığını yaparken de idareye kamu hizmetlerinin kalitesinin yükselmesi için, iyi yönetim ilkelerinin yerleşmesi için, Türkiye'de hukuk anlayışının daha da kökleşmesi için, özellikle yönetimde şeffaflığın yaygınlaşması, hepsinden önemlisi vatandaşın hak arama kültürüne katkıda bulunmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Biz vatandaşa destek anlamdaki bu çabalarla birlikte verdiğimiz kararlarla, özellikle tavsiye kararlarıyla da idareye aynı zamanda danışmanlık yapmaktayız, katkıda bulunmaktayız. Kararlarımızın yıllar, aylar geçtikçe uygulanma oranının arttığını, yüzde 15'lerden 60'lara çıktığını görmekteyiz. Umut ediyorum ki 2017 ve 2018 yıllarında kararlarımızın uygulanma oranı yüzde 70'lere ve 80'lere çıkacaktır. Yüzde 80 zaten Avrupa ülkelerindeki uygulama oranlarının ortalamasıdır. Biz bu hedefleri yakalamak için gayret sarf ediyoruz" diye konuştu.

"Bize müracaatlardan yüzde 15 oranında dostane çözüm yoluna ulaşmış olduk"

Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunu tanınması ile birlikte vatandaşların artık mahkemeye gitmeden Kurum aracılığıyla sorunları çözmek için kendilerine başvurduklarını belirterek, "Memnun olduğumuz husus şu, özellikle yönetmelikte yaptığımız bir değişiklikle kararlarımızın çeşitliliğini, sayısını arttırdık. Yönetmelik değişikliği ve kararlarımızın arasına dostane çözümü ilave ettik. Tavsiye kararlarına geçmeden önce idare ile vatandaş arasındaki sorunları görüşürken idareye diyoruz ki 'bak biz karar vermeden şöyle bir yol var, dostane bir çözüm bulabiliriz, vatandaşın işini hallederiz' diyoruz ve çok şükür bunda başarılı olduk. Bize müracaatlardan yüzde 15 oranında dostane çözüm yoluna ulaşmış olduk" şeklinde konuştu.

"Kurumda çalışan arkadaşların çalışma ivmesi en az yüzde 10 oranında artacak"

Adalet Bakanlığı ile imzalanan protokol ile birlikte bir buçuk ay süren yazışmalara artık 10 saniyede ulaşma fırsatı bulduklarını vurgulayan Malkoç şunları kaydetti:

"Bu protokolle beraber kurumdaki çalışan arkadaşların çalışma ivmesi en az yüzde 10 oranında artmış olacaktır. Çünkü Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurudan itibaren 6 ay içerisinde biz karar vermek durumundayız. Bunun önemli bir kısmı yazışmalarla geçiyordu. Bu yazışmaların en azından Adalet Bakanlığı ile ilgili kısmını hafifletmiş oluyoruz. 6328 sayılı kanunun 17. maddesinde bizim bakamayacağımız konulardan bir tanesi de yargıya intikal etmiş hususlar. Dolayısıyla bize müracaat eden vatandaş ayrıca yargıya müracaat etti mi etmedi mi bunun yazışmasını idareyle veya mahkemelerle yapmayacağız. Bu bizim için büyük bir kolaylık olmuş olacak, vatandaşın işi daha rahat görülmüş olacak, kurum daha iyi çalışmış olacak. 15 Temmuz 2016'da vatandaşımızın hukuksuzluğa karşı, insan hakları ihlaline karşı, anayasanın ortadan kaldırılmasına karşı Cumhurbaşkanımızın nasıl direndiğini her beraber gördük. Dolayısıyla hukukunu koruyan, istikbaline ölümü pahasına sahip çıkan milletimize bu hizmet az bile."

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek ise bilişim teknolojilerinin hızlı geliştiği çağımızda kurumların üretkenliğini ve verimliliğini arttırmak, adalet hizmetlerini en iyi şekilde yürütmek için yönetim bilişim sistemlerinin öncülerinden olan UYAP'ın Adalet Bakanlığınca uygulamaya geçirildiğini kaydetti. UYAP'ın yargı birimlerini ve Adalet Bakanlığı birimlerinin iç süreçlerini hızlandırmayı, güvenirliliğini arttırmayı ve kurumu kağıtsız ortama taşımayı hedefleyen bir bilgi sistemi olduğunu dile getiren İpek, "UYAP'ın tam entegrasyonu ve merkezi elektronik ortamda tutulan arşivi sayesinde doğru ve tutarlı bilgi mevzuatının tanıdığı yetkiler çerçevesinde başta hakimler ve savcılar ile yargı personeli olmak üzere tüm kullanıcıların paylaşımına açılmaktadır. Kullanıcılar bu bilgilere ihtiyaç duyduklarında hızlı ve kolay şekilde ulaşabilmekte. Yargı birimleri de aralarında her türlü bilgi ve belge alışverişini elektronik ortamda gerçekleştirmektedir" ifadelerini kulandı.

İpek, imzalanan protokol ile Kamu Denetçiliği Kurumunun UYAP üzerinden kuruma başvuran kişi ya da kurumun idari yargıdaki dava dosyaları ile adli yargıdaki hukuk dosyalarının kapak bilgisini anlık olarak görüntüleyebileceğini bildirdi. İpek, gerek duyulması halinde bu davalara ilişkin dava dilekçesi, gerekçeli karar, istinaf veya temyiz, karar düzeltme veya itiraz kararlarını da mahkemelerle fiziki yazışma yapılmaksızın ilgili mahkeme başkanı veya hakimin onay vermesi halinde elektronik ortamda görüntüleyebileceğini kaydetti. Kurumun, protokol kapsamında Danıştay'ın emsal kararlarına da erişim sağlayabileceğini ifade eden İpek, "Bu sayede uzun sürebilen fiziki yazışmalar ortadan kaldırılacak, insan unsurundan kaynaklanan hataların önüne geçilecek, emek, zaman, kırtasiye ve posta gibi masraflardan tasarruf sağlanacak, başvurular çok daha hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilecektir" dedi.

Kamu Denetçiliği Kurumu Artık Uyap\'ı Kullanabilecek
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Kamu Denetçiliği Kurumu Artık Uyap'ı Kullanabilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement