Kahramanmaraş'ta 200 Yıldır Süren Gelenek - Son Dakika
Genel

Kahramanmaraş'ta 200 Yıldır Süren Gelenek

Kahramanmaraş'ta 200 yıldır süren gelenek Kafkasya'dan göç eden Çeçenlerin yaşadığı Göksun ilçesine bağlı Çardak Mahallesi, birlikteliğin, dayanışmanın ve paylaşma duygusunun en güzel örneklerinden birini yaşatmaya devam ediyor Vatandaşlar, beladan ve kazalardan korunmak için 200 yıldır imece...

09.04.2017 16:35

Kahramanmaraş'ta 200 yıldır süren gelenek

Kafkasya'dan göç eden Çeçenlerin yaşadığı Göksun ilçesine bağlı Çardak Mahallesi, birlikteliğin, dayanışmanın ve paylaşma duygusunun en güzel örneklerinden birini yaşatmaya devam ediyor

Vatandaşlar, beladan ve kazalardan korunmak için 200 yıldır imece usüle kurban kesiyorlar

KAHRAMANMARAŞ - Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine bağlı Çardak Mahallesi'nde yaklaşık 200 yıldır süregelen imece usulü kurban kesme geleneği bu yıl da bayram havasında devam ettirildi.

Tüm mahalle sakinlerinin karınca kararınca katkıda bulunması ile alınan 13 büyükbaş kurbanlık bereketli ve kazasız bir yıl dileğiyle tekbirler ve dualar eşliğinde kesildi. Kurban edilen hayvanların etleri ise, başta ihtiyaç sahibi aileler olmak üzere tüm mahalle halkına eşit miktarda dağıtıldı.

Kafkasya'dan göç eden Çeçenlerin yaşadığı Göksun ilçesine bağlı Çardak Mahallesi, birlikteliğin, dayanışmanın ve paylaşma duygusunun en güzel örneklerinden birini yaşatmaya devam ediyor. Nüfusunun büyük bir çoğunluğu elma yetiştiricisi olan mahallede, her yıl Nisan ayında tüm vatandaşların katkısı ile kurbanlık alınıyor. Gerek mahallede oturan gerekse de mahalle dışında yaşayan Çardaklılar, atalarından ve dedelerinden gördükleri bu anlamlı geleneği yaşatmak için ellerinden gelen katkıyı sunuyor. Alınan kurbanlıklar, genci yaşlısı ve kadını erkeği tüm mahalle sakinlerinin katıldığı bir organize ile dualar ve tekbirler eşliğinde kesiliyor. Kesilen kurbanlıkların etleri ise ihtiyaç sahibi ailelerden başlamak üzere hanedeki yaşayan kişi sayısına göre dağıtılıyor. 200 yıldır devam eden bu gelenek sayesinde Çardak Mahallesi, deyim yerindeyse senede 2 kez kurban bayramı kutlamış oluyor.

Çevredeki diğer mahallelerde görülmeyen özel gelenek çerçevesinde görevlendirilen Çardaklı gençler, mahallede kapı kapı dolaşarak bu yıl yaklaşık 75 bin lira para topladı. Toplanan parayla 13 adet büyükbaş kurbanlık alındı. Kurbanlıklar, kar yağışı ve soğuk havaya rağmen mahalle mezarlığında hazırlanan alanda kesildi. Kurban kesme programına Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın ve mahalle sakinleri katıldı.

Kurban kesimi öncesinde vatandaşlarla bir süre sohbet eden Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, bu duyarlılıklarından dolayı tüm Çardaklılara teşekkür etti.

"Çardak Mahallesi'ndeki hemşerilerimiz, Rabbimize olan şükrün bir ifadesi olarak, birliğimizin, beraberliğimiz daim olması için, ülkemizin ve milletimizin selamette kalması için ayrıca da tüm Müslümanların güvenlikte olması için kendi aralarında 13 tane büyükbaş hayvan kurban etmeye karar vermişler. Biz de bu yaptıkları güzel Rabbimin rahmeti, bereketi ve güzelliklerine mazhar olabilmek için buradayız. Çardaklı hemşerilerime bu güzel ve örnek davranışlarından dolayı teşekkür ediyorum. Rabbimize şükrediyoruz ki bizleri böyle bir İslam coğrafyasında yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşamanın güzelliğini ve hamdini Rabbimize ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu kurbanları Allah kabul etsin" dedi.

Mahalle sakinleri ise bu özel geleneği 200 yıldır sürdürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirttiler. 'Allah rızası için, devletimiz için, Müslümanlar için kurban kesiyoruz' diyen mahalle sakinleri, "200 yıl önce kurulan mahallemizde büyüklerimizden bize kalan bir adeti yaşatmaya çalışıyoruz. Başta fakir fukaraya ve kimsesizlere et ulaştırmak için tüm Çeçen halkının birlikte yapmış olduğu bir yardımlaşmadır bu. Bir ailede kaç nüfus varsa hepsine birer hisse dağıtılır. Zengin ve fakir ayrım yapılmaz. Yağmur yağması için, bereketli bir yıl için, memleketimizde huzur ve refah olması için devam ettirdiğimiz bir gelenek. 13 kurban kestik bu yıl. 75 bin lira para toplandı. Allah'a hamdolsun. Allah rızası için, devletimiz için, Müslümanlar için kurban kesiyoruz. Mahallemizde yaşanacak kazalara, belalara ve musibetlere karşı durması için kurban kesiyoruz. Küçüklükten beri buna devam ediyoruz. Hayırlı iş için buradayız. Allah, dualarımızı kabul etsin" ifadelerini kullandılar.

Topluca gerçekleştirilen duanın ardından kurbanlar, tekbirler eşliğinde kesildi.

Kahramanmaraş\'ta 200 Yıldır Süren Gelenek
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Kahramanmaraş'ta 200 Yıldır Süren Gelenek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement