Hasta taşıdıkları tehlikeli yolun düzeltilmesini istiyorlar
Bozuk yollar el arabasına muhtaç etti
Ambulans giremeyen köye el arabalı çözüm
MARDİN - Mardin'in Yeşilli ilçesine bağlı Tekin Mahallesinde hastalar ilginç yöntemlerle taşınıyor. Mahalle sakinleri hastalarını el arabaları ile hastaneye yetiştirmeye çalışıyor. Yıllardır yerel yöneticilerden yol sözü aldıklarını söyleyen mahalle sakinleri ana yola 300 metre olan mahallerinden kendi araçlarına ulaşmak için büyük bir mücadele verdiklerini kaydetti. El arabası ile hastaları hastaneye, bina yapmak için katırlarla inşaat malzemesi taşıdıklarını kaydeden mahalleli, bölgeye giremeyen ambulans ve itfaiye yüzünden hastalarını bu yolda hastaneye yetiştirmek isterken kaybettiklerini söyledi. Yeşilli Belediye Başkanı Hayretin Demir ise verdikleri sözün arkasında olduklarını ancak bölgenin tarım arazisi olduğunu ve kamulaştırmak için ya arazi sahiplerinin rızayi muvaffakiyet göstermesi ya da tarım bakanlığından görüş alınması gerektiğini söyledi. Başkan Demir, arazi sahiplerinin kendilerine başvurup arazilerinde yol yapılmasını yazılı beyanda bulunmaları halinde 1 saatte yol yapabileceklerini ancak arazi sahiplerinin buna yanaşmadığını dile getirdi.
Ana yola 300 metre mesafede bulunan Tekin mahallesinde, vatandaşlar iki yanı kanal ve tarla olan yolda hastalarını devirmeden el arabası ile hastaneye yetiştirmek için mücadele ediyor. İtfaiye ve ambulansın gitme imkanı olmayan yolda mahalle muhtarı Mehmet Tekin geçmiş yıllarda yakın akrabasını gece hastaneye yetiştirirken kaybettiğini ifade ederek yetkililerin söz verdiği halde yıllardır bu yolu yapmadığını iddia etti. Mahallesinde yaşayan yaşlıları ve hastaları taşımak için iki adet el arabası aldıklarını söyleyen muhtar Tekin, imkansızlıklar yüzünden bir çok hastanın hastaneye gidemeden bu yolda ağırlaştığını kaydetti. Mahalle sakinlerinden İsmail Tekin, kızının bu bozuk yolda bebek arabasından düşerek çenesine 8 dikiş atıldığını belirterek canına bir şey olmadığı için şükrettiklerini söyledi.
"Ambulans sedyesi yola sığmıyor"
İhlas Haber Ajansı'na konuşan mahalleli yetkilerin mahallede daha fazla yaşlı ve çocuğa zarar gelmeden acilen yolu düzelmesini istediklerini ifade etti. Mahalle sakinlerinden İsmail Tekin, "Yol çilesi yüzünden bayağı sıkıntı ve zorluklar çekiyoruz, yaşlılarımızın çoğu yürüme sıkıntısı çeken hastalar. Bizler onları araçlara yetiştirmek için zorlu bir yoldan geçiyoruz, araçlarımızı yol sıkıntısı yüzünden yaklaşık 200, 300 metre ileride bırakmak zorunda kalarak bu 200, 300 metrelik yolu yaya bir şekilde çıkıyoruz. Bazı zamanlar ambulans bile yardımımıza yetişmekte güçlük çekiyor ambulansı çağırdığımız zaman yol sıkıntısı yüzünden 300 metre geride ambulansı bırakarak yürüyerek geliyoruz. Yolda sedye ile zor yürüyoruz çünkü sedye yola sığmıyor. Bu dar olan yolumuzun alt tarafı uçurum, yan tarafı ise kanal kendi imkanlarımız ile burada bulunan yaşlılarımıza tekerlekli sandalye alarak ya da ambulansa kendi imkanlarımızla götürmek için çabalıyoruz" dedi.
Yetkililerin söz verdikleri halde yolu düzeltmediklerini kaydeden Tekin, " Yetkililer yakın zamanda bu yolu yapacaklarını söyledi ama bir gelişme yaşanmadı. 2 - 3 senedir bu yola ve köye uğramadılar. Kızım da bu yoldan payını aldı, kendi bebek arabasında eve dönerken kayarak kanala düştü ve çenesi taşlara gelerek patladı, çenesine sekiz dikiş atıldı" diye konuştu.
"Verilen sözün yerine getirilmesini istiyoruz"
Mahalle Muhtarı Mehmet Tekin iki ayrı dönem belediye başkanlarının ayrı ayrı söz verdikleri yolu yıllardır yapmadıklarını iddia ederek; "Bizler bu yolumuz için gerekli mercilere çok sayıda başvurduk. Belediye başkanı bizzat kendisi gelerek bizlerin burada yaşadığımız zorlu yolu ve sıkıntıları gördü, görmesine rağmen yolumuz hala aynı halde" ifadelerini kullandı.
"Evim gözümün ününde yandı kül oldu"
Yıllar önce evinin itfaiye girememesi yüzünden gözünün önünde kül olduğunu belirten muhtar inşaat yapmak için katırlarla malzeme taşıdıklarını da söyledi. Muhtar Tekin, "Bir gün gece amcamın fenalaştığını duydum ben ve kardeşim koşarak geldik amcam nefes almakta zorlanıyordu. Hemen ambulansa haber verdik. Ambulans evin önüne kadar gelemedi. Bende mecbur kalarak amcamı el arabasına bindirerek ambulansa yetiştirmeye çalıştım, fakat yarı yolda amcam vefat etti .O zamanlar el arabamız tek vardı şimdi aynı durumu yaşamayalım diye kendi imkanlarımızla annemize ve yaşlılarımıza tekerlekli sandalyeler aldık. Bizim tek bir isteğimiz var bir an önce bu yolun yapılmasıdır" dedi.
"Kanunsuz iş yapmayız"
Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir ise bahsedilen bölgenin tarım arazisi olduğunu ve arazi sahiplerinin rızası olmadan yapacakları her işlemin kanunsuz olduğunu belirterek, böyle bir kanunsuzluğu yapmayacaklarını dile getirdi. Başkan Demir, "Ben gidip baktım, orası tarım arazisi olduğu için rastgele yol açılmaz. Kamulaştırma yapılabilmesi için her ne kadar imarda görünse bile tarım bakanlığının izni ile o yol açılabilir. İkincisi rızai muvaffakiyet lazım, arazi sahibi muhtarın öz dayısı ve amcası. Bunlar izin vermiyor. Ağaç ve arazi sahipleri izin vermediği için kamulaştırmaya gitmek lazım onun için de tarım bakanlığından görüş almak lazım. Biz belediye olarak o ağaçların olduğu yerde yol yaparsak bu defa bize ağaç katliamı yapıyor derler. Ayrıca orada yaşayan iki aile var. Akrabalarını ikna etsinler biz 1 saatte yolu açarız. Birini memnun edelim diye kanunu çiğneyemeyiz. Arazi ve ağaç sahipleri razı olduklarına dair bize yazı yazsınlar biz de bir saatte yolu ulaşıma açarız. Biz söz verdik ve sözümüzü tutarız, bize razı olduklarını yazılı bir şekilde beyan etsinler hemen yolu yaparız. Arazi sahipleri rıza göstermezse bizim yapacağımız çalışma kanuna aykırı olur ki bunu asla yapmayız" diye konuştu.
Son Dakika › Genel › Hasta Taşıdıkları Tehlikeli Yolun Düzeltilmesini İstiyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?