Doğu'nun Boğaz Köprüsü'nden 2 Milyondan Fazla Araç Geçti...köprü Havadan Böyle Görüntülendi - Son Dakika
Genel

Doğu'nun Boğaz Köprüsü'nden 2 Milyondan Fazla Araç Geçti...köprü Havadan Böyle Görüntülendi

Doğu'nun Boğaz Köprüsü'nden 2 milyondan fazla araç geçti.

05.11.2018 10:00

Doğu'nun Boğaz Köprüsü'nden 2 milyondan fazla araç geçti...Köprü havadan böyle görüntülendi

3.5 yıl önce açılan Nissibi Köprüsü'nden günde ortalama bin 800 araç geçiş yapıyor

Yapımında Eyfel Kulesi kadar çelik kullanılan köprü ilkel yöntemlerle geçiş yapan vatandaşlara rahat nefes aldırdı

ADIYAMAN - 2015 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Nissibi Köprüsü'nden 3.5 yılda 2 milyon 245 bin araç geçti.

Nissibi Köprüsünün yapılmasıyla birlikte Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa başta olmak üzere güneydoğunun batıya açılan kapısı haline gelirken, köprüyle Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır yolu 60 kilometre kısaldı. Yıllarca feribot ve teknelerle güçlükle sağlanan geçiş Nissibi Köprüsü'yle birlikte konforlu bir hale geldi. Saatlerce geçiş için feribot bekleyen vatandaşlar köprünün yapılmasıyla birlikte 1 dakikada karşıya geçebiliyor. 'Doğunun Boğaz Köprüsü' olarak tanımlanan Nissibi Köprüsü uzakları yakın ederek bölge halkına büyük kolaylıklar getirdi. İki gidiş iki geliş dört şeritten oluşan 610 metre uzunuluğunda ki köprüden günlük ortalama bin 800 aracın geçtiği öğrenildi. Yolun 60 kilometre köprü sayesinde kısalması nedeniyle kamyon, tır gibi ağır vasıtalar bu güzergahı kullanmayı tercih ediyor.

Adıyaman çıkmaz sokak olmaktan kurtuldu

Adıyaman'ı 'çıkmaz sokak' olmaktan kurtaran Nissibi Köprüsü özellikle bölge halkına büyük kolaylıklar sağladı. Doğu ile batı illeri arasında köprü olan Nissibi, Adıyaman'ın doğuya açılan kapısı oldu.

Akıncılar Belde Belediye Başkanı İsmet Çetinkaya ise köprünün yapılmasıyla birlikte ulaşımın kolaylaştığını belirterek, "Daha önceden ulaşım çok güçlükle sağlanıyordu. Bu köprü yapıldıktan sonra kültürel anlamda akrabalık bağlarımız pekişti. Çünkü her iki yakada da bizlerin köklü aile bağları var. Köprü bu bağları yeniden tazeledi. Doğu ve güneydoğuyu batıya bağlayan en önemli köprülerden birisidir" diye konuştu.

Eyfel Kulesi kadar çelik kullanıldı

Tasarımı ve yapımı yüzde 100 yerli olan Nissibi Köprüsü teknik özellikleri ile ülkemizin en önemli yapıtlarından biri olma özelliğini taşıyor. Eyfel Kulesi'nde yaklaşık 7 bin ton çelik kullanılırken, Nissibi Köprüsü'nde ise 6 bin ton çelik kullanıldı. Türkiye deprem kuşağında bulunmasından dolayı Nissibi Köprüsü en ağır deprem senaryosuna göre tasarlandı. Deprem senaryoları 2475 yıl dönüşüm peryodu olan bir afette bile elastik davranacak şekilde ve deprem sonrası sorunsuz hizmet verecek şekilde yapıldığı öğrenildi. Danimarka'da özel bir laboratuvarda tam ölçekli rüzgar tüneli testi yaptırılan Nissibi Köprüsü'nün yükleme testleri ise Türk Üniversiteleri tarafından yapıldı. Köprünün pilonlarına ve tabliyeye 28 sensör yerleştirilerek sıcaklık, rüzgar hızı, rutubet, deprem, ivme gibi parametler 365 gün, 24 saat izleniyor.

Nissibi Köprüsü 610 metreden oluşuyor. 96 metre yüksekliğinde pilonları, 24 buçuk metre genişliği olan köprü 80 milyon TL'ye mal oldu.

Doğu\'nun Boğaz Köprüsü\'nden 2 Milyondan Fazla Araç Geçti...köprü Havadan Böyle Görüntülendi
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Doğu'nun Boğaz Köprüsü'nden 2 Milyondan Fazla Araç Geçti...köprü Havadan Böyle Görüntülendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement