Devlet Destekledi, Güneydoğulu Kadınlar Üretti - Son Dakika
Genel

Devlet Destekledi, Güneydoğulu Kadınlar Üretti

Devlet destekledi, Güneydoğulu kadınlar üretti Kadın girişimciler bebekleri ile ödüllerini aldıMARDİN - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Mardin, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa illerinin katılımı ile gerçekleştirilen 'Tarımda kadın girişimcilerin güçlendirilmesi' programı...

17.07.2018 14:16

Devlet destekledi, Güneydoğulu kadınlar üretti

Kadın girişimciler bebekleri ile ödüllerini aldı

MARDİN - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Mardin, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa illerinin katılımı ile gerçekleştirilen 'Tarımda kadın girişimcilerin güçlendirilmesi' programı sertifika töreninde kadın girişimciler ürettikleri projeler için sertifika alırken, başarılı olup ilk üçe giren kadınlar ise plaketle ödüllendirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı desteği ile Güneydoğu Anadolu bölgesinden Mardin, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa'da il tarım ve orman müdürlükleri tarafından yürütülen 'Tarımda kadın girişimcilerinin güçlendirilmesi' programının bölgesel proje pazarı ve sertifika töreni Mardin'de bir otelde gerçekleştirildi. 96 kadın girişimcinin katıldığı törende kadınlar sertifika ve plaketlerini kundakta ve kucaklarındaki çocukları ile birlikte aldı. Kadınlar tarım alanında ürettikleri projeler ile İŞKUR, KOSGEB, kalkınma ajansları tarafından desteklenerek hem ülke hem de ev ekonomisine destek olmak üzere sertifikalarını alıp üretime başladı.

İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan programa kadın girişimcilerin yanı sıra Mardin Valisi Mustafa Yaman, Bakanlığın Eğitim Yayım ve Yayınlar Tanıtım Daire Başkanı Sürur Kır, tarım il müdürleri, İŞKUR, KOSKEP, Mardin Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Alaattin Aydın ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda ilk olarak konuşan kadın Girişimci Şibel Daş, proje ile kadınların devletten alınan hibelerle aile ve topluma katkı sunarak kadınların güçleneceğini ifade ederek Tarım ve Orman Bakanlığına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destekleri için teşekkür etti.

Tarım İl Müdürü Özkan Önen, bu tarz eğitimlerin yaygınlaştırılmasının kırsal kesimde tarım ve hayvancılığın her alanında rol alan kadınların yapmakta oldukları işlerle ilgili fikirlerinin projeye dönüşmesinde işlerin daha profesyonel yapmalarına, böylelikle tarımsal üretimde verim ve kalite artışına vesile olacağını söyledi.

Programda konuşan Bakanlığın Eğitim Yayım ve Yayınlar Tanıtım Daire Başkanı Sürur Kır, tarımın toprak ananın en güzel, en nazlı bebeği olduğunu belirterek, "Bu bebek gece gündüz, yaz kış demeden, emek ister, fedakarlık ister, sabır ister, sevgi ister, ilgi ister, ister de ister. Bakanlığımız tarafından 81 ilde kırsal alanda yaşayan kadınlara yönelik ekonomik yönden güçlendirici ve sosyal yönden geliştirici eğitim hizmetleri verilmekte. Geçici proje ve programlarla destek sağlanmaktadır, yürütülen bu çalışmalarda girişimcinin ve istihdamın kalkınması esasına dayanmaktadır. 2003 yılından bu güne kadar kırsalda kadına yönelik farklı tarımsal konularda 190 bin faaliyette 2 milyondan fazla kadın çiftçiye eğitim verilmiştir. Bakanlığımız 2015 yılından itibaren tarımda kadın girişimciliğini güçlendirmesi programını başlatmıştır. Programda kadınlara KOSGEB-İŞKUR iş birliğiyle girişimcilik eğitimi verildi" dedi.

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman programda kadın girişimcilere çalışmalarında başarılar dileyerek Mezopotamya Ovasının toprak verimliliğine dikkat çekti. Vali Yaman projede birinci olan kadınlara ödüllerini teslim etti. Sertifika ve ödül törenin ardından girişimci kadınların projelerinin açılışı gerçekleştirilerek üreten kadınların projeleri hakkında protokol üyeleri ve katılımcılar bilgi aldı.

Hem anne hem de üreten kadınlar

Devlet desteği ile üreten kadınların kundaktaki bebekleri, çocukları ile sertifika programına gelmeleri dikkat çekti. Şanlıurfa'dan projeye katılan ve ödüle layık görülen Fahriye Doğan "Ayrıl da gel atım" projesi ile dereceye girerek hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını ve atı ile İstanbul'da gazi yarışlarına katılmayı hayal ettiğini söyledi.

Bal üretimi ile Mardin'in Savur ilçesinde kendi markasını kurmak için çalıştığını söyleyen, Suzan Akgül projeye başladığında bebeğinin karnında, şimdi kucağında bir aylık bebeği ile kısa bir aranın ardından kendi markasını oluşturmak için çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.

Proje kapsamında dereceye giren kadınlardan birincilik almaya hak edenler Türkiye finallerinde yarışacak.

Devlet Destekledi, Güneydoğulu Kadınlar Üretti
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Devlet Destekledi, Güneydoğulu Kadınlar Üretti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement