Bitlis Eren Üniversitesi Bölgenin İlk Elektrikli Arabasını Üretti - Son Dakika
Genel

Bitlis Eren Üniversitesi Bölgenin İlk Elektrikli Arabasını Üretti

Bitlis Eren Üniversitesi bölgenin ilk elektrikli arabasını üretti Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım: " Katılacakları yarışmada sonuç ne olursa olsun onlar bizim gönlümüzün birincisi başımızın tacıdırlar" Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Görevlisi Yardımcı Doç. Dr.

19.08.2017 11:05

Bitlis Eren Üniversitesi bölgenin ilk elektrikli arabasını üretti

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım:

" Katılacakları yarışmada sonuç ne olursa olsun onlar bizim gönlümüzün birincisi başımızın tacıdırlar"

Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Görevlisi Yardımcı Doç. Dr. Yakup Şahin:

"Doğu ve Güney Doğu terörle veya yasa dışı olaylarla anılmamalıdır. Burada güzel şeylerinde olduğunu ve yapıldığını göstermek istedik"

BİTLİS - Bitlis Eren Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü Öğretim Görevlisi ve 6 öğrencisi Doğu ve Güney Doğu Bölgesinin ilk elektrikli arabasını üretti.

"Eren" ismini verdiklerin araba saatte 80 kilometre hızla giderek şarj ömrü ise 300 kilometre yol kat edecek şekilde ayarlandı. Bitlis Eren Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Görevlisi Yardımcı Doç. Dr. Yakup Şahin ve altı öğrencisi önümüzdeki günlerde Kocaeli'nde düzenlenecek TÜBİTAK proje yarışmalarında derece elde etmeyi hedefliyorlar. Bölgede tek olan bu aracı gece gündüz demeden yaparak yürür hale getiren Şahin ve öğrencileri, Bitlis'te de güzel şeylerin yapıldığını gösterdiler. Aracı bizzat sürerek test eden Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, öğrencilerle gurur duyduğunu söyleyerek, "Sizler benim gönlümün birincisisiniz sizlerden beklentim bu işi bu noktada bırakmamanızdır" dedi.

Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Görevlisi Yardımcı Doç. Dr. Yakup Şahin ve öğrencilerini tebrik eden Rektör Yardım, "Öğrencilerimizi ve danışman hocalarımızı gerçekten yürekten tebrik ediyorum. Bu projeyi TÜBİTAK'tan aldılar ve başarı ile bu noktaya kadar getirdiler. Bu tabi ki ciddi bir çalışma sonucudur. Bundan emeği geçen 6 arkadaşımızın arkadaşları belki eve gidip dinlenirken bu arkadaşlarımı hep bu işin peşinde dolaştılar. Aylar önce beraber başlamıştık bu işe bu noktaya getirecekleri yönünde inancımız sonsuzdu. Bu kararlılıklar sonunda kadarda işi takip ederek ilk aracımızı da yapmaya vesile oldular. Bizim arkadaşlarımızdan beklentimiz işi bu noktada bırakmamalarıdır. Katılacakları yarışmada sonuç ne olursa olsun onlar bizim gönlümüzün birincisi başımızın tacıdırlar. Bunu bilmeleri gerekir. Ama bu size özgüveni kazandıracak. Bundan sonraki aşamada bundan çok daha iyisini yapabileceğiniz biliyorsunuz. Şunu da biliyorum ki kısıtlı imkanlarla bu işe girdiniz ama çok şükür bu noktaya geldi ve ben kendim test sürüşünü de yaptım. Bunun benim içinde ne kadar önemli olduğunu lütfen anlamaya çalışın. Çünkü bu benim için büyük bir guru kaynağıdır sizlerle gurur duyuyorum. Bundan sonrada inşallah çok daha güzel yerlerde hatta çok daha büyük projeleri yapmaya aday olduğunuzu zaten gösterdiniz. Çok daha başarı projelere imza atmanızı temenni ediyorum" diye konuştu

Aracı test eden Rektör Yardım, "Arabanın kullanımı çok güzeldi tabi gaza basmak istemedik. Gaza basarak biraz daha hızlı bir şekilde gidebilirdik. Ama bunu arkadaşlara bırakalım onlar gaza basıp gidip orda birinci olsunlar. Dediğim gibi birinci olmak çok önemli değil zaten onlar bizim birincimizi. Araçta hiçbir sorun yok çok rahat ve güzel bir kullanımı var. Ümit ediyorum sonuç olarak bu güzelliğin arkasından daha başarılı çalışmalar gelecektir. Aracımızın adı Eren hem üniversitemizi hemde Eren ailesini temsil etmek adına bırakılmıştır" dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Görevlisi Yardımcı Doç. Dr. Yakup Şahin, aracın teknik ve hız özelliklerinden bahsederek, "İki ay gibi kısa bir sürede TÜBİTAK'ın desteğiyle "Eren" İsminde elektrikli aracımızı yapıp ayağa kaldırdık. Saatte 80 kilometre hızla gidecek şekilde yapmış olduk. Altı kişilik bir ekiple çalıştık. Ekibimiz gece gündüz demeden hummalı bir şekilde çalışarak sonunda başarıya ulaştık. Aracımızın 4 saat gibi bir şarj süresi var be bu şarjla 300 kilometre yol kat edebiliyoruz. Üniversitemiz yeni kurulan bir üniversite bizde burada güzel şeyler yapıldığını göstermek istedik ve zannedersem başarıya ulaştık. Bir sonraki hedefimiz ise Bitlis ve Van arasında yolculuğu çok daha kısa bir süreye indirebilecek bir sürat teknesi yapmayı planlıyoruz. Bu şekilde ikinci projemizi de hayata geçirmeyi arzu ediyoruz" dedi.

Şahin, "Doğu ve Güney Doğu terörle veya yasa dışı olaylarla anılmamalıdır. Burada güzel şeylerinde olduğunu ve yapıldığını göstermek istedik. Bu hedefimizi de ulaştığımız için mutluyuz. Eren ismindeki bu aracımız Doğu ve Güney Doğuda elektrikli araç adına yapılan ilk araçtır bu noktanda bununda büyük mutluluğunu yaşıyoruz. Aracımız aşağı yukarı bize 40 bin TL'ye mal oldu. Bunun 35 bin TL'sini TÜBİTAK destekledi geri kalanı ise Bitlis Valiliği üniversitemiz ve diğer sponsorlardan karşıladık. TÜBİTAK yarışmasına ilk defa katılacağız. Bizimle beraber 30 civarında proje katılacak bizim hedefimiz tabi ki birincilik ama ilk katıldığımız için yerlilik veya başka derecelerle de dönmeyi hedefliyoruz. Aracımızın kilometre göstergesi, batarya şarj durumu ve telemetri sistemleri henüz monte edilmedi onları da en kısa zamanda monte edeceğiz" diye konuştu.

Bitlis Eren Üniversitesi Bölgenin İlk Elektrikli Arabasını Üretti
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Bitlis Eren Üniversitesi Bölgenin İlk Elektrikli Arabasını Üretti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement