İş dünyası ikinci çeyrekteki büyümenin beklentilerin altında kalmasını, dünyadaki genel yavaşlama ve ekonomiyi soğutma çabalarıa bağladı.
İşadamı Ahmet Nazif Zorlu, "Global ölçekteki yavaşlamanın da etkisiyle önümüzdeki dönem büyüme rakamlarımız daha daha gerileyebilir" derken, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, "Beklentilerin altındaki büyüme oranı, yıllık yüzde 4'lük büyüme hedefini riske attı" diye konuştu.
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, "Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte beklentilerin altında bir büyüme sergiledi... Dünya ve çevremizdeki mevcut şartlara baktığımızda bu büyüme rakamlarının şaşırtıcı olmadığı görüyoruz. Global ölçekteki yavaşlamanın da etkisiyle önümüzdeki dönem büyüme rakamlarımız biraz daha gerileyebilir' dedi.
Zorlu, enerji sektörünün yüzde 7.1 oranında büyüme göstermesini ise şöyle yorumladı:
"Türkiye bölgenin en güçlü enerji oyuncularından biri olma yolunda ilerliyor. Özelleştirme ile birlikte dağıtım şirketlerinin yatırım planlarını uygulamaya koyması, küresel krizin etkilerinin azalmasıyla özel şirketlerin yatırımlarına devam etmesi, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisi gibi faktörlerin enerji sektöründeki büyümede önemli bir rol oynadığını düşünüyorum."
Tanıl Küçük İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kur. Başkanı
İç talebi canlandıracak tedbirlere ihtiyaç var
"İkinci çeyrekte büyüme beklentilerin altında kalmıştır. İlk altı ayda ortalama büyümenin yüzde 3.1 olarak gerçekleşmesi, yılın tamamı için öngörülen yüzde 4'lük büyümenin yakalanmasını riske atmıştır. 2012'nin ikinci yarısını ve 2013'ü riske atmamak için sanayi üretiminde daha yüksek artışlara ihtiyaç vardır. Özetle, ekonominin, iç talebi canlandırıcı tedbirlerin artık süratle gündeme gelmesi gerektiğini hatırlatan bir noktada olduğunu söyleyebiliriz."
Murat Yalçıntaş İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Sıkı para politikası gevşetilmeli
"Büyük bir ihtimalle 2012 yılı için hedeflediğimiz yüzde 4 civarı büyümeyi yakalayamayacağız gibi görünüyor. Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını biraz olsun gevşetmesinde fayda var. Yoksa yüzde 4 hedefini yakalayamayacağız."
Mehmet Büyükekşİ TİM Başkanı
İstikrarlı bir başarı tablosu"Türkiye'nin yakalamış olduğu büyüme rakamı, dünya ekonomilerindeki konjonktür ile kıyaslandığında istikrarlı bir başarı tablosuna işaret etmektedir. Ana ticaret partnerlerimizden Almanya'da büyüme hızı binde 3'e kadar gerilerken, Fransa ne yazık ki hiç büyüyememiş, İngiltere ise yüzde 0.5 küçülmüştür."
Tarık Tunalıoğlu Oyak- Renault Genel Müdürü
İkİnci yarı daha iyi olacak
"Dünya otomotiv pazarı yüzde 6 gibi büyürken, Avrupa pazarı küçüldü. Bunun elbette üretime yönelik etkisi var. Bununla birlikte Türkiye pazarının küçüldüğünü söylemek için şimdilik erken. İlk çeyrekten sonra bir miktar toparlanma başladığını söyleyebiliriz. Ayrıca Türkiye otomotiv pazarı, Avrupa'ya göre daha hareketli. İkinci yarıda işlerin daha iyi olacağını tahmin ediyorum."
Hayri Erce Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü
Tİcari araçtaki daralma küçülmenİn İşareti
"Ekonomideki küçülmenin en büyük göstergesi, hafif ticari araçların satışlarındaki düşüş. Son iki ayda baz etkisinin ortadan kalkmasıyla otomobil satışları hareketlenmeye başladı. Ancak özellikle ticari araçta eksi yönlü hareket sürüyor. Bunun nedeni de ekonomideki küçülme. Büyüme yüzde 9'lardayken iyi olan ticari araç satışları, düşüşe geçti. Çünkü o dönemde iş yapacağına inandığı için araç alıyor, yatırım yapıyordu. Ancak şu dönemde bunun tersi oluyorsa, küçülmenin etkisi ortada demektir."
Nazmi Durbakayım İNDER Başkanı
Son çeyrekte büyüme artar
"İnşaat sektöründeki büyüme hızı bundan sonra daha da artar. Çünkü üçüncü çeyrekte yaz tatili, Ramazan Bayramı, KDV belirsizliği gibi tüm olumsuzluklar üst üste gelmişti. Bu kapsamda ne yeni proje arzı oldu, ne de sektörün geneline yayılan bir satış vardı. Yıl sonunda yeni projelerle birlikte büyüme artabilir. KDV oranlarının netleşmesi, mütekabiliyet yasasındaki eksikliklerin giderilmesi ve kentsel dönüşüm yasasının işleyebilmesi için belediyelerin hızlanmasıyla birlikte bu büyüme oranı dördüncü çeyrekte yüzde 2'nin üzerine çıkabilir. Yıllık ortalama ise maalesef yüzde 2'nin altında kalabilir. Dördüncü çeyrek performansımız yıllık ortalamayı belirler."
Işık Gökkaya GYODER Başkanı
Son İki yılın en düşük oranı
"İnşaat sektöründeki 1.5'lik artış, öngörülenin epey altında bir rakam. 2. çeyrekteki 0.4'lük büyüme ise son iki yılın en düşük oranı. İnşaattaki bu düşüşün nedenleri arasında KDV belirsizliği, kredi faizleri gibi sıkıntılar yatıyor. Bu gibi sorunlar nedeniyle yeni projelere başlanmıyor, var olan projelerde de satışlar durgun seyrediyor. Dönemsel bir düşüş de var tabii.. Yaz aylarında sektör durağanlaşır. Fakat yine de bu rakam beklentinin oldukça altında kaldı. Sonraki dönemlerde sektörün gelişimi için belirsizliklerin ortadan kalkması gerekiyor. Sıkıntılar giderilirse 3 ve 4. çeyrekte hareketlenme yaşanır ama yine de sektörün büyüme hızı yüzde 4'ün üstüne çıkmaz."
Altan Elmas Sur Yapı Yön. Kur. Başkanı
Yeteri kadar soğuduk, Bundan sonra buz kesmeyelim
"Rakamlar, inşaat sektörünün 2011'in son çeyreğinden itibaren yavaşladığını ve yatırımların azaldığını gösteriyor. Konut sahipliği kategorisinde bir değişikliğin yaşanmaması mevcut projelerde satışların devam ettiğini belirtse de yeni yatırımlarda düşüş var. Sektörde hareketlik yaşanması için öncelikle kredi maliyetlerinin gevşemesi gerekiyor. Sektördeki belirsizlikler ve ekonomiyi soğutma politikaları da bu düşüşün en önemli etkenleri olarak gösterilebilir. Yeteri kadar soğuduk zaten, bir de buz kesmeyelim. Merkez Bankası'nın ve ekonomi yönetiminin tedbir alması gerekiyor. Bu gidişle sektördeki artış 4. çeyrekte bir miktar artsa da büyüme yıl sonunda yüzde 3'ü bile bulmaz."
Eylem TÜRK/ MİLLİYET
Son Dakika › Finans › 'Büyüme Daha da Gerileyebilir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?