Türkiye yatırım yapılabilir seviyeye çıktıktan sonra ralliye başlayan İMKB 100 endeksin de bu yükselişin ne kadar süreceği merak ediliyor.
THELİRA
Her gün yeni rekorlara imza atan İMKB tarafında bu yükselişin ne kadar süreceği merak konusu.
Fitch'in Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çekmesi sonrasında kademeli şekilde artışa geçen İMKB'de en son gelinen seviyede 77 bin puanın üzerine çıkılırken, endeks yılbaşından beri yüzde 50 üzerinde getiri sağlayarak bir rekora daha imza attı. MSCI Türkiye Endeksi, Mart ayından bu yana yüzde 35 değer kazandı ve dünyanın kalanından ciddi şekilde ayrıştı.
Endeksin bundan sonraki performansına yönelik gelen raporlarda ise farklılıklar dikkat çekiyor. Bazı banka ve aracı kurumlar, endeks için hala yer olduğunu, bazıları ise realizasyon bölgesine yaklaşıldığını vurguluyor. Deutsche Bank'ın beğendiği ve beğenmediği Türk şirketlerini açıkladığı raporunda İMKB tarafında performansın devamı için bir çapanın gerekli olduğu belirtiliyor. Faiz tarafındaki önemli düşüşün İMKB'yi desteklediğine dikkat çeken Deutsche, şimdilerde yüksek olan risk iştahının uzun vadede dayanmayacağını kaydediyor. Likiditeye rağmen makro ekonomik dengesizlikler nedeniyle uzun endekse uzun vadeli desteğin sağlanamayacağına da vurgu yapılıyor.
Türk hisse senedi piyasaları ile gelişmekte olan ülke piyasaları arasında açılan uçuruma dikkat çekilirken İMKB için yılsonu hedefinin 78 bin olduğu belirtildi.
Türk hisse senedi piyasası için önümüzdeki dönemde ilk etapta para politikasındaki gevşemeye bakılacağı kaydedilen raporda, kazançların sürdürebilirliği, petrol fiyatlarındaki hareketin etkili olacağı belirtildi. Deutsche raporunda, yeni yılda gelmesi beklenen not artışı kararının da piyasalar üzerinde önemli olacağının altını çizdi.
NOT ARTIŞI FİYATLANDI
Credit Suisse ise, Türk hisse senedi piyasalarının not artırımını fiyatladığı görüşünü paylaştı. Geçtiğimiz ay MSCI Türkiye'nin MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi'nin yüzde üzerinde performans gösterdiğini hatırlatan Credit Suisse, bu yılki yükseliş hareketiyle MSCI Türkiye'nin rölatif priminin yüzde 5'e ulaştığını kaydetti.
Kurum, 12 aylık vadede MSCI Türkiye için yüzde 13'lük yükseliş potansiyeli öngörerek bankacılık sektöründeki büyümenin önümüzdeki yıl yatay olacağını bildirdi. Credit Suisse'in önerdiği hisseler arasında Koç Holding, Yapı Kredi Bankası, Arçelik, Enka, Aselsan, TSKB yer alırken, en az önerdikleri hisseler arasında İş Bankası, Turkcell ve Anadolu Efes bulunuyor.
Uzmanlar, İMKB'de yükselişin nereye kadar süreceği konusunda THELİRA'ya değerlendirmelerde bulundular.
18 ARALIK'TAN SONRA DİKKAT!
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, İMKB'nin dünyaya paralel bir seyir izlemesi beklediğini kaydederek Avrupa borsalarında yukarı yönlü marjı kısıtlı gördüğünü belirtti. Önümüzdeki üç haftanın iki senaryosu olduğuna değinen Karayazıcı, yumuşak yatay bir seyir ya da aşağı iniş olabileceğini söyledi. Karayazıcı, yurtdışı piyasalardaki gibi Türk hisse senedi piyasasında da ralli beklemediğini dile getirdi.
18 Aralık'ta gerçekleşecek Merkez Bankası PPK toplantısında gelecek faiz indirimi nedeniyle İMKB'nin pozitif ayrıştığını bildiren Karayazıcı, 18 Aralık'ta beklentinin sona ermesiyle bu tarihten sonra ibrenin aşağı dönmesini beklediğini söyledi.
Karayazıcı, İMKB'nin 2012 sonunu mevcut değerin biraz daha altında kapatmasını beklediğini dile getirdi.
İMKB'yi en iyi besleyen faktör olan bankaların 2013'te aynı karlılığı korumasının sürpriz olabileceğini ifade eden Karayazıcı, bankaların bono faizlerinden elde ettiği avantajı 2013'te yinelemeyeceğini bu nedenle seneye daha yumuşak bir endeks beklediğini sözlerine ekledi.
YENİDEN DEĞERLEME SENARYOSUNDA 2013 SONU HEDEFİ 92.000
Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Yakın tarihe baktığımızda IMKB100 Fiyat/Kazanç (F/K) oranının 8,5-12,0x olduğunu görmekteyiz. BRIC ülkelerine ve Asya "kaplanlarına" F/K oranında yaklaşan ve 77,400 seviyesinde 12,0x Fiyat/Kazanç (F/K) işlem gören IMKB100 endeksi bu bantın en üst seviyesinde trade etmektedir.
IMKB'de 'Yeniden değerleme' (re-rating) senaryosu Fitch'ten başka için ikinci bir kredi derecelendirme kurumunun yatırım yapılabilir seviyeye not artırımı olursa, Türk hisse senetlerine gelecek yeni flow'lar olmasıdır. Bu senaryoda IMKB100'ün 12,0-15,0x fiyatlanması ve 'yeniden değerlenmesi' söz konusu olabilir. Ancak bu not artırımının 2013'te gerçekleşmemesi durumunda 77,400 seviyesinde IMKB100 fiyatlamasını cazip bulmuyorum.
Tarihsel F/K bandının en yukarısında (12,0x F/K) işlem gören IMKB100 endeksinde ikinci bir not artırımı katalisti oluşmazsa, 2013 yıl sonu IMKB100 kapanış beklentim 79,500 olacaktır. Bugünkü seviyeden TL bazında %2,7 yukarıda bir seviyedir.
'Yeniden değerleme' senaryosunda 13,0x F/K oranı, %10 net kar artışı uygulayarak 92,000 seviyesini 2013 yıl sonu hedefimdir. Şu anki seviyeden %18,9 yukarıda bir hedeftir" açıklamasında bulundu.
NOT ARTIŞI BEKLENTİSİ İMKB'Yİ SERT SATIŞLARDAN KORUR
Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, İMKB'de 79.000 seviyesine kadar potansiyel olduğunu ve bu seviyenin yılsonuna kadar test edilebileceğini belirtti.
Zirve seviyelerden satış gelebileceğini dile getiren Doğan, endeksin yıl sonunu 74-77 bin aralığında kapatıp önümüzdeki yıl yükselişine devam etmesini beklediğini söyledi.
Faizlerde çok düşüş olmayacağını kaydeden Doğan, tahvil stokunda ekstra kar yazmayacağından dolayı bankaların performansının düşük kalabileceğini ancak değerleme bazında hala yükseliş potansiyeli taşıdığını ifade etti.
Doğan, başka bir aracı kurumdan gelebilecek not artışı beklentisinin İMKB'yi sert satışlardan korumasını beklediğini sözlerine ekledi...
Son Dakika › Finans › Borsa Nereye Koşuyor? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?